Logo
 Spausdinti šį puslapį

Agluonėnuose atidaryta duona kvepianti paroda (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Simos Ulvikienės nuotrauka. Simos Ulvikienės nuotrauka.

Ketvirtadienį Agluonėnų etnografinėje sodyboje atidaryta Lietuvos liaudies buities muziejaus paroda „Lietuvių duona. Su savo kepalėliu visur stalą rasi“.

 

Parodos atidaryme dalyvavo meras Vaclovas Dačkauskas, jo pavaduotoja Violeta Riaukienė, Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė, nemažas būrys agluonėniškių ir svečių.

Meras Vaclovas Dačkauskas ne tik tarė sveikinimo žodį, bet ir teisingai atsakė į daugybę muziejininkės Janinos Samulionytės, išsamiai pristačiusios parodos eksponatus, klausimus.

Pasak renginio vedėjos Gargždų krašto muziejaus kuratorės Neringos Stonkutės, šios parodos pirmasis grūdas buvo pasėtas, o įgyvendino muziejininkės – Janina Samulionytė ir Sigita Žukauskaitė, dailininkai – Neringa Norvaišaitė ir Ruslanas Aranauskas, konsultantas – dr. Eligijus Juvencijus Morkūnas.

Parodoje eksponuojami XIX a. pabaigos – XX a. pirmos pusės visų Lietuvos etnografinių regionų derliaus nuėmimo įrankiai, duonos kepimo ir minkymo indai, prietaisai. Joje atskleidžiami sėjos ir rugiapjūtės papročiai, duonos panaudojimas kalendorinėse bei šeimos šventėse, juodos ruginės duonos kepimo ypatumai.

Lietuvos liaudies buities muziejaus darbuotoja Janina Samulionytė pasakojo, kad ši paroda apkeliavo jau daug Lietuvos miestų ir miestelių, pabuvojo taip pat ir užsienyje, − pastarąjį kartą Sankt Peterburge, ir dar ilgai keliaus. Svarbu, kad parodoje galima palyginti įvairių regionų darbo įrankius, susijusius su duonos kelione nuo grūdo iki stalo, papročius ir netgi šventes, kurios glaudžiai siejosi su duonos auginimo ir gamybos procesu.

Po pristatymo visi vaišinosi nuostabaus skonio kelių rūšių namine duona su žolelėmis paskanintu naminiu sviestu ir kitais naminiais produktais – tikruoju ir obuoliniu sūriu, medumi, užgerdami gira, pagaminta Etnografinės sodybos šeimininkių – vadovės Gabijos Šutkutės ir jos mamos Danutės Šutkienės.

Netrūko prisiminimų, kaip senieji giminės atstovai duoną augino, kepė, netgi riekė ir valgė, kitus vaišino, neturtėliams negailėjo.

„Reikia sakyti „skalsaus“, o ne „skanaus“, norint iš tikrųjų palinkėti, kad ant stalo visada turėtume duonos ir kito maisto, − ne skonį akcentuoti svarbiausia“, − sakė J. Samulionytė.

Visus smagiai nuteikė moterų ansamblis „Agluona“, sudainavęs dainų apie rugius, duonos augintojų vargus ir džiaugsmus ir apie šventą duonelę.

Mokiniai, pradėkite mokslo metus nuo susipažinimo su duonos stebuklu!

 

Parodos atidarymo akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,