Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vietos valdžios atstovams – VTEK konsultacijos etikos klausimais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
VTEK iliustracija VTEK iliustracija

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) skaičiavimu, vienas savivaldybės politikas per vieną kadenciją gali patekti į įnteresų konfliktą vidutiniškai 27 kartus.

 

Siekdama supažindinti vietos valdžios politikus su šiomis rizikomis bei įgyvendindama Europos Komisijos rekomendacijas dėl kovos su korupcija, rugsėjo 22-spalio 29 dienomis VTEK organizuoja viešas praktines konsultacijas „Interesų konfliktų valdymas“. Dešimtyje šalies apskričių – Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Utenos ir Vilniaus – VTEK susitiks su miestų ir rajonų savivaldybių atstovais bei savivaldybių etikos komisijų nariais.

Pasak VTEK pirmininko Romo Valentukevičiaus, pagrindinis šių konsultacijų tikslas – padėti politikams atpažinti interesų konfliktus, jų išvengti, o patekus į rizikingas situacijas – gebėti jas suvaldyti. „Tai yra VTEK vykdomos prevencinės veiklos tąsa. Mūsų tikslas – siekti, kad savivaldybėse būtų laikomasi įstatymų, kad aktyviai veiktų jų etikos komisijos, sprendimai būtų priimami skaidriai, o politikai dėl neapsižiūrėjimo ar nežinojimo nesukurtų priežasčių visuomenei jais nepasitikėti. Šiuo metu esame pasiekę, jog privačius interesus jau deklaravo 99 procentai visų savivaldybių tarybų narių, tačiau mūsų analitikų duomenys rodo, kad rizika patekti į interesų konfliktą išlieka didelė. Todėl, susitikdami su politikais ir juos konsultuodami, siekiame padėti jiems susiorientuoti svarbiais tarnybinės etikos klausimais ir tokiu būdu stiprinti pasitikėjimą valstybe bei jos valdymo skaidrumu”, – sakė R.Valentukevičius.

Būsimų seminarų temos apims privačių interesų deklaravimo prievolės įgyvendinimo klausimus, deklaracijų turinio ir jų pildymo ypatumus, interesų konflikto atpažinimo ir valdymo bei etikos priežiūros institucijų veiklos aspektus. Savivaldybių atstovams taip pat bus pristatyta ir nauja privačių interesų deklaravimo sistemos IDIS funkcija – „Nusišalinimų stebėsenos informacinė sistema“. Ji padės sumažinti korupcijos pasireiškimo riziką savivaldybių tarybose priimant sprendimus, pagreitins apsikeitimą duomenimis apie asmenų nusišalinimo procedūras, užtikrins efektyvesnę Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo įgyvendinimo kontrolę.

Rugsėjį ir spalį lankydamiesi šalies apskrityse, VTEK atstovai atkreips politikų dėmesį į praktinius privačių interesų deklaravimo ypatumus, deklaruojančiųjų dažniausiai daromas klaidas ir jiems kylančias problemas. Taip pat patars, kaip elgtis situacijose, kai kyla interesų konfliktų grėsmė, supažindins su įstatymų pakeitimais, aptars teisės normų taikymą pagal teismų praktiką, atsakys į rūpimus klausimus.

Pirmasis susitikimas su vietos valdžios atstovais įvyks Alytuje rugsėjo 22-ąją, paskutinysis – Vilniuje spalio 26-ąją. Numatoma vienos dienos seminarų trukmė – trys valandos. Tikslias praktinių konsultacijų „Interesų konfliktų valdymas“ datas ir vietas galima rasti VTEK internetinėje svetainėje adresu www.vtek.lt

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,