Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ar renovuoti daugiabutį – sprendžia gyventojai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Rajono gyventojai per spaudą ar bendraudami tarpusavyje nuolat dalijasi mintimis apie daugiabučių renovacijos naudą arba tos naudos nebuvimą. Vieni porina, kad sumokėjus už šildymą ir pridėjus paskolą, tai bus tos pačios sąnaudos, kaip kad būtų gyvenę ir nerenovuotame. Kiti džiaugiasi, kad sąskaita už šildymą sumažėjo iki 3 kartų.

 

Štai mūsų kaimynė Klaipėda yra viena iš lyderių Vakarų regione pagal renovuotų namų skaičių. Klaipėda iš kitų šalies miestų išsiskiria ir tuo, kad daugiabučių namų renovacija daugiausia vykdoma pačių gyventojų iniciatyva, o ne per Savivaldybę. Tuo tarpu mūsų rajone didžioji dauguma namų renovuojama tik per Savivaldybę, nes patys gyventojai iniciatyvos beveik nerodė. Savivaldybės darbuotojai atliko didžiulį darbą, kad daugiabučių gyventojai būtų supažindinti su renovacijos galimybėmis ir nuspręstų − renovuoti savo būstą ar nerenovuoti.

 Klaipėdos rajono savivaldybės taryba dar 2013 metais patvirtino Klaipėdos rajono energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą ir paskyrė UAB „Gargždų būstas“ jos įgyvendinimo administratoriumi.

Vykdant šią programą, atlikus viešuosius pirkimus, buvo nupirkta 17 daugiabučių namų investicinių planų ir energinio naudingumo sertifikatų parengimo paslauga. Jau 2013 metais Gargždų kultūros centro salėje vyko modernizacijos programų ir parengtų investicinių planų projektų pristatymas butų ir patalpų savininkams ir gyventojams. Tuo metu kilo daug klausimų ir dėl darbų kokybės, garantijų, finansavimo, bet specialistai į visus klausimus turėjo atsakymus, kaip numatyta programoje, − ir dėl techninės darbų priežiūros, ir dėl draudimų bei garantijų, ir dėl finansavimo bei atsiskaitymo už atliktus darbus.

Pastabas, pasiūlymus, pageidavimus dėl Investicinių planų projektų 17 daugiabučių namų savininkai pateikė UAB „Gargždų būstui“ ar Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriui.  2013 m. gruodžio − 2014 m. vasario mėnesiais Turto valdymo skyrius organizavo 17 daugiabučių namų savininkų susirinkimus dėl investicinių planų svarstymo ir pritarimo. Įvyko 36 susirinkimai su daugiabučių namų savininkais.

Dalies namų savininkai iš karto pritarė pastatų atnaujinimui. Kai kurių daugiabučių gyventojams reikėjo organizuoti net po 4 susirinkimus, kol buvo apsispręsta dėl renovacijos. Tačiau kiti taip ir liko neapsisprendę, nes sprendimui priimti reikėjo daugiau kaip 60 procentų savininkų pritarimo.

Iš 17 daugiabučių namų renovacijai pritarė 14 namų savininkai. 3 daugiabučių, esančių Klaipėdos g. 10, 16 ir Taikos g. 9, Gargžduose,  savininkai nepritarė renovacijai.

Šiandien 1 daugiabutis namas (Klaipėdos g. 22) visiškai užbaigtas, 7-iuose daugiabučiuose baigti statybos darbai, šalinami pastebėti defektai ir ruošiama dokumentacija priduoti, 3-uose − baigiami statybos darbai. Gaila, kad viena bendrovė, laimėjusi 3 daugiabučių namų modernizavimo konkursus, pasirašiusi sutartis, paskelbė bankrotą ir teko procedūras pradėti iš pradžių, todėl prarasta labai daug laiko. Dabar šiems 3 daugiabučiams rengiami nauji techniniai projektai.

2014 metais parengti dar 27 daugiabučių namų investicinių planai. Dėl namų renovacijos organizuoti 62 susirinkimai su daugiabučių namų savininkais. Gaila, bet iš tokio būrio renovacijai pritarė tik 4 daugiabučių namų savininkai. Iš jų pradėti renovuoti 2 namai, dar 2 turi statybos leidimus ir laukia iš banko pritarimo finansuoti projektus.

Šiandien jau galima palyginti vidutinį šilumos kiekį, panaudotą per 2015 m. gruodžio mėnesį 1 m² šildymui renovuotose daugiabučiuose namuose