Logo
 Spausdinti šį puslapį

Įkliuvo rajono įmonė: rankraštiniuose algalapiuose – visa tiesa apie „vokelius“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotrauka. Asociatyvi Pixabay nuotrauka.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI), gavusi pranešimą VMI pasitikėjimo telefonu 1882, kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnais išaiškino Klaipėdos rajone registruotą langų gamybos ir prekybos įmonę, darbuotojams „vokeliuose“ išmokėjusią apie 24 tūkst. eurų neapskaityto darbo užmokesčio. Patikrinimo metu nustatyta, kad įmonėje buvo vedama dviguba buhalterija. Langų gamintojams nepavyko išvengti gyventojų pajamų (toliau – GPM) ir kitų mokesčių, įmonei taip bus duotas mokesčių administratoriaus nurodymas atsiskaityti tik negrynais pinigais.

 

Langų gamintojų atlyginimų mokėjimo užkulisius atskleidė patikrinimo metu rasti „rankraščiai“, kuriuose buvo fiksuojamas 2015 metais ir oficialiai, ir „vokeliuose“ langų surinkėjams – montuotojams išmokėtas atlygis už darbą. Kiekvieno mėnesio pabaigoje tokią suvestinę sudarydavo montavimo darbų vadovas. Neoficialiai darbuotojams išmokėta suma kai kuriais mėnesiais siekdavo 9 - 10 tūkst. eurų. Įmonės vadovas tikino, kad „vokelius“ darbuotojams mokėjo iš savo asmeninių lėšų.

„Bendrovės buhalterinėje apskaitoje nebuvo fiksuojamas realiai išmokėtas darbo užmokestis, taip iškreipiant realias aplinkybes ir sumažinant mokesčio bazę bei mokėtinus mokesčius. Remiantis įvairiais šaltiniais, tarp jų ir darbuotojų parodymais, buvo nustatyta, kad neapskaityta ir išmokėta darbo užmokesčio siekė apie 24 tūkst. eurų. Bendrovei papildomai apskaičiuota sumokėti apie 9 tūkst. eurų GPM ir valstybinio socialinio draudimo mokesčio“, - sako Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė. Šie mokesčiai galėjo būti panaudoti, pvz., išmokėti papildomas 170 vienkartinių pašalpų, kurias savivaldybės skiria skurdo, ligos, neįgalumo ar kitais atvejais.

Langų gamintojams papildomus mokesčius teks sumokėti ir Sodrai. Be to, už šį pažeidimą įmonės vadovui, teismo sprendimu, gali būti skirta iki 5792 eurų siekianti administracinė bauda.

Pasak G. Rimkienės, didžioji dalis mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir moka laiku, o dalis nesąžiningų rinkos dalyvių, kenkdami kitiems ūkio subjektams, slepia mokesčius ir gyvena sąžiningųjų sąskaita. Klaipėdos AVMI praėjusiais metais išaiškino 26 neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo „vokeliuose“ atvejus; nustatyta, kad neapskaitytą darbo užmokestį pernai gavo apie ketvirtis tūkstančio darbuotojų, jiems išmokėto nepakaityto darbo užmokesčio suma siekė apie 300 tūkst. eurų. Atlikusi patikrinimus neapskaitytą darbo užmokestį išmokėjusiose įmonėse, Klaipėdos AVMI vien per pusantrų metų papildomai priskaičiavo apie 1,4 mln. eurų mokėtinų mokesčių, delspinigių ir baudų.

Klaipėdos AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus, taip pat ir neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimą „vokeliuose“ galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užėjus į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,