Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pristatė „Erasmus+“ galimybes jaunimui ir organizacijoms

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Pranešimas apie „Erasmus+“ galimybes domino jaunimą ir jaunimo organizacijų atstovus. S.Ulvikienės nuotr. Pranešimas apie „Erasmus+“ galimybes domino jaunimą ir jaunimo organizacijų atstovus. S.Ulvikienės nuotr.

     Gargžduose penktadienio popietę svečiavosi Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros (JTBA) Europos savanorių tarnybos projektų koordinatorė Aistė Natkevičiūtė-Čiplinskienė ir Šiaulių rajono švietimo centro metodininkė, JTBA konsultantė Laimutė Leskauskienė.


     Specialistės jaunimui, jaunimo organizacijoms ir su jaunimu dirbantiems asmenims pristatė galimybes, kuriomis galima pasinaudoti teikiant paraiškas Europos Sąjungos programos „Erasmus+" jaunimo sričiai. Bendras orientacinis šios programos finansinis paketas septyneriems metams (2014–2020 m.) sudaro 14,774 mlrd. Eur, tai yra 40 proc. daugiau nei anksčiau. Paraiškas šios programos jaunimo sričiai galima teikti triskart per metus. Artimiausias paraiškų teikimo terminas – iki spalio 1 d. 13 val.

     Lietuvoje yra dvi nacionalinės agentūros, kurios administruoja „Erasmus+" programą: Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra ir Švietimo mainų ir paramos fondas. Pastaroji yra atsakinga už švietimo ir mokymo sritį, o JTBA atsakinga už jaunimo mobilumą, neformaliojo ugdymo metodų taikymą veiklose, neformaliojo jaunimo ugdymo kokybės gerinimą.

     Kaip pasakojo JTBA atstovė, finansavimą galima gauti 5 skirtingoms veikloms: jaunimo mainams, Europos savanorių tarnybai, jaunimo darbuotojų mobilumui, strateginėms partnerystėms jaunimo srityje ir struktūrinio dialogo projektams.

 

     Apie „Erasmus+" programą:

 

     Anot A.Natkevičiūtės-Čiplinskienės, iš dalyvavimo „Erasmus+" programoje naudos gali turėti visi.

     „Tikslas – stiprinti jaunų žmonių, įskaitant mažiau galimybių turinčių, dalyvavimą visuomeniniame gyvenime. Padėti jaunam žmogui ištrūkti iš to rato, kuriame jis yra užstrigęs, ir per dalyvavimą tarptautinėse veiklose padėti jam socializuotis, įgyti naujų kompetencijų ir taip gerinti tiek organizaciją, su kuria jis bendradarbiauja, tiek bendruomenę, visuomenę", – pasakojo specialistė.

 

Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros (JTBA) Europos savanorių tarnybos projektų koordinatorė Aistė Natkevičiūtė-Čiplinskienė. S.Ulvikienės nuotr.


     Apie skirtingas veiklas

     Jaunimo mainai – tai jaunų žmonių grupių iš skirtingų šalių susitikimai bendrai veiklai tam tikra tema. Tokiuose mainuose gali dalyvauti nuo 16 iki 60 dalyvių, kuriems 13–30 metų. Projektų trukmė – 5–21 diena.

     „Patys jaunuoliai sudėlioja veiklą, kuri gali būti labai įvairi, tačiau susijusi su ugdymu, mokymosi procesu. Pavyzdžiui, Kintuose jau keli metai jaunimas iš užsienio atvyksta ir užsiima jėgos aitvarų sportu, taip pat dalyvauja įvairiose ekologinėse, sveiką gyvenseną skatinančiuose užsiėmimuose", – kalbėjo specialistė.

     Plačiau apie šią veiklą skaitykite ČIA.

 

     Kita, bet ne mažiau naudinga veikla – Europos savanorių tarnyba. Tai tarptautinės savanorystės projektai jauniems žmonėms (17–30 m.).
„Matau nuostabių pavyzdžių kaip savanoriai emociškai, morališkai ir fiziškai subręsta ir iš vaikų tampa suaugusiais žmonėmis, atsakingais už save", – savanorystės naudą pristatė Europos savanorių tarnybos projektų koordinatorė.

