Mano Gargždai



Nauja muziejaus ekspozicija prikausto ir mažųjų, ir vyresniųjų dėmesį

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Gargždų krašto muziejaus edukatorė Gintarė Sargūnaitė (kairėje) ir direktorė Sigita Bučnytė. R.Rapalienės nuotr. Gargždų krašto muziejaus edukatorė Gintarė Sargūnaitė (kairėje) ir direktorė Sigita Bučnytė. R.Rapalienės nuotr.

Pirmieji naujos Gargždų krašto muziejaus ekspozicijos „Tarpukario Gargždai 1918–1939 m.“ lankytojai jau spėjo įvertinti jos išskirtinumą, leidžiantį bent kuriam laikui persikelti į tarpukario metą ir prisiliesti prie istorijos.

Čia nenuobodu nei iš darželių atskubėjusiems mažiausiems lankytojams, nei senjorams. Jų laukia ne tik dėmesį kaustantys eksponatai bei muziejaus darbuotojų pasakojimai, bet ir įdomios edukacijos.

 

Unikali ir interaktyvi

Pasiteiravus, kodėl verta pamatyti naująją ekspoziciją, Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė ir muziejininkė-istorikė Kristina Skiotytė svarstė, kad tai – naujausia ir interaktyviausia ekspozicija regione. Muziejininkai džiaugiasi, kad rajono gyventojus ir svečius į atnaujintas ekspozicines erdves gali pakviesti dėl gautos paramos iš dviejų finansinių šaltinių. Klaipėdos rajono savivaldybės ir Lietuvos kultūros tarybos parama projektui „Gargždų krašto muziejaus ekspozicijos „Senųjų Gargždų vaizdai“ atnaujinimas“ skirta 2014-2015 metais. Projekto rezultatai – ne tik atnaujinta ekspozicija, bet ir kompleksas paslaugų muziejaus lankytojams.

Tarpukario Gargždų istoriją muziejuje byloja trys erdvės: pasienio, pradžios mokyklos ir pašto įstaigos.

„Kituose muziejuose, be Mažosios Lietuvos muziejaus, kur ekspozicija daugiau orientuota į išlikusią materialiąją medžiagą, yra akcentuojamos parduotuvės, šiek tiek pradžios mokyklos. Pavyzdžiui, Šiauliuose arba Telšiuose. Mes turime išskirtinę muitinės, kontrabandos erdvę. Ją dar galima pamatyti turbūt tik Muitinės muziejuje Vilniuje. Pašto erdvės regione taip pat nėra arba neteko matyti“, – dėstė K.Skiotytė.

S.Bučnytė pridūrė, kad ekspozicija orientuota ne vien į Gargždus, taip pat ir į regioną, nes miestas, kaip ir kiti Žemaitijos pasienio miesteliai, buvo lyg slenkstis tarp Mažosios ir Didžiosios Lietuvos. Taigi ji bus įdomi ne tik vietiniams gyventojams.

 

Pažins per žaidimus

S.Bučnytė džiaugėsi, kad dvejus metus kruopščiai ir atsakingai ruošta ekspozicija „Tarpukario Gargždai 1918–1939 m.“ sudomins ir vaikus, ir vyresnio amžiaus žmones. Beje, muziejuje laukiami net ir ikimokyklinukai.

„Tiek darželius, tiek pradines klases lankantys vaikai su istorija gali būti supažindinti per žaidimus ir žaislus. Pavyzdžiui, turime magnetų žaidimą, kuriame reikia atskirti kontrabandinius ir nekontrabandinius daiktus. Šis užsiėmimas tinka ir patinka bet kokio amžiaus lankytojams“, – kalbėjo S.Bučnytė.

Kitas magnetų žaidimas skatina pasukti galvas ir tarpukario asmenybes surūšiuoti su jų nuveiktais darbais. 4 skirtingos dėlionės, tinkamos įvairaus amžiaus vaikams, irgi padeda į istoriją pažvelgti žaismingai.

