Mano Gargždai



Savivaldybės metraštis: pirmas blynas prisvilo?

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
mano-gargzdai.lt nuotr. mano-gargzdai.lt nuotr.

     Gruodį Klaipėdos rajono savivaldybė 10 tūkst. egzempliorių tiražu išleido savivaldybę esą reprezentuojantį metraštį. Tai atsiėjo 3 700 eurų. Deja, atsirado manančių, kad leidinys tinkamas ne reprezentacijai, o veikiau panaudoti prakurui.

 

     Tikėjosi kokybiškesnio rezultato

     Portalas mano-gargzdai.lt sulaukė anoniminio laiško, kurio autorius išsakė mintis, kad Savivaldybė pinigus už metraščio parengimą išmetė į balą.

     „Pasklidus žiniai, kad ketinama rengti Klaipėdos rajono savivaldybės metraštį, visi tikėjomės, kad tai bus rimtai paruoštas leidinys, kurį galėsime pasidėti į lentyną, parodyti ar padovanoti svečiams iš kitų miestų. Tačiau rezultatas gerokai nuvylė. Vadinamasis metraštis – menkavertis laikraštėlis, neįsegtas, plono teplaus popieriaus. Nufotografuoti Savivaldybės administracijos skyrių ir seniūnijų darbuotojai, tačiau po nuotraukomis nėra žmonių pavardžių, tai kokia iš tokių fotografijų nauda?", – klausė laiško autorius, nurodęs, kad yra Savivaldybės darbuotojas.

 

     Turėjo būti kitoks?

     40 puslapių metraštyje aprašomi 2015-aisiais savivaldybėje nuveikti darbai, pasiekimai, spausdinamos publikacijos apie rajono seniūnijas, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos skyrius ir jų veiklą, įvardyti svarbiausi metų įvykiai, projektai ir kt.

     Kaip nurodo Klaipėdos rajono savivaldybė, metraščio leidybai iš suplanuotų reprezentacinių lėšų skirta 3 700 eurų. Viešųjų pirkimų konkursą laimėjo ir užsakymą atliko viešoji įstaiga „Vėžaičių dvaro sodyba".

     Metraštyje trūkumų neišvengta, pavyzdžiui, prie informacijos apie Vėžaičių seniūniją „puikuojasi" Kretingalės seniūnijos herbas. Svarbi informacija – kas sudarė leidinio redakcinę grupę, kas tekstų ir nuotraukų autoriai ar kur spausdintas metraštis – nenurodyta.

     Centrinėje Viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje prie paslaugų viešojo pirkimo-pardavimo sutarties pridėtuose reikalavimuose metraščiui nurodyta, kad leidinio įrišimas turėjęs būti žurnalinis segimas, o popierius – ne žemesnės kokybės kaip 150 gsm, kreidinis, t.y. kaip kokybiško žurnalo. Panašu, kad reikalavimai įvykdyti nebuvo.

 

     Norėjo, kad pasiektų daugiau gyventojų

     Leidinio užsakovas – Klaipėdos rajono savivaldybė, atstovaujama Administracijos direktoriaus Sigito Karbausko. Sutartyje jo kontaktinis asmuo nurodytas Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis.

     G.Bareikis, paklaustas, kodėl pasirinkta prastesnė leidinio kokybė, įrišimas, nurodė, kad dėl to, jog būtų galima išleisti daugiau egzempliorių. Tačiau netrukus prisipažino negalįs pasakyti, koks popierius naudotas – tas ar ne tas.

     Kultūros skyriaus vedėjas nurodė, kad su Administracijos direktoriumi apie metraštį prieš kelias dienas jau diskutavo.

     „Perspektyvoje, kitais metais, turėsime viziją, turbūt ir ne vieną pasitarimą šiuo klausimu, kokią koncepciją ir ką mes norėtume turėti, įvertinant visus atsiliepimus. Šiuo atveju pavyko, kaip pavyko – labai greitai. Tikslas buvo, kad šitas leidinukas ir informacija apie savivaldybės veiklą pasiektų kuo daugiau žmonių. Iš pradžių buvo kalba, kad reikia išleisti 1000 egzempliorių. Bet Savivaldybės vadovai, direktorius galbūt labiausiai, kalbėjo apie tai, ar išleisti 1000 ir kažkokiu būdu kažkam atiduoti, ar išleisti 10 tūkst. už tą pačią sumą ir dalinti gyventojams, kad informacija būtų kuo plačiau prieinama", – kalbėjo G.Bareikis.

