Mano Gargždai



Griežtinama atsakomybė už melagingus pagalbos pranešimus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

     Vyriausybė priėmė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymą iš esmės pritarti Baudžiamojo kodekso (BK) ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimams, kuriais griežtinamos sankcijos už melagingus pranešimus pagalbos tarnyboms.


     „Kaip rodo statistika, melagingų pranešimų pagalbos tarnyboms daugėja, todėl būtina nustatyti griežtesnę atsakomybę už tokias veikas. Priešingu atveju dėl išaugusio melagingų pranešimų skaičiaus Bendrojo pagalbos centro ir kitų pagalbos tarnybų pareigūnai negalės efektyviai atlikti savo funkcijų, reaguojant į melagingus pranešimus taip pat bus neracionaliai naudojami tarnybų ištekliai", – sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

     Ministras pažymi, jog pastaruoju metu ženkliai išaugo melagingų pranešimų dėl neva visuomenei gręsiančių pavojų – t. y. melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis. Policijos registruojamų įvykių registro duomenimis, 2012 m. sulaukta 25 melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis, 2014 m. – jau 69, o vien per pirmąjį 2015 m. ketvirtį – 36.

     Griežtinant sankcijas BK siūloma nustatyti, kad visais atvejais, jeigu melagingai pranešama ar paskleidžiama žinia apie visuomenei ar valstybinės reikšmės objektui gręsiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to buvo iškviestos pagalbos tarnybos, tokie asmenys bus laikomi padarę nusikaltimą, o ne baudžiamąjį nusižengimą. Už tai bus baudžiama viešaisiais darbais, bauda, arba laisvės apribojimu arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

     Baudžiamajai atsakomybei kilti tarp jau galiojančių numatytų pavojingų padarinių atsiras du nauji pavojingi padariniai – sutrikdyta valstybinės reikšmės objektų veikla, padaryta didelė žala valstybei. Už paskleistą melagingą žinią apie valstybinės reikšmės objektui gręsiantį pavojų arba didelę nelaimę grės bauda, arba laivės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų, o jeigu dėl melagingo pranešimo buvo padaryta didelės žalos valstybei ar buvo padaryta didelės turtinės žalos – numatoma bauda arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

     ATPK pakeitimo įstatymo projekte baudos už melagingą pagalbos tarnybų iškvietimą didinamos nuo 173 eurų iki 1500 Eur, o už skambinimą pagalbos telefono numeriais, kai nėra pagalbos poreikio – nuo 144 eurų iki 1500 Eur.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 142 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,