Piešimo mėgėjams muziejaus darbuotojai pasiūlys nuspalvinti žemaitišką tautinį kostiumą, prieš tai, žinoma, papasakos, kokios spalvos jam būdingos. Paimprovizuoti ir prisiminti tarpukario mados tendencijas galima spalvinant ir puošiant pieštas lėles.

 

zaidimai muziejus

Įvairūs žaidimai suteikia galimybę į istoriją pažvelgti žaismingai. S.Ulvikienės nuotr.

 

Interaktyviame terminale – informacijos lobynai

Ilgėliau stabtelėti verta ir prie interaktyvaus terminalo. Jame taip pat galima išbandyti tris žaidimus: atpažinti asmenybes, sudėti dėlionę ar įveikti viktoriną.

„Terminale yra daug įdomios informacijos: sudėti tarnautojų atlyginimų lapai, originalūs šaltiniai, autentiški atsiminimai, fotografijos, kurios netilpo į ekspoziciją. Lankytojai gali plačiau sužinoti apie įvairias miestelio įstaigas ir organizacijas, pavyzdžiui, policijos veiklą, savanorišką gaisrininkų organizaciją, Šaulių sąjungos Gargždų būrį“, – vardijo K.Skiotytė.

Beje, terminale esančią informaciją galima papildyti. Tokia galimybė neatmetama, nes darbai muziejuje nesibaigė vien ekspozicijos atidarymu – jau rengiami susitikimai su atsiminimais ar informacija norinčiais pasidalinti žmonėmis. Naujų kontaktų muziejaus darbuotojams pavyko užmegzti ir ekspozicijos atidarymo metu. Be to, netrūksta geranoriškai nusiteikusių žmonių, kurie noriai dalinasi turima informacija, nuotraukomis ar kitais daiktais.

 

Rengia edukacinius užsiėmimus

Susipažinti su istorija per realius potyrius leidžia Gargždų krašto muziejuje organizuojami edukaciniai užsiėmimai. Pavyzdžiui edukacijos „Tarpukario Lietuvos vaikų žaislai“ metu ikimokyklinio amžiaus vaikai supažindinami su žaislais, kuriuos turėjo tarpukario Lietuvos vaikai.

2-12 klasių moksleiviams skirto užsiėmimo „Mokykla“ metu lankytojai supažindinami su švietimo sistema tarpukario Lietuvoje. Be to, kiekvienas moksleivis, dalyvavęs improvizuotoje pamokoje, gaus mokyklos baigimo pažymėjimą - tvarkaraštį. K.Skiotytė tvirtino, kad būtent tokius pažymėjimus tarpukario moksleiviai gaudavo baigę pradžios mokyklą.

Edukacinio užsiėmimo „Muitinė“, skirto 5-10 klasių mokiniams, dalyviai sužino apie muitinės veiklą, o po teorinės dalies jų laukia muitinės patikra – teks pademonstruoti žinias apie kontrabandines prekes.

Muziejus siūlo ir daugiau edukacijų: „Tarpukario vaizdai“ (5-9 kl. moksleiviams), „Paštas“ (5-12 kl.), „Menas ir kultūra“ (8-10 kl.), „Tarpukario fotografija“ (8-12 kl.), „Iškilios asmenybės tarpukariu“ (5-10 kl.). Edukacijos organizuojamos ir šeimoms, pavieniams lankytojams ar organizuotoms grupėms.

 

Gargždų krašto muziejų rasite adresu Sodo g. 5, Gargždai. Tel. (8 46) 45 22 14. Muziejaus internetinė svetainė – www.gargzdumuziejus.lt

 

Ekspozicijos „Tarpukario Gargždai 1918–1939 m.“ fragmentai – Simos Ulvikienės ir Ritos Rapalienės nuotraukose:

 

Klaipedosr logo   logo kultt   logo min2

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 281 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,