Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pasipylė skundai dėl Administracijos direktoriaus S.Karbausko elgesio

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Kelionėje po Portugaliją ne visada jos dalyvių veidus puošė šypsenos – netrūko ir „karčių“ akimirkų. mano-gargzdai.lt nuotr. Kelionėje po Portugaliją ne visada jos dalyvių veidus puošė šypsenos – netrūko ir „karčių“ akimirkų. mano-gargzdai.lt nuotr.

Pastaruoju metu ant Klaipėdos rajono savivaldybės mero Vaclovo Dačkausko stalo vienas po kito ėmė kauptis raštai, kuriuose skundžiamasi Administracijos direktoriaus Sigito Karbausko nederamu elgesiu: necenzūrinėmis replikomis, nepadoriais epitetais ir įžeidinėjimais. Vienas iš raštų po vietos veiklos grupių atstovų dalykinio vizito Portugalijoje gautas ir iš Tauragės rajono.

 

Posėdyje sutrikdė sveikatą?

Pirmieji nusiskundimai Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Sigito Karbausko elgesiu nuvilnijo po liepos mėnesį vykusio vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ valdybos posėdžio, į kurią direktorius yra deleguotas kaip valdžios atstovas. VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkės Raimondos Damulienės pasirašytame ir merui adresuotame rašte buvo prašoma atšaukti Savivaldybės atstovą S.Karbauską iš valdybos dėl veiksmų, nesuderinamų su bet kokiomis kultūringo elgesio normomis.

Rašte aiškinama, kad posėdyje S.Karbauskas demonstratyviai nesiklausė kitų asmenų, svaidė įžeidžiančias replikas ir nepagrįstus kaltinimus, iššaukiančiai elgėsi su organizacijos vadove ir galimai siekė ją emociškai sutrikdyti. Toks S.Karbausko elgesys ir patirta psichologinė įtampa esą kuriam laikui sutrikdė žmonių sveikatą.

Panašų raštą gavo ir Klaipėdos rajono savivaldybės Etikos komisija. Tačiau ji S.Karbausko elgesio nenagrinėjo – tokius skundus turi svarstyti tiesioginis Administracijos direktoriaus vadovas – meras V.Dačkauskas.

 

Šokiravo tauragiškius

Visai neseniai, rugpjūčio 17–21 dienomis, VVG „Pajūrio kraštas“ ir Tauragės rajono vietos veiklos grupės atstovai vyko į dalykinę kelionę-tarptautinį renginį Portugalijoje.

Pasirodo, iš kelionės jos dalyviai parsivežė ne tik patirties, žinių ir gerų emocijų, bet ir „karčių“ akimirkų atsiminimus– meras V.Dačkauskas sulaukė Tauragės rajono VVG pirmininkės Nijolės Tirevičienės rašto, kuriame vėlgi skundžiamasi netinkamu S.Karbausko elgesiu.

Konferencijos metu S.Karbauskas rodė nepagarbą ne tik kolegoms, bet ir mus priėmusiai pusei – Portugalijos vietos veiklos grupei. S.Karbauskas pastoviai replikavo kalbantiesiems, kai kada nesilaikė aprangos kodo. Labiausiai visus šokiravo S.Karbausko svaidymasis nepadoriais epitetais, įžeidinėjimais. Atkreipiame dėmesį, kad toks Klaipėdos rajono savivaldybės atstovo elgesys darė gėdą ne tik pajūrio VVG atstovams, bet ir tauragiškiams, nes visi kartu atstovavome Lietuvai“, – rašoma rašte.

 

Norėjo sutelkti komandą

Panašią nuomonę merui rašte išdėstė ir VVG „Pajūrio kraštas“ dabartiniai valdybos nariai Jolita Lemežienė ir Vidmantas Gedvilas bei buvęs valdybos narys Jonas Mockus, taip pat vykę į kelionę.

Jie pastebėjo, kad daugumos naujų valdybos narių tikslas kelionės metu buvo sutelkti naujai suformuotą VVG valdybą sklandžiam darbui, tačiau rezultatas, pasak raštą pasirašiusių VVG „Pajūrio kraštas“ atstovų, buvo priešingas: „Komandos nėra ir, kol Administracijos direktoriaus destruktyvus elgesys bus toleruojamas, bendras darbas valdyboje – neįmanomas“.

Bet koks valdybos nario pasisakymas, kuris buvo nemielas Administracijos direktoriaus ausiai, buvo įvertintas labai jau asmeniškai, o asmuo, kuris teikėsi tai pasakyti, gaudavo pliūpsnį įžeidžiančių necenzūrinių žodžių, kurių nenorėtume kartoti ir vėl išgirsti“, – dėstoma merui skirtame rašte.

 

Sukvies valdybos narius

Rajono savivaldybės mero V.Dačkausko pasiteiravus, kaip vertina šiuos skundus ir kokių priemonių žadama imtis, jis tvirtino, kad pirmiausia ketinama išklausyti visas puses.

Galvoju, kaip elgtis. Po pirmo rašto išklausiau S.Karbausko nuomonę, buvo apsiribota pokalbiu. Dabar naujus raštus gavome ir tikriausiai kviesime visą valdybą ir stengsimės išgirsti visus. Kitą savaitę tikriausiai mėginsime sukviesti ir aptarti visus šiuos dalykus. Valdyboje irgi yra įvairių nuomonių: vieni vienus palaiko, kiti – kitus. Manau, kad reikėtų išklausyti abi puses, o tada kažkokį sprendimą siūlyti priimti“, – nuomonę išsakė V.Dačkauskas.

 

vvg posedis

Pirmieji VVG „Pajūrio kraštas“ valdybos nesutarimai kilo liepos mėnesį vykusio posėdžio metu. S.Ulvikienės nuotr.

