Mano Gargždai



Pasidalyta komandiruotės į Vokietiją įspūdžiais

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius lygina Dortmundą ir Gargždus. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius lygina Dortmundą ir Gargždus. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Praėjusį penktadienį Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius ir Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Virgilijus Liepinis su Savivaldybės vadovais ir Administracijos darbuotojais pasidalijo įspūdžiais apie kelionę po Vokietiją, kur jie, lankydamiesi Dortmunde, Botrupe, Notulne, Miunsteryje ir kituose didesniuose ir mažesniuose miestuose, daug pamatė ir sužinojo, kaip efektyviai tvarkyti aplinką, keičiant teritorijų paskirtį, kaip taupiai apšiltinti pastatus, įrengti apšvietimą ir kitus dalykus, susijusius su jų veiklos sritimis.

 

Abu pranešėjai paruošė pristatymus, kuriuose pateikė nuotraukų, schemų, kitos medžiagos ir siūlymų, ką tiktų pritaikyti Gargždams ir/ar kitoms rajono vietovėms.

Įdomu, kad Vokietijoje kai kurie miestai, pavyzdžiui, Dortmundas, per pastaruosius keletą metų patyrė tikrą renesansą. Žinoma, ne šiaip sau, o todėl, kad prireikus uždaryti didžiules gamyklas teko iš naujo tvarkyti didžiulius (apie 100 ha) žemės plotus, investuoti ir atrasti būdų, kaip miestą vėl pritaikyti patogiam gyvenimui ir netgi iš itin taršios pramonės miesto paversti grožio oaze.

Anot Gyčio Kasperavičiaus, iš tiesų nemažai idėjų galima pasiimti aplinkos apželdinimui (gatvių ir aikščių jaukumą kuria daugybė vešlių krūmų), taip pat – sėkmingo praeities ženklų įkomponavimo į šiuolaikinius erdvinius sprendimus, pvz., buvusios gamyklos prietaisų ar pastatų detalių fragmentai miesto erdvėse).

Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Virgilijus Liepinis akcentavo modernių technologijų, sukurtų energijos taupymui, tolesnę raidą, pavyzdžiui, jei anksčiau buvo saulės baterijų parkai, tai dabar saulės baterijos montuojamos tik ant stogų.

Lankytasi ir eksperimentiniame name, kur taikomos ir analizuojamos skirtingos apšiltinimo technologijos. Deja, tenka konstatuoti, kad kol kas vokiečių sukurtas technologijas mes perkame, o patys kuriame vangiai. Tai valstybės, jos mokslo ir švietimo sistemos problema.

Aptarime pasidžiaugta, kad, nors ir atsiliekame nuo Vokietijos pirmiausia dėl mažesnių finansinių galimybių, tačiau judame teisinga strategine linkme ir, tikėtina, efektyviai taikydami tai, kas jau sukurta, sparčiau diegsime ir įgyvendinsime savo sumanymus.

 

1 komentaras

  • Jūs gal jau niekur nebevažiuokit, ir nieko nebedarykit. Nes kai kažką pradedat daryti, tai iš kart kokią nesąmonę padarot.

    Pranešti Gargždiškis Antradienis, 2015 lapkričio 10 12:50 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 311 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,