Mano Gargždai



„Palangos stinta“ organizatoriai žada – šiemet visko bus dar daugiau (Šventės programa)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Palangos m. sav. nuotr. Palangos m. sav. nuotr.

Palangoje jau šį šeštadienį, vasario 13 d., pakvips stintomis – kurortas kviečia į tradicinę šventę „Palangos stinta“. Kaip ir kasmet, J. Basanavičiaus gatvėje bus kepama, verdama ir kitais būdais gaminama agurkais kvepianti žuvis, žvejai prekiaus ką tik sugauta šios šventės „kaltininke“, šurmuliuos kermošius bei linksmintis kvies įvairios žvejiškos atrakcijos.

 

Daugiau kolektyvų

Šventės organizatoriai – Palangos kultūros centro atstovai – teigia per daugiau nei dešimtmetį jau puikiai žinantys, kokių pramogų pageidauja „Palangos stintos“ svečiai. „Visi, šią dieną atvykusieji į Palangą, pirmiausia nori paragauti įvairiais būdais paruoštos stintos, nusipirkti šviežios žuvies, liaudies meistrų siūlomų suvenyrų bei sudalyvauti linksmose ir paprastose, išankstinio pasirengimo nereikalaujančiose žvejiškose rungtyse“,  – kalbėjo Nerijus Stasiulis, Stintų ordino kancleris. 
Pasak N. Stasiulio, šiemetinėje, jau tryliktoje Stintų šventėje „visko bus dar daugiau“: ir kūrybos, ir veiksmo, ir stintos, ir įvairių staigmenų. „Svečius pradžiuginsime turtingesne, nei įprasta, kultūrine programa – dalyvauti šventėje norą pareiškė meno kolektyvai iš visos Lietuvos – pradedant Dusetomis, Kauno rajonu, Radviliškiu, baigiant Žemaitija“, – vardijo N. Stasiulis.

 

Scenoje nebetelpa 

Daugiau bus ir kitokių  atrakcijų. Organizatorių teigimu, daugiametė patirtis parodė – kasmet Stintų šventės metu didžiulio pramogautojų susidomėjimo sulaukia linksmos žvejiškos rungtys, ypač – inkaro laikymo bei stintų valgymo varžybos.

Stintų ordino kancleris atkreipė dėmesį, jog sparčiai išpopuliarėjusi Stintų šventė savo pozicijų nepraranda – kasmet kurortas sulaukia vis daugiau svečių. Visi, norintys išbandyti savo jėgas žvejiškose varžybose, jau „nebetelpa“ scenoje, todėl šiais metais atrankinės stintų valgymo bei inkaro laikymo varžybos bus rengiamos trijose J. Basanavičiaus gatvės vietose – gatvės pradžioje ties Stintų ordino pilimi – kavine „Molinis ąsotis“, gatvės viduryje ties susikirtimu su Birutės al. bei gatvės gale, ties restoranu „Žuvinė“.  Finalai, kaip ir kasmet, vyks scenoje, įrengtoje Jūratės ir Kastyčio skvere. 

 

Daugiau pramogų

Pramogų Stintų šventės dieną kurorte bus ir daugiau – Jūratės ir Kastyčio skvere susirungs geriausi šalies barbekiu meistrai, gaminsiantys du patiekalus iš žuvies. 

Savo buvimu šventę praturtins ir pasieniečiai – Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie LR VRM Pakrančių apsaugos rinktinės Palangos užkardos pareigūnai Jūratės ir Kastyčio skvere ne tik pademonstruos, kaip moka virti žuvienę, bet ir pristatys savo ginkluotę, techniką, taip pat – kinologų bei jų „auklėtinių“ sugebėjimus. „Vaikams pramoga taps galimybė ne tik pasižiūrėti pristatomą pasieniečių techniką, bet ir įsilipti į ją“, – sakė Juozas Rinkevičius, Palangos Pasienio užkardos vadas.

Neabejotinai didelio smalsuolių dėmesio sulauks ir tradicinė atrakcija – Ruonių maudynės ties jūros tiltu. Į šaltas Baltijos bangas sveikuoliai pasiners 15 val.

 

Šventinė atributika

Kokia gi šventė be magaryčių? „Palangos stintos“ svečiai neabejotinai turės galimybę ne tik patys pasilinksminti, bet ir originaliomis lauktuvėmis pradžiuginti namuose likusius artimuosius ar bičiulius – Stintų šventėje savo dirbinius tautodailininkai siūlys 125 prekybos vietose, įrengtose J. Basanavičiaus gatvėje. „Prekiaujama bus rankų darbo medžio, keramikos dirbiniais, tad norintieji įsigyti originalių tautodailininkų dirbinių turės iš ko pasirinkti. Juo labiau kad šiais metais kermošiuje savo gaminius siūlys ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių liaudies meistrai – jau dabar norą dalyvauti Stintų šventėje pareiškė Ukrainos, Rusijos (Kaliningrado srities) bei Latvijos tautodailininkai“, – kalbėjo vienas iš kermošiaus organizatorių, tautodailininkas Albertas Bukauskas.

