Logo
 Spausdinti šį puslapį

Patarimai: paaugliai ir maistas ne namuose

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Paauglystė – metas, kai vaikas jau yra nebe vaikas, bet dar ir ne suaugęs žmogus. Tai siekis būti savarankišku, už save atsakingu piliečiu. Taip pat pasirinkimas, ką ir kada valgyti, tačiau dar ne visiškai suvokiant, kas yra sveika ir naudinga bei kas nesveika ir žalinga.

 

Didžiajai daliai paauglių yra duodami dienpinigiai pavalgyti šiltus pietus mokykloje ir tik maža dalis maistą priešpiečių dėžutėse nešasi iš namų. Tuomet ir pasireiškia savarankiškumas, kur ir kam tie pinigėliai panaudojami. Kreipiuosi į tėvus – ar kada pagalvojote, ar vaikai tikrai valgo šiltus pietus mokykloje?

Kiekvieną rytą, keliaudama į darbą, praeinu pro maisto prekių parduotuvę, kuri darbą pradeda kiek ankščiau nei kitos. Ir atėjus rudeniui, eilės parduotuvės kasoje pailgėja – prasideda nauji mokslo metai. Kol mokiniai užsiima ilgiausias eiles prie kasos, kantriai atsistoju į jos galą ir stebiu, ką jie perka priešpiečiams, užkandžiams ar pietums neštis į mokyklą. Kadangi valstybinės mokinių maitinimo tvarkos neleidžia mokyklų valgyklose pardavinėti gaminių su šokoladu, bulvių traškučių, gazuotų gėrimų ar kitų maisto produktų su neleistinais priedais, kurių yra ilgiausias sąrašas, taip sumažinamas valgyklos asortimentas. Tačiau mokiniai nepraleidžia progos atsinešti šių produktų iš namų, šiuo atveju nusipirkdami prieš pamokas parduotuvėje.

Tačiau kokią naudą gauna vaiko organizmas, kai pietūs iškeičiami į saldumynus? Gausų kiekį cukraus ir tuščias kalorijas. Pavyzdžiui, suvalgęs vieną iš dažniausiai paauglių perkamų produktų – šokoladinį batonėlį – vaikas gauna apie 5-6 arbatinius šaukštelius cukraus, suvalgęs šokolado plytelę – 9-10 arbatinių šaukštelių cukraus, o išgėręs pusę litro gazuoto gėrimo – 6-8 arbatinius šaukštelius cukraus. Ir dažnai per dieną suvartojamas ne vienas šokoladukas ar buteliukas gazuoto gėrimo. Su gaunamu cukraus kiekiu išsibalansuoja dienos valgymo rėžimas. Užkandžiaujant per pertraukas ir atėjus pietų metui, vaikai atsisako šiltų pietų, kadangi dar jaučiasi sotūs ir nealkani.

Jeigu jūsų vaikas atsisako valgyti mokykloje, įdėkite jam priešpiečių dėžutę ir užtikrinkite, kad grįžęs namo jis pavalgytų šiltus pietus. Net ir puikiai subalansuoti priešpiečiai negali atstoti šilto maisto augančio vaiko organizmui. Priešpiečių dėžutės turinį galėtų sudaryti: įvairių grūdų duona, virtos mėsos, sūrio ar keptos žuvies gabaliukas ir, žinoma, daržovės ir vaisiai. Tačiau reikėtų pasistengti, kad, vaikui atsidarius priešpiečių dėžutę, maistas atrodytų skaniai ir estetiškai.

Tuo metu, kai vaikai pradeda lankyti vidurinę mokyklą, tėvai turi būti ypač pastabūs ir dėmesingi. Derėtų kalbėtis su savo atžalomis apie sveiką ir tinkamą mitybą, rodyti gerą pavyzdį, aiškinti, kas yra sveika ir naudingą, ir kokią žalą mūsų organizmui teikia nereguliari ir netinkama mityba.

Svarbiausia, tėvai turi priminti, kad vaikas ar paauglys laikytųsi dienos rėžimo, būtinai išeidamas iš namų pavalgytų pusryčius, mokykloje – šiltus pietus, o namuose – šviežiai paruoštą vakarienę. Tarp pagrindinių valgymų yra galimi užkandžiai. Tai gali būti ir mėgstamas šokolado batonėlis, bet tik vienas ar du per savaitę. Jokiu būdu saldumynai ir greitas maistas negali pakeisti pagrindinių patiekalų.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,