Mano Gargždai



Pradedamas laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės rudeninis etapas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

     Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja gyventojus, kad nuo kitos savaitės pradedamas laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės rudeninis etapas. Kaip jau įprasta, pirmieji lėktuvai su vakcina kils iš Klaipėdos oro uosto.

 

     Beveik dešimtmetį, nuo 2006 metų, sistemingai vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacijos programa leido beveik visiškai panaikinti pasiutligės pavojų Lietuvoje. Mat paskutinis pasiutligės atvejis naminiam gyvūnui buvo nustatytas dar 2013 metais, o 2006 m., pradėjus įgyvendinti laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės programą, buvo registruoti 2 232 gyvūnų pasiutligės atvejai.

 

     Įvertinus programos efektyvumą nuo šių metų pavasario vakcinacija vykdoma pagal naują 2015 metams patvirtintą Europos Komisijos programą. Pagal šią programą jaukai su vakcina mėtomi ne visoje Lietuvos teritorijoje, o tik pasienyje (buferinėse zonose) su kaimyninėmis šalimis – Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi, Lenkija ir Baltarusija. Siekiant padidinti programos efektyvumą, vakcinos šiose zonose bus mėtomos dvigubai tankiau.

 

     „Dvejus metus iš eilės Lietuvoje neužregistruotas nė vienas pasiutligės atvejis, tad galime teigti, kad mūsų šalyje ši liga likviduota. Tai svarbu žinoti gyventojams atsitiktinai susidūrus su laukiniais gyvūnais. Tačiau ir pasiutlige nesergantis laukinis gyvūnas gali būti pavojingas, tad atsargumo nederėtų pamiršti. Kita vertus negalime pamiršti, kad gyvūnai ir ligos nepripažįsta sienų, todėl gyvūnų augintinių (šunų, kačių, šeškų) savininkai turi reguliariai vakcinuoti savo gyvūnus nuo pasiutligės. Tai apsauga ne tik gyvūnui, bet visų pirma jo savininkui, nes pasiutligė mirtinai pavojinga tiek žmogui, tiek ir gyvūnui", – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Mecelis.

 

     Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja gyventojus, kad, radus jaukus su pasiutligės vakcina, jų negalima liesti. Jeigu jaukai aptinkami prie gyvenamųjų namų, reikia nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios specialistai atvyks juos paimti. Naminiams gyvūnams šie jaukai nepavojingi, tačiau perdozavus, galimos komplikacijos.

 

     Rudeninės vakcinacijos nuo pasiutligės kampanijos jau prasidėjo Latvijoje ir Lenkijoje.

 

     Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet nuo pasiutligės pasaulyje miršta daugiau nei 55 tūkst. žmonių, daugiausia mirčių nuo pasiutligės registruojama Azijos ir Afrikos žemynuose.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 133 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,