 

Visi turi įvertinti savo poelgius

Tuo metu VVG „Pajūrio kraštas“ valdybos pirmininkė Alina Petkevičienė, paklausta, kaip reikėtų spręsti šią situaciją, svarstė, kad pirmiausia kiekvienas turėtų dirbti savo darbą ir dėl bendro intereso.

Darnus valdybos darbas yra labai svarbus ateinančiai strategijai, finansavimui gauti ir sėkmingai toliau vykdyti projektus. Jeigu nebus susiklausymo, nukentės rajonas. Kiekvienas dirbame su savimi, kiekvienas bet ką darydami įvertiname, kiek tai yra naudinga valdybai, rajonui ir pačiai VVG, bet nereikėtų asmeninių ambicijų vaikytis“, – kalbėjo A.Petkevičienė.

Pasak jos, suaugę žmonės vienas kito neturėtų vertinti, kaip kuris turi elgtis.

Tikrai aš negaliu spręsti, ar elgesys tinkamas ar netinkamas, ar išprovokuotas, ar turėjo susilaikyti, neturėjo susilaikyti – tegul pats žmogus sprendžia. Tikrai nepateisinu nei vienos, nei kitos pusės“, – dėstė A.Petkevičienė.

VVG „Pajūrio kraštas“ valdybos pirmininkė svarstė, kad tiek pati VVG administracija, tiek valdybos nariai turėtų kiekvienas įvertinti savo poelgius, įsižiūrėti į save ir žiūrėti, kaip atrasti kontaktus su žmogumi, kuris galbūt turi kitokią nuomonę: „Vienas žmogus nieko nesprendžia, sprendžia dauguma“.

 

Valdybos griūtis – praradimas rajonui

A.Petkevičienė mąstė, kad į viską yra reaguojama labai jautriai.

Įsivaizduoju, kad, jeigu S.Karbauskas nuneštų šiandien R.Damulienei gėlių, tai irgi būtų konstatuota kaip įžeidimas. Labai jautriai yra reaguojama į bet ką. Ir aš tikrai netinkamu elgesiu vadinčiau to veiksmus, kuris įtampą kelia. Jeigu tave įžeidė, tu išsiaiškink tarpusavyje, tyliai, ramiai, tarp savęs, o ne kelk „šaršalą“ bei didink įtampą ir tarp kitų narių, bandyk kažkokius daryti frontus. S.Karbauskas užima atitinkamas pareigas, kurios ne nuo gatvės atėjusiam žmogui duodamos. Ir išprovokuoti jį, kad būtų nebetinkamas toms pareigoms, irgi yra kažkoks planas turbūt“, – teigė A.Petkevičienė.

Ji pabrėžė, kad bet kokia valdybos griūtis rajonui būtų labai didelis praradimas, taip pat ir pačiai VVG.

Vieni sako savo nuomonę, kitas susilaiko... Ir bet koks nuomonės pasakymas yra traktuojamas kaip išpuolis... Aš nemanau, kad yra neįmanomas valdybos darbas, jeigu vienas žmogus netinkamai elgiasi. Sprendimą priima dauguma, tikrai valdybos posėdžiuose niekas nebeleis išsišokti, bus žiūrima tvarkos ir, jeigu tarp dviejų žmonių kilo konfliktas, tai neturėtų liesti valdybos darbo. O vienas žmogus tikrai nieko neįtakos šioje vietoje ir neturime teisės teisti nei vieno. Ir aš nepalaikau nei vieno. Nei aš kovosiu, nei  advokatausiu, o dirbsiu darbą, kurį turiu dirbti“, – reziumavo A.Petkevičienė.

 

Pastebėjo nusistatymą

Pats S.Karbauskas portalui mano-gargzdai.lt pasakojo, kad Portugalijoje neįvyko nieko išskirtinio.

Sigitas Karbauskas neužpuolė nė vieno žmogaus einančio gatve, nė vieno neapstumdė, neapkumščiavo, neiškeikė. Aišku, mano charakteris yra toks, koks jis yra. Kiek galiu, jį tramdau. Portugalijoje nieko tokio neįvyko. Galbūt buvo bendra įtampa, tęsinys valdybos posėdžio. Galbūt matėsi išankstinės nuostatos ir išankstinė nuomonė kai kurių žmonių“, – kalbėjo S.Karbauskas.

Administracijos direktorius teigė pastebėjęs išankstinį J.Lemežienės, V.Gedvilo bei J.Mockaus nusistatymą, taip pat ir Tauragės rajono VVG pirmininkės N.Tirevičienės.

Kelionėje buvo intensyvokas grafikas, didelio poilsio nebuvo. Visur važiuodavome nuo 8 val. ryto iki 9 val. vakaro, paskui mes ir miestą pažiūrėdavome, ir kokioje kavinėje atsisėsdavome. Galbūt tuo metu pasitaikė viena ar dvi aštresnės diskusijos“, – dėstė S.Karbauskas.

Jis aiškino, kad Tauragės rajone, kaip ir Klaipėdos rajone, VVG pirmininkės yra ir projekto administratorės: „Tai – prasta sistema, nes mažai kontrolės gali privesti prie nelabai gerų dalykų“.

S.Karbauskas prisipažino, kad buvo aštresnių ir R.Damulienės, ir N.Tirevičienės, ir jo pasisakymų.

Paskutinėje dalyje, kai važiavome į oro uostą, daug kas pasisakė. Ir aš sakiau iš anksto neturėti nusistatymų, o susitelkti bendram darbui ir dirbti koja kojon“, – sakė S.Karbauskas.

VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkė R.Damulienė šią konfliktinę situaciją komentuoti atsisakė.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,