Logo
 Spausdinti šį puslapį

Saugus elgesys – saugi šventė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

     Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl neatsargaus elgesio su pirotechnika šiemet (iki 2015-12-31) jau kilo 10 gaisrų. Pernai dėl pirotechnikos gaminių naudojimo reikalavimų pažeidimų kilo 19 gaisrų, iš jų sausio 1 d. – 12. Beje, paskutinių 5-erių metų gaisrų statistika liudija, kad gruodžio ir sausio mėnesiais dėl neatsargaus petardų ir fejerverkų naudojimo reikalavimų pažeidimų vidutiniškai kyla 9 gaisrai.

 

     Iš viso per 2015-ųjų Naujųjų metų naktį kilo 68 gaisrai. Per juos žuvo 1 gyventojas, nuo traumų nukentėjo 3.

     Kad petardos ir fejerverkai neapkartintų švenčių, ugniagesiai gelbėtojai primena, kad naudojant jas visada reikia numatyti, kokia trajektorija pirotechnikos priemonė gali nuskrieti. Užtenka tik nedidelės kliūties kelyje, kad jos kryptis pasikeistų. Kartais petardos įskrieja pro pravertą daugiabučio langą ar į balkoną, sukeldamos gaisrą. Dažniausiai nuo jų užsidega ten esantys daiktai. Neretai petardų užtaisai būna galingesni nei nurodyta ant pakuotės. Todėl patiriama sunkių rankų ir akių traumų. Pirotechnikos priemones įsigykite tik parduotuvėse ir prieš naudodami atidžiai perskaitykite instrukcijas. Nenaudokite savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandykite patys jų pasigaminti, nes dėl to ir įvyksta skaudžiausios nelaimės. Naudokite jas tik lauke.

     Naudodami fejerverkus gyventojų susibūrimo vietose, nenukreipkite jų į žmones. Pirotechnikos priemones statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Prieš uždegdami, nukreipkite jas į viršų ir atsitraukite saugiu atstumu. Neleiskite pirotechninių gaminių sprogdinti vaikams. Dera žinoti, kad pavojų gali kelti ir nesuveikusios pirotechnikos priemonės. Tad jeigu pirotechninis gaminys neiššovė, nesiartinkite prie jo mažiausiai 15 minučių arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje. Nebandykite jo ardyti arba uždegti iš naujo. Neužsidegusį ar neiššovusį gaminį reikia panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį. Be to, kad Naujųjų metų naktį neatsargiai paleistos pirotechnikos priemonės nesukeltų gaisrų, balkonuose nepalikite degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų, o įstiklintus balkonus sandariai uždarykite.

     Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas taip pat prašo gyventojų atsargiai elgtis su ugnimi, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų. Prieš išvykdami iš namų, nepamirškite išjungti iš elektros tinklo elektrinių šildymo prietaisų, nepalikite besikūrenančių krosnių, patikrinkite, ar išjungtos dujos.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,