Mano Gargždai



Informacija keliaujantiems: ką reikia žinoti apie Zika virusą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šalys, kuriose iki 2016 m. sausio nustatytas aktyvus Zika virusas (šaltinis: CDC). Šalys, kuriose iki 2016 m. sausio nustatytas aktyvus Zika virusas (šaltinis: CDC).

Tęsiasi Zika virusinės infekcijos protrūkis. Medikai įspėja nėščiąsias nevykti į šalis, kuriose plinta šis virusas.

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras informuoja, kad Pietų Amerikoje ir pietinėse Ramiojo vandenyno salose tęsiasi uodų platinamos Zika virusinės infekcijos protrūkis. Apie tai praneša Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. Keliaujantieji į šias teritorijas gali užsikrėsti ir susirgti, tačiau nei specifinio gydymo, nei vakcinos nuo šios infekcijos nėra.

2013–2014 m. Zika viruso protrūkiai buvo nustatyti kai kuriose Ramiojo vandenyno salose: Naujojoje Kaledonijoje, Kuko salose, Velykų saloje. 2015 m. vietiniai Zika virusinės infekcijos atvejai buvo nustatyti Samoa ir Saliamono salose, Naujojoje Kaledonijoje, Fiji, Vanuatu salose. Pernai Zika virusinė infekcija išplito Pietų Amerikoje: Brazilijoje, Kolumbijoje, El Salvadore, Gvatemaloje, Meksikoje, Panamoje, Paragvajuje, Venesueloje, Žaliojo Kyšulio salose.

Daugiau informacijos apie protrūkį rasite čia.

    

Zika virusinė liga – tai uodų platinama liga, kurią sukelia Zika flavivirusas. Ligos simptomai dažniausiai yra švelnūs ir tęsiasi 2–7 d. Zika virusinės infekcijos inkubacinis ligos laikotarpis – 3–12 d. Pagrindiniai simptomai: makulinis ar papulinis bėrimas, sąnarių, raumenų ir galvos skausmai, nepūlingas konjunktyvitas. Dažnos besimptomės infekcijos, galimas Zika viruso plitimas ir per infekuoto kraujo transfuzijas ar kitus kraujo produktus.

Aedes aegypti uodas laikomas pagrindiniu pernešėju, platinančiu Zika virusinę infekciją, bet kiti Aedes genties uodai taip pat gali pernešti Zika virusą.

Su kelionėmis susiję Zika virusinės infekcijos atvejai (po kelionės į Aziją ir Prancūzijos Polineziją) buvo užregistruoti ir Europos Sąjungoje. Dėl Zika viruso plitimo Pietų Amerikoje su kelionėmis susijusių Zika virusinės infekcijos atvejų tikimybė yra padidėjusi.

Keliaujantiems į šalis, kur cirkuliuoja Zika virusas, įkandus uodui, gali išsivystyti liga. Nei specifinio gydymo, nei vakcinos nuo šios infekcijos nėra. Prevencija paremta asmeninėmis apsaugos priemonėmis, panašiomis į dengė karštligės ir čikungunijos apsaugos priemones. Aedes uodai gelia dienos metu, taip pat vėlai vakare ir anksti ryte.

  

Informacija keliaujantiems į teritorijas, kuriose plinta Zika virusas:

   Keliautojai, besilankantys šalyse, kuriose plinta Zika virusas, turėtų būti informuoti apie dabartinį Zika virusinės infekcijos protrūkį. Per pastaruosius devynis mėnesius paveiktų teritorijų sąrašą galima rasti šalių, pranešančių apie patvirtintos Zika virusinės infekcijos perdavimą vietoje, tinklalapyje.

   Tose šalyse besilankantys keliautojai turėtų naudoti asmens prevencines priemones, skirtas apsaugai nuo uodų įkandimų patalpose ir lauke, ypač nuo saulės patekėjimo iki saulės laidos, kadangi tuo metu uodai yra aktyviausi:

o   naudokite repelentą nuo uodų ir laikykitės ant produkto pakuotės nurodytų instrukcijų. Repelentas DEET pagrindu nerekomenduojamas vaikams iki trijų mėnesių, tačiau nėščios moterys jį naudoti gali;

o   vilkėkite marškinius ilgomis rankovėmis ir ilgas kelnes, visų pirma tuo metu, kai Zika virusą (Aedes) nešiojantys uodai yra aktyviausi;

o   miegokite ar ilsėkitės nuo uodų apsaugotose ar kondicionuojamose patalpose, kitu atveju naudokite tinklus nuo uodų, net dienos metu.

   Besilaukiančios moterys, imuninės sistemos sutrikimų turintys ar sunkiomis lėtinėmis ligomis sergantys keliautojai, keliaujantieji su mažais vaikais dar prieš kelionę turėtų pasitarti su gydytoju dėl repelentų ir kitų prevencinių priemonių naudojimo.

   Keliautojams, kuriems grįžus iš paveiktos teritorijos per tris savaites pasireiškia Zika virusinės ligos simptomų, patariama kreiptis į savo gydymo įstaigą ir informuoti gydytojus apie vykusią kelionę.

   Nėščios moterys po apsilankymo teritorijose, kuriose perduodamas Zika virusas, turėtų informuoti savo gydytoją apie įvykusią kelionę, kad būtų galima įvertinti padėtį ir jas tinkamai stebėti.

    

Medikai įspėja nėščiąsias nevykti į šalis, kuriose plinta Zika virusas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, jog Jungtinių Amerikos valstijų Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) atstovai turi įrodymų, leidžiančių manyti, kad Zika viruso infekcija gali padidinti mikrocefalijos (sunki liga, kai kūdikis gimsta nenormaliai maža galva ir smegenimis) riziką. Todėl jie rekomendavo nėščiosioms atidėti keliones į tas sritis, kuriose galima užsikrėsti uodų platinamu Zika virusu.

Mokslininkai ištyrė dviejų Brazilijos nėščiųjų, kurių nėštumas baigėsi persileidimu, ir dviejų naujagimių, mirusių netrukus po gimimo, kuriems buvo diagnozuota mikrocefalija, mėginius. Gauti rezultatai parodė, kad Zika virusas buvo aptiktas abiejų naujagimių smegenyse. Genetinės sekos analizė patvirtino, kad visais šiais keturiais atvejais Zika viruso padermė buvo identiška padermei, kuri šiuo metu cirkuliuoja Brazilijoje. Gimdyvės patvirtino, kad nėštumo metu joms pasireiškė Zika viruso simptomai (karščiavimas ir bėrimas).

ULAC primena, kad praėjusių metų pabaigoje buvo nustatytas reikšmingas mikrocefalijos atvejų padidėjimas Brazilijoje. Per 2010-2014 metų laikotarpį šioje šalyje vidutiniškai kasmet buvo užregistruojama 100-200 atvejų naujagimių mikrocefalijos atvejų, iki 2015 m. lapkričio mėn. – daugiau nei 1 200 atvejų.

ULAC rekomenduoja nėščiosioms vengti kelionių į viruso paveiktas teritorijas. Nėščiosios ir planuojančios pastoti moterys dėl būtinų kelionių turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistais ir griežtai laikytis priemonių, apsaugančių nuo uodų įkandimų.

 

Informacijos šaltinis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, www.ulac.lt

Parengta pagal ECDC ir CDC medžiagą.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 205 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,