Logo
 Spausdinti šį puslapį

Planuojama organizuoti laikinojo atokvėpio paslaugą

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Pasitarimo akimirka, centre – Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių bendrijos „Viltis“ asociacijos vadovė Dana Migaliova. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Pasitarimo akimirka, centre – Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių bendrijos „Viltis“ asociacijos vadovė Dana Migaliova. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Trečiadienį Savivaldybėje lankėsi Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių bendrijos „Viltis“ asociacijos vadovė Dana Migaliova ir pristatė laikinojo atokvėpio paslaugos organizavimo galimybes šalyje.

 

Susitikime taip pat dalyvavo Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė, šio skyriaus vyriausioji specialistė Airida Stonienė, bendrijos „Gargždų viltis“ pirmininkė Rekvita Bagdonienė ir asociacijos „Viltis“ atstovės.

„Atokvėpio“ paslauga – tai trumpalaikės socialinės globos paslaugų visuma, kuri užtikrina visapusišką vaiko ir suaugusiojo priežiūrą, kai šeimos nariai laikinai dėl tam tikrų priežasčių (pvz.: ligos, komandiruotės, atostogų, darbo įsipareigojimų, karjeros siekimo, noro dirbti pilnu darbo krūviu ar kita) negali prižiūrėti savo artimojo.

Šiuo metu centrinės institucijos atstovės lankosi savivaldybėse, susipažįsta su esama situacija, kuri kiekvienoje yra šiek tiek skirtinga, ir kviečia dalyvauti projekte, kuris porą metų būtų finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis, o vėliau įsipareigojimus perimtų savivaldybės.

Asociacijos vadovė Dana Migaliova išsamiai papasakojo, kaip galėtų būti organizuojama ši paslauga, koks būtų bendrijos ir savivaldybių vaidmuo. Pradiniame etape Savivaldybės turėtų suteikti būstą, kuriame būtų pritaikytos patalpos, kur specialistai teiktų visapusiškas paslaugas neįgaliajam. Kitais atvejais, jei artimieji nenori savo vaiko ar kito šeimos nario atiduoti kuriam laikui (tarkim išvažiuoja atostogauti), paslaugos būtų teikiamos namuose.

Klaipėdos rajonui, kuris turi per 55 tūkst. gyventojų, reiktų dviejų tokių specialistų komandų, kuriose būtų po keturis darbuotojus (tokia praktika yra kitose šalyse).

Atokvėpio paslaugos būtų iš dalies apmokamos neįgaliųjų artimųjų ir galėtų būti teikiamos iki trijų mėnesių per metus.

Šios paslaugos jau ne vienus metus teikiamos daugelyje labiau pažengusių Europos šalių ir pasiteisina, − tai ne tik padeda užtikrinti neįgaliajam specialistų paslaugas, bet ir išlaikyti ryšį su artimaisiais, kuriems mažiau kyla minčių atiduoti neįgalius šeimos narius į globos instituciją visam laikui, nes pailsėję jie vėl gali slaugyti. Tai iš tiesų yra ir pigiau valstybei bei savivaldybėms nei laikyti neįgaliuosius nuolatinės priežiūros globos institucijose, kur kyla įvairių problemų, − taip pat ir dėl žmogaus teisių užtikrinimo.

Šios paslaugos būtų teikiamos tik žmonėms su raidos ir fiziniais sutrikimais, bet ne su psichikos negalia (šiems žmonėms yra teikiamos kitokio tipo paslaugos).

„Turime atsižvelgti į gyventojų poreikius ir ieškoti šiuolaikiškų problemų sprendimo būdų, kad sąlygos neįgaliesiems ir jų šeimos nariams būtų kuo įvairesnės ir patogesnės, todėl tikrai, įvertinę realius poreikius, planuojame dalyvauti projekte“, − sakė mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistės ir bendrijos „Gargždų viltis“ pirmininkė Rekvita Bagdonienė pritarė, kad reikia aptarti pasiūlymą steigti tokias paslaugas Klaipėdos rajone platesniame rate ir, jei bus pritarta, teikti Savivaldybės tarybai sprendimo projektą dėl pritarimo dalyvauti steigiant laikinojo atokvėpio paslaugos tarnybas savivaldybėse svarstyti jau kitą mėnesį.

 

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,