Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietaus kanalizacijos tinklų tvarkymas reikalauja daug lėšų ir pastangų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Įvairiose rajono vietovėse kyla problemų dėl lietaus kanalizacijos gedimų ir dėl to užpiltų rūsių, kiemų, kitų bendrojo naudojimo teritorijų.

      

Nemažai rajono gyvenviečių per pastaruosius keletą metų, padedant Europos Sąjungai, jau turi švarų geriamąjį vandenį ir sutvarkytus buitinių nuotekų tinklus, − todėl patys sveikiau gyvename, ženkliai sumažėjusi ir gamtos tarša.

Tačiau lietus Lietuvoje ir jo sukeliami padariniai nebuvo įvertinti Europos Sąjungos institucijų kaip prioritetinė problema, kurią reikėtų šalinti skiriant papildomą finansavimą tinklų sistemai tvarkyti, todėl iš gyventojų pusės iš tiesų sulaukiama visiškai pagrįsto nepasitenkinimo dėl dažnų susidėvėjusių tinklų gedimo atvejų.

Tiesa, finansavimo laikotarpiu iki 2020 m. iš Europos Sąjungos fondų numatoma visai Lietuvai 60 milijonų eurų, − tai būtų po milijoną eurų kiekvienai savivaldybei. Bet parama pasinaudoti galės tik daugiau kaip 20 tūkst. gyventojų turinčios gyvenvietės, − o tokių mūsų rajone nėra. Štai vien Jakų kaimo lietaus kanalizacijos rekonstravimui pagal turimą projektą reiktų apie 1.7 mln. eurų.

Savivaldybė pagal galimybes ir turimas lėšas tvarko lietaus kanalizacijos tinklų gedimus, − ši paslauga yra perkama. Pagal sutartį darbus atlieka UAB „Gargždų komunalinis ūkis“.

Deja, ne viską yra įmanoma suremontuoti ne vien dėl finansinių galimybių, bet ir dėl teisinių dalykų: didesnius rekonstrukcijos darbus galima atlikti tik tų tinklų, kurie yra inventorizuoti ir įregistruoti. Tinklų registracija trunka ilgai ir dėl to, kad įregistravimas taip pat reikalauja papildomų darbų: įvairių schemų sudarymo, topografinių nuotraukų darymo, aprašymų ir pan., − tam taip pat reikalingos lėšos.   

Lietaus nuotekų tinklų topografines nuotraukas galima pamatyti čia (topografinių duomenų skiltyje).

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,