Logo
 Spausdinti šį puslapį

Atgimusiame Kalniškės piliakalnyje vyko pagoniškos jungtuvės (video)

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Vaizdo įrašo stop kadras. Vaizdo įrašo stop kadras.

Atnaujintas Kalniškės piliakalnis vilioja ne tik norinčiuosius pasigėrėti vaizdinga Gargždų panorama ar tiesiog pasivaikščioti gražios gamtos apsuptyje, bet ir įsimylėjėlius. Penktadienį čia vyko pagal baltų pagoniškojo tikėjimo apeigas surengtos jungtuvės.

 

Apeigas atlikęs ir jaunavedžius Emiliją ir Gediminą sutuokęs baltų tikėjimo religinės bendruomenės „Klaipėdos Romuva“ seniūnas Robertas Kėrikas portalui mano-gargzdai.lt pasakojo, kad poros tokias jungtuves renkasi retai – šią vasarą jos buvo pirmosios. Pirmą kartą apskritai tuoktasi ir ant Kalniškės piliakalnio. Pasak R.Kėriko, jaunavedžiai Klaipėdos rajone dar tuokiasi Agluonėnuose, ant Aukuro kalno, ir ant Skomantų piliakalnio.

Penktadienį vykusių tuoktuvių metu atliktos baltų pagoniškojo tikėjimo apeigos.

„Jaunieji aukojo gėlių puokštę deivei Mildai ir savais žodžiais prašė pagalbos ir meilės. Buvo nukirpta po sruogą jaunųjų plaukų, jie sujungti ir perkišti per žiedus, o paskui paaukoti deivei Laimai, kad visiems laikams sujungtų likimus“, – dėstė R.Kėrikas.

Taip pat jaunųjų lūpos buvo pateptos medumi, deivės Austėjos prašant palaiminimo. Įsimylėjėlių rankos surištos tautine juosta, jie vesti aplink aukurą – tai, pasak R.Kėriko, svarbiausias jungtuvių momentas.

Vėliau ugnies deivės Gabijos buvo paprašyta saugoti ir globoti jaunųjų namų šeimos židinį, dangaus valdovo Perkūno – stiprinti jų santuoką, likimo deivės Laimos – palaiminti santuoką ir t.t.

Galiausiai jauniesiems buvo įteiktas baltų tikėjimo religinės bendruomenės „Klaipėdos Romuva“ išduotas sutuoktuvių liudijimas.

 

Tuoktuvių akimirkos – Valenso Ežerinsko vaizdo įraše:

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,