Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų krašto muziejus dovanojo kelionę į tarpukario laikus (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Simos Ulvikienės nuotr. Simos Ulvikienės nuotr.

     Penktadienį Gargždų krašto muziejų užliejo tarpukario dvasia. Čia po ilgo muziejininkų triūso buvo atidaryta nauja ekspozicija „Tarpukario Gargždai 1918–1939 m." Be to, paminėtas įstaigos 10-ies metų jubiliejus.

 

     Žmonės bendradarbiauja noriai

     Dvejus metus trukęs Gargždų krašto muziejaus darbas ir pastangos buvo vainikuotos su kaupu – į šventę „Tarpukario dvasia mano mieste" atskubėjo gausus būrys svečių. Juos pasitiko muziejaus darbuotojos, pasidabinusios lyg tarpukario damos.

     Muziejaus direktorė Sigita Bučnytė visus informavo, kad muziejaus įkūrimas žymimas keliomis datomis: Tarybos sprendimu ir įregistravimu 2005 m. balandžio 1 d. ir tų pačių metų gruodį, kai įstaiga atvėrė duris svečiams. Pasak S.Bučnytės, šventei pasirinktas ruduo, kai dar galima pabendrauti gamtoje, be to, atnaujinta muziejaus ekspozicija.

     Muziejaus direktorė pasidžiaugė, kad nuolat sulaukiama skambučių ar laiškų, kuriuose siūloma paskolinti ar padovanoti eksponatus, pasidalinti informacija. Už geranoriškumą ir pasidalijimą eksponatais įteiktos padėkos. Taip pat padėkota kitoms įstaigoms, padedančioms ir bendradarbiaujančioms su Gargždų krašto muziejumi.

 

     Pasidalino asmenine kolekcija

     Šventės metu atidaryta itin vertinga tarpukario laikotarpio valstybės apdovanojimų paroda. Savo asmenine kolekcija, kurios pagrindu parengta paroda, su muziejumi ir jo lankytojais pasidalino kraštietis Algirdas Aužbikavičius. Kaip tvirtino S.Bučnytė, paroda yra unikali, nes joje eksponuojami aukščiausi valstybės apdovanojimai, įteikti Nepriklausomos Lietuvos gyvavimo laikotarpiu.

     A.Aužbikavičius prisipažino, kad kolekcionavimu susidomėjo maždaug prieš 20 metų. Iš pradžių jis rinko atvirukus, pašto ženklus.

     „Ateina laikas, kai susimąstai, kad negali visko surinkti ir tuo labiau apie viską žinoti, nes žinios yra pats didžiausias turtas. Tai sąmoningai ar nesąmoningai mano veikla pakrypo į Lietuvos tarpukario 1919–1940 m. apdovanojimus. Pradėjau domėtis literatūra, pamačiau, kad už kiekvieno apdovanojimo slypi graži apdovanoto žmogaus asmenybė su savo istorija", – prisiminė kolekcininkas.

 

     Įsiamžino fotosesijoje

     Po iškilmingos šventės, vykusios muziejaus kieme, visi suskubo į jo vidų apžiūrėti A.Aužbikavičiaus apdovanojimų kolekcijos, taip pat pamatyti ekspoziciją „Tarpukario Gargždai 1918–1939 m."

     Susirinkusieji mielai nors trumpam grįžo į tarpukario laikus. Tą padaryti leido specialiai sukurtos išskirtinės erdvės – pasienio, pradžios mokyklos klasės, istorinio pašto.

     Dalyvavusieji šventėje taip pat turėjo galimybę sudalyvauti fotosesijoje, įsiamžinti su tarpukario meto rūbais ir iš karto gauti nuotrauką.

 

Retro šventės akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,