Kad kermošiaus turinys atitiktų Stintų šventės dvasią, prekiautojams keliams reikalavimas, jog mažiausiai trečdalis dirbinių būtų su Stintų šventės atributika. Tad jau dabar aišku, kad šeštadienį J. Basanavičiaus gatvėje bus galima įsigyti originalių, niekur, išskyrus „Palangos stintoje“, prekiaujamų vienetinių moteriškų papuošalų, sukurtų juvelyro Gražvydo Kasparavičiaus. Pramogautojų laukia ir daugiau malonių staigmenų. 
„Šiųmetė naujovė – galimybė šventėje įsigytus medinius dirbinius paženklinti specialiai „Palangos stintos“ simbolika. Tai bus galima padaryti prie restorano „Žuvinė“ įsikūrusio Aivaro Narbuto palapinėje, pavadintoje „Kelmas“, – kalbėjo A. Bukauskas.

 

Skanu ir originalu

Viena iš didžiausių bei populiariausių „Palangos stintos“ pramogų – paskanauti ką tik iškeptos, išrūkytos, vytintos ar kitaip paruoštos stintos. Šventės metu įvairiai pagamintą stintą siūlys 33 viešojo maitinimo įstaigų atstovai, ir vis jie žada nenuvilti net gurmanų – bus ir skanu, ir originalu. 

Šeštadienį bus galima ne tik paskanauti įvairiais būdais ruoštos stintos, bet ir įsigyti šviežios, ką tik iš žvejų tinklų išimtos „šventės kaltininkės“ – ja bus prekiaujama 28 vietose. 

 

Vertins šventiškiausius

Ne tik kultūros darbuotojai, verslininkai ir žvejai šeštadienį Palangoje kurs išskirtinę nuotaiką. Stintų ordino riteriai šventės metu taip pat turės darbo – kad išskirtinė, „stintiška“ nuotaika tiesiog pleventų ore, kiekvienas „Palangos stintos“ dalyvis raginamas kuo labiau pasistengti. Todėl šiemet pirmą kartą bus vertinami šventės dalyviai bei išrinkti ir specialiais ordino diplomais apdovanoti trys šventiškiausieji, geriausiai pasirengusieji „Palangos stintai“.

 

Būtina pasistengti

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus pripažino – Stintų šventė kasmet įgauna vis daugiau populiarumo, tad palangiškių laukia šventinis, bet kartu ir įtemptas savaitgalis. „Todėl ne tik šventės organizatoriai, bet ir visos atsakingos tarnybos turi dirbti, kad „Palangos stintai“ būtų pasirengta maksimaliai gerai, ir svečiai iš Palangos išsivežtų tik pačius geriausius įspūdžius“, – sakė Š. Vaitkus.  

 

Šventės „Palangos stinta" programa

Vasario 13 d. 

JŪRATĖS IR KASTYČIO SKVERE

8.00-12.00 STINTŲ MEŠKERIOJIMO VARŽYBOS ANT JŪROS TILTO

12.00 - „PALANGOS STINTA 2016“ ATIDARYMAS. TRADICINĖS MAGARYČIOS ŽVEJAMS IR SVEČIAMS, NAUJŲ „STINTŲ ORDINO“ RITERIŲ INAUGURACIJA

12.30 - MEŠKERIOJIMO VARŽYBŲ APDOVANOJIMAI

12.45 - STINTŲ BARBEKIU ČEMPIONATO ATIDARYMAS

12.30 - STINTŲ BARBEKIU ČEMPIONATO ATIDARYMAS

13.00 - „ŽVEJŲ LIAUDIES MELODIJOS - 1“. Koncertuoja: „BOČIAI“,  „BANGUOLIS“, „ĄŽUOLAS“ ir „PATREPSĖLIS“

13.30 - INKARO LAIKYMO RUNGTIS

14.00 – „ŽVEJŲ LIAUDIES MELODIJOS - 2“. Koncertuoja: „MĖGUVA“

14.30 -STINTŲ VALGYMO ČEMPIONATAS

14.45 -„ŽVEJŲ LIAUDIES MELODIJOS - 3“. Koncertuoja: „GUBOJA“ ir ŠAULIŲ VYRŲ CHORAS

15.00 - DIDŽIOSIOS ŽIEMOS MAUDYNĖS PRIE JŪROS TILTO

15.30 – „ŽVEJŲ LIAUDIES MELODIJOS - 4“. Koncertuoja: „SADŪNAI“

16.00 – STINTŲ BARBEKIU ČEMPIONATO DALYVIŲ EISENA IR APDOVANOJIMAI

16.30 - „ŽVEJŲ LIAUDIES MELODIJOS – 5“. Koncertuoja: „ELDIJA“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 351 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,