 

     Pritrūko laiko

     Kultūros skyriaus vedėjas svarstė, kad, žiūrint į leidinio vieneto kainą, ji tikrai nėra didelė – 0,37 Eur. Be to, yra 40 spalvotų puslapių.

     „Aš suprantu, kad turbūt ne vienas Savivaldybės žmogus galvojo, kad čia bus kažkas panašaus į albumą ir pan. Bet turėtume įvertinti, kad laikraštis, dienraštis, metraštis iš principo yra laiko, dienos ar metų aprašymas, o medžiagiškumas atsiremia į įvairias aplinkybes", – dėstė G.Bareikis.
Kultūros skyriaus vedėjas patikino, kad dėl laiko stokos nebuvo sudaryta ir redakcinė grupė.

     „Per viešuosius pirkimus laimėjo įmonė, kuri visus darbus atliko. Tik preliminarų egzempliorių matėme mes, kaip skyrius, vadovas. Be abejo, ir mums patiems norėtųsi galbūt kitaip. Bet su tokia produkcija taip jau yra – ir anksčiau leisti ne visi albumai mane tenkina, bet čia yra mano nuomonė", – savo mintimis dalinosi G.Bareikis, pridūręs, kad, ir išleidus didelį reprezentacinį leidinį, atsirastų sakančių: „Kam to reikėjo".

 

     Trūkumų įžvelgė

     Administracijos direktorius S.Karbauskas, paklaustas, kaip vertina metraštį, tvirtino, kad pirmiausia reikia džiaugtis, kad jis išleistas: „Svarbu, kad įvyko. Pirmas sykis. O kas nedirba, tas neklysta".

     Pasak Administracijos direktoriaus, metraštis greičiausiai bus leidžiamas ir kitais metais.

     „Ko gero, tradiciją reikia tęsti, skyriai yra patenkinti. Reikia aptarti pasiūlymus – visada galima viską daryti geriau", – sakė S.Karbauskas, prisipažinęs, kad metraštyje trūkumų įžvelgia ir kad derėjo leidinį pradėti ruošti anksčiau.

     Pasiteiravus, kodėl metraštis spausdintas ant prastesnio popieriaus, nesilaikyta kitų sutartyje nurodytų reikalavimų, S.Karbauskas to pasakyti negalėjo. Teigė į tai neįsigilinęs.

     „Jei vieneto kaina būtų 2 Eur, gal ir galėtum galvoti kažką, bet dabar yra 0,37 Eur, tai už tokią kainą viskas yra gana normaliai", – savo nuomonę išsakė S.Karbauskas.

 

     Atvirukai vėluoja

     Ta pati įstaiga įsipareigojo pagaminti ir tūkstantį atvirukų rinkinių su fotografijomis iš paukščio skrydžio, kuriose įamžinta savivaldybė. Šis užsakymas įvertintas 3 400 eurų. Atvirukai turėjo būti paruošti iki gruodžio 7 d.

     G.Bareikis nurodė, kad jie iš tiesų šiek tiek „susivėlino", tačiau šį penktadienį, pasak jo, turėtų būti pagaminti.

     S.Karbauskas sakė ir į informaciją apie vėluojančius atvirukus neįsigilinęs.

     Beje, tiek metraščio, tiek atvirukų rinkinių pirkimo-pardavimo sutartyse numatyta, kad tiekėjo prievolių įvykdymas užtikrinamas 10 proc. dydžio bauda nuo sutarties kainos. Tai galioja nesilaikant ir nustatytų terminų, ir techninės specifikacijos reikalavimų.

     Su VšĮ „Vėžaičių dvaro sodyba" vadovu Ramūnu Vaičiu susisiekti nepavyko.

 

     Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė (buvusi ne vieno leidinio apie Klaipėdos rajoną redakcinių grupių narė):

     Leidinį vertinu normaliai. Labai daug informacijos. Dar iki pabaigos ir nesu perskaičiusi visko atidžiai, nes tikrai yra, ką skaityti. Gal vienose dalyse stipresnė informacija, kitur – truputėlį silpnesnė. Aš visada žiūriu iš tų pozicijų, kas yra įdomu eiliniam Klaipėdos rajono gyventojui, kiek ir ko jis gali atrasti. Vienas galbūt neskaito, pavyzdžiui, apie kultūrą, bet skaito apie statybas, kito gal nedomina Turto skyriaus reikalai, bet domina kažkas kitas... Tą ir pasiskaito.
     Jei bent kartą metuose išeis toks leidinys, – labai gerai. Galėtų būti ir du kartus. Kokybės pakanka, nes tai ir yra laikraštis, o ne žurnalas.

 

     Paslaugų viešojo pirkimo-pardavimo sutartis rasite ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 279 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,