Mano Gargždai



„Ypatiškoje palaunagėje“ skambėjo padėkos žodžiai ir pažadai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Regiono merai ir MLEKG taryba. Sauliaus Sodonio nuotr. Regiono merai ir MLEKG taryba. Sauliaus Sodonio nuotr.

Regioninė Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos taryba, palydėdama Etnografinių regionų metus, praėjusį ketvirtadienį padėkos popietei į Klaipėdos etnokultūros centrą pakvietė Mažosios Lietuvos regiono savivaldybių merus.

 

Nors metai, dedikuoti Lietuvos etnografiniams regionams, jau baigėsi, bet idėjos, sumanymai, darbai tik įsibėgėja, todėl Taryboje susibūrę bendraminčiai sumanė „Ypatiškos palaunagės“ (liet. popietė, pavakariai) metu simboliškai padėkoti Kultūrinio bendradarbiavimo sutartį pasirašiusių savivaldybių merams. Sutartis pasirašyta pernai, siekiant sujungti regiono kultūrines idėjas ir finansinius išteklius, sukuriant Mažosios Lietuvos regiono heraldiką ir jos pristatymą visuomenei kaip vieną iš reikšmingiausių Etnografinių regionų metų veiklų. Idėja, gimusi Taryboje, kurioje visuomeniniais pagrindais dirba dvidešimt atstovų iš 6 savivaldybių, šiuo metu sėkmingai įgyvendinama – kuriamas herbas.

Popietėje dalyvavo Etninės kultūros globos tarybos prie LR Seimo pirmininkas Virginijus Jocys bei Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Pagėgių ir Šilutės rajono savivaldybių merai. Klaipėdos rajono savivaldybė, kurios bemaž pusė teritorijos yra Mažoji Lietuva, į Tarybą ne vienerius metus deleguoja Dovilų etninės kultūros centro direktorę Liliją Kerpienę ir Kultūros skyriaus vyriausiąją specialistę Jolitą Latakienę. Rajono interesams taip pat atstovauja ir KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė Silva Pocytė bei Lietuvninkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ narė Edita Barauskienė.

Padėkos renginį, kurį pasirėdžiusi Mažosios Lietuvos tautiniu kostiumu lietuvininkų tarme vedė Tarybos narė etnografė Indrė Skablauskaitė, pradėjo savivaldybių atstovai, vadovaujami merų, simbolinio šermukšnio uogų skynimu ir dalijimusi. Visais laikais žmonės šitame krašte tikėjo, kad  nuo visa ko saugo, apgina ir sveikatos priduoda šermukšnio medis, tad jis pasirinktas ne veltui, nes šiandien Mažosios Lietuvos tarmei, mažai pažintai tradicijai, kiekvienam etnokultūros puoselėtojui labai reikia palaikymo, pastiprinimo. Tarybos pirmininkė,  Šilutės rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Vilma Griškevičienė padėkojo visiems už nuveiktus darbus, partnerystę, paramą, regiono etninės kultūros puoselėjimą ir sklaidą. Kiekvienos regiono savivaldybės merui Etninės kultūros globos tarybos pirmininkas V. Jocys įteikė po padėkos raštą už išskirtinį indėlį puoselėjant lietuvninkų kultūrą. Klaipėdos rajono savivaldybės merui Vaclovui Dačkauskui buvo padėkota už ženklius ir nuoseklius darbus, išsaugant Mažosios Lietuvos atminties ženklus.

Palaunagės metu Tarybos nariai bei merai dalyvavo ir improvizuotame protų mūšyje „Mažosios Lietuvos apdyvijimai“, kurio metu šmaikščiai pateiktos užduotys buvo sprendžiamos išradingai ir azartiškai. Po proto mankštos, ragaujant lietuvninkų kulinarinį paveldą, buvo išsakyta ir daugiau lūkesčių, aptarta būsimų darbų, išdalinta pažadų. Tikimasi, kad padėkos palaunagė, subūrusi jaukia bendryste ir kvapnia kafija, taps tradiciniu renginiu.

Daugiau Sauliaus Sodonio nuotraukų ČIA.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 143 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,