     Programos tikslas – ugdyti jauno žmogaus asmenines ir profesines kompetencijas, tad prieš teikiant paraišką labai svarbu apsvarstyti, kokią naudą žmogus gaus iš projekto.

     Savanorystė gali būti trumpalaikė (2 sav.–2 mėn.), skirta mažiau galimybių turintiems žmonėms, ir ilgalaikė (2–12 mėn.).

     Į savanorystės programą aktyviai įsijungia įvairiausios įstaigos – nacionaliniai ir regioniniai parkai, dienos centrai, viešosios bibliotekos, gyvūnų prieglaudos, globos įstaigos, muziejai. Programoje gali dalyvauti bet kokia pelno nesiekianti organizacija, kurioje galima gauti patirties, ugdytis jaunam žmogui.
     „Pavyzdžiui, Rietavo atvirame jaunimo centre savanoriavo jaunuolis, kuris rado priėjimą prie jaunimo per sportą – mokė žaisti amerikietišką futbolą. Taip jis pakeitė bendruomenės požiūrį, ji tapo tolerantiškesnė", – įkvepiantį pavyzdį prisiminė koordinatorė.

     Plačiau apie šią veiklą skaitykite ČIA.

 

Šiaulių rajono švietimo centro metodininkė, JTBA konsultantė Laimutė Leskauskienė. S.Ulvikienės nuotr.

 

     Jaunimo darbuotojų mobilumo veiklos yra skirtos jaunimo darbuotojų profesiniam tobulėjimui. Pavyzdžiui: seminarai, mokymo kursai, pažintiniai vizitai ar kontraktų užmezgimo renginiai. Šioje programoje dalyvių amžius yra neribojamas, veiklose gali dalyvauti iki 50 dalyvių. Veiklų trukmė – nuo 2 d. iki 2 mėnesių.

     „Galima važiuoti susipažinti su analogišką darbo specifiką turinčiomis įmonėmis kitose šalyse. Tematikos gali būti įvairios. Pavyzdžiui, „Jaunimo linija" važiavo semtis patirties į Daniją", – programą trumpai pristatė specialistė.

     Plačiau apie šią veiklą skaitykite ČIA.

 

     Strateginės partnerystės – nedidelio masto bendradarbiavimas tarp nedidelių organizacijų arba kompleksinė partnerystė, kuria siekiama keistis gerąja praktika, kurti inovatyvius produktus.

     Plačiau apie šią veiklą skaitykite ČIA.

 

     Struktūrinis dialogas – jaunų žmonių ir už jaunimo politiką atsakingų asmenų diskusijos pasirinkta tema, siekiant politiniams sprendimams priimti reikalingų rezultatų.

     Plačiau apie šią veiklą skaitykite ČIA.

 

     Nauda tiek žmogui, tiek organizacijai

     Specialistės neabejojo teigiama „Erasmus+" programos nauda ir kvietė teikti paraiškas.

     „Jaunimas gauna „Youthpass", kuris yra pripažįstamas visoje Europoje, kaip įrodymas, patvirtinantis įgytą patirtį", – sakė L.Leskauskienė.

     „Ne mažiau svarbu ir asmeninis, ir profesinis tobulėjimas, kalbos mokymasis, draugai ir pažintys", – naudą vardijo A.Natkevičiūtė-Čiplinskienė.

     Organizacijai dalyvavimas programoje taip pat yra ne mažiau naudingas: padeda užmegzti kontaktus, bendradarbiauti, semtis idėjų, kurti inovacijas, taip pat yra padengiamos administracinės išlaidos.

     „Jeigu jūsų organizacija nori dalyvauti projektuose, pirmiausia turi gauti PIC numerį, Europos savanorių tarnybos projektams – akreditaciją. Biudžetas programai taip pat yra struktūruotas: nustatytos tam tikros normos, skiriamos kelionės, apgyvendinimo išlaidoms ir panašiai", – pridūrė specialistė.

 

     Norintys dalyvauti „Erasmus+" visą informaciją ras www.erasmus-plius.lt, konsultantė Vakarų regionui yra Laimutė Leskauskienė, tel. 8 600 55 534, el.p.

 

Pranešimas apie „Erasmus+" galimybes domino jaunimą ir jaunimo organizacijų atstovus. S.Ulvikienės nuotr.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,