Logo
 Spausdinti šį puslapį

Atliekas rūšiuos naujoje gamykloje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginių pastatymas - vienas esminių žingsnių įgyvendinant Valstybinį atliekų tvarkymo 2014-2020 m. planą. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr. Mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginių pastatymas - vienas esminių žingsnių įgyvendinant Valstybinį atliekų tvarkymo 2014-2020 m. planą. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr.

     Šalia Dumpių sąvartyno oficialiai atidaryta viena pirmųjų Lietuvoje mechaninio atliekų rūšiavimo gamykla. Joje tikimasi išrūšiuoti pusę iš septynių Klaipėdos regiono savivaldybių atgabenamų komunalinių atliekų. Klaipėdos regionas dabar galės sparčiau siekti tikslo: kuo didesnę dalį atliekų išrūšiuoti, perdirbti ir kuo mažesnę kaupti sąvartynuose.


     Atidarymo šventę šalia Dumpių sąvartyno per metus išdygusioje modernioje gamykloje pradėjo šokėjos baltomis suknelėmis. Neįprastas vaizdas tarp šiukšlių rūšiavimo agregatų simbolizavo, jog su atliekomis galima tvarkytis moderniai ir civilizuotai – jas rūšiuoti, perdirbti ir tausoti aplinką.


     Paskatino bendradarbiavimą
     Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorius Šarūnas Reikalas tvirtino, jog iki gamyklos atidarymo intensyviai buvo dirbama net 12 metų: uždaryti 7 sąvartynai, regiono atliekos pradėtos vežti į Europos Sąjungos (ES) standartus atitinkantį Dumpių sąvartyną, pastatytos stambiagabaričių atliekų ir kompostavimo aikštelės, sutvarkyta dešimtys užterštų teritorijų.

     „Visą procesą vainikavo šio galingo įrenginio pastatymas. Atliekų tvarkymas Europos Sąjungoje reguliuojamas direktyvomis, o artimiausias vertinimas numatytas 2020 metais. Ši įmonė yra įrodymas, kad mes jau esame 2020 metuose", – tvirtino Š. Reikalas.

     Susirinkusius regiono merus, Seimo narius ir kitus svečius sveikino ir Aplinkos ministerijos viceministras Algirdas Genevičius.

     „Visa tai prasidėjo su didžiuliais sunkumais, kilo ginčai, atsirado kliūčių. Dabar visoje Lietuvoje viena po kitos atsidaro net 10 tokių gamyklų. Ne tik atsikratome atliekų, bet turime ir ekonominę naudą, tampame švaresni ir saugome aplinką. Galiausiai per tokius objektus geriau susipažįstame vieni su kitais. Tokie objektai reikalauja daug bendradarbiavimo su ministerijomis, institucijomis, jau nešnekant apie savivaldybes", – akcentavo viceministras.
Bendradarbiavimo ir naujos gamyklos naudą įžvelgė ir Klaipėdos meras, Klaipėdos regiono plėtros tarybos pirmininkas Vytautas Grubliauskas. Jis juokavo, jog prieš 15 metų būtų išsijuokta, jei kažkas būtų prabilę apie tai, kad sąvartyno prieangyje šoks merginos, o atliekos bus rūšiuojamos kone aukštųjų technologijų gamykloje.

     „Esame pavyzdys. KRATC išlaikė tiesų kursą, nepasidavė provokacijoms, gundymams, todėl galime sakyti, kad gyvename labiausiai civilizuotai atliekas tvarkančiame regione visoje Lietuvoje", – džiaugėsi V. Grubliauskas.


     Išrūšiuos pusę

     Europietiškas objektas užbaigia atliekų tvarkymo sistemos kūrimą Klaipėdos regione. Šalia Dumpių sąvartyno pastatytame mechaniniame atliekų rūšiavimo įrenginyje iš mišrių komunalinių atliekų tikimasi atskirti net 50 proc. antriniam perdirbimui tinkančių žaliavų – metalus, plastiką, popierių, kartoną, stiklą ir kitas vertingas žaliavas.

     Gamyklos operatoriaus UAB „NEG Energy" direktorius Adolfas Gritėnas pristatydamas įrenginių veikimo principą aiškino, jog rūšiuojant atliekas bus atskiriamos trys frakcijos: perdirbti tinkamos atliekos, degios atliekos (tinkančios deginti „Fortum" gamykloje) bei perdirbti netinkamos šiukšlės.
Atvežtos atliekos iš pradžių bus susmulkinamos ir nukreipiamos į sijotuvus, kuriuose atskiriamos inertinės medžiagos ir suformuojami du srautai – biologiškai skaidžių ir antrinių žaliavų. Vėliau moderniomis rūšiavimo linijomis su magnetais surenkamas spalvoto ir juodo metalo laužas, atskirai nukreipiamos ir rankomis išrūšiuojamos antrinės žaliavos – popierius, stiklas, plastikas, tekstilė, mediena ir kt. Išrūšiuoti produktai bus nukreipiami į konteinerius arba į presą, ir, esant poreikiui, supakuojami. Nesupakuoti produktai bus laikomi stoginėje, supakuoti – specialiai įrengtoje aikštelėje.
Beje, statant gamyklą buvo pasirūpinta ir gyventojų gerove – visoje gamykloje veikia kvapnaus oro surinkimo sistema. Teigiama, kad toks oras, „perleistas" per biofiltrą, į aplinką neskleis jokių kvapų.

     Skaičiuojama, jog per metus visame regione surenkama apie 125 tūkst. tonų mišrių atliekų. Nors įrenginio galingumas 75 tūkst. tonų, A. Gritėnas patvirtino, jog nemažą kiekį atliekų bus galima išrūšiuoti dirbant 1-2 pamainomis, priklausomai nuo atliekų kiekio. Beje, gamyklos vadovai pažymėjo, jog gyventojams dėl naujų įrenginių atliekų išvežimo ir tvarkymo kainos nekils.

     Objekto statyba kainavo apie 12 mln. eurų. 80 proc. lėšų buvo gauta iš ES Sanglaudos fondo lėšų, likusią dalį padengė KRATC.

VEdid WWW

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,