Mano Gargždai



Veiviržėnai kviečia į visą savaitę truksiančius Europos paveldo dienų renginius

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

     Rugsėjo 14-20 dienomis Veiviržėnuose – visa puiki rudeninė puokštė renginių, skirtų Europos paveldo dienoms paminėti.


     Idėja pradėti rengti paveldo dienas (toliau – EPD) gimė Prancūzijoje dar 1984 metais, jos iniciatorius buvo Prancūzijos kultūros ministras Jack Lang. Per keletą metų šis renginys išplito po daugelį vakarų Europos šalių ir pasidarė toks populiarus, jog nuo 1991 metų Europos Tarybai inicijavus ir parėmus Europos Sąjungai, visoje Europoje imtos rengti Europos paveldo dienos. Lietuvoje jos organizuojamos nuo 1994 metų.

     Šių metų EPD tema „Paveldėkime savo ateitį" siejama su nekilnojamo kultūros paveldu, reprezentuojančiu bei įprasminančiu Lietuvos valstybingumą ir pristatančiu XIX a. pab. – XX a. pr. laikotarpį, akcentuojant kultūros paveldo ryšį tiek su praeitimi, tiek su ateitimi.

     Jau nuo rugsėjo 14 d. Veiviržėnuose prasidės renginių ir užsiėmimų ciklas, kuriuose kviečiami dalyvauti viso rajono gyventojai ir svečiai.


     Rugsėjo 14, 15 ir 17 dienomis Klaipėdos rajono amatų centras kvies į senųjų amatų pristatymus. Kviečiamos mokinių klasės iš visų Klaipėdos rajono mokyklų, organizacijų nariai ir gyventojų grupės registruotis ir sudalyvauti puikiuose užsiėmimuose, kuriuos ves liaudies meistrai ir tautodailininkai. Grupės registruojamos 9.00, 12.00, 15.00 ir 18.00 valandoms. Registracija telefonu – 8 618 85 928 (Valė Krauleidienė). Rugsėjo 16 d. Klaipėdos rajono amatų centras visus kvies į iškilmingą visų ilgai lauktą atidarymą.


     Rugsėjo 18 d. (penktadienį) 17.00 val. visus neabejingus kultūrai ir mūsų kraštui kviečiame atvykti prie Laisvės paminklo į Europos paveldo dienų atidarymą. Po atidarymo Veiviržėnų kultūros centre vyks susitikimas su istoriku, signataro Jurgio Šaulio autobiografijos autoriumi Vytautu Petru Plečkaičiu. Po susitikimo kviečiame visas Klaipėdos rajono įstaigas bei organizacijas dalyvauti protų mūšyje „Paveldėkime savo ateitį". Registracija telefonu – 8 682 12 312 (Inesa Gaudutytė).


     Rugsėjo 19 d. (šeštadienį) visus norinčius aktyviai, prasmingai bei smagiai praleisti šeštadienio dieną kviečiame į dviračių žygį, kurio metu kartu su gide bus lankomi Veiviržėnų seniūnijos paveldo objektai. Žygį pradėsime prie Veiviržėnuose esančio Laisvės paminklo. Maršruto metu aplankysime Magdenburgo teisių suteikimo Veiviržėnų miesteliui paminką, etnoarchitektūrinę sodybą, Vyskupiškių malūną, signataro Jurgio Šaulio gimtinę Balsėnuose, kryždirbio Vaclovo Stončiaus skulptūras Balsėnuose, išgirsime apie kryždirbystę, susipažinsime su Veiviržėnų piliakalniu. Po dviračių žygio Veiviržo upės slėnyje žygio dalyviai bus vaišinami kulinariniu paveldu. Kviesime įsitraukti į etnines pramogas su Jonu Kavaliausku bei pašokti polkutę su Klaipėdos miesto kapelija „Mingė".


     Rugsėjo 20 d. (sekmadienį) 12.00 val. vyks mišios Veiviržėnų Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje už Europos paveldo išsaugojimą.

     13.00 val. visų laukiame Klaipėdos rajono amatų centre, kuriame vyks mugė.

     Kviečiame visus aktyviai dalyvauti Europos paveldo dienų „Paveldėkime savo ateitį" renginiuose.

 

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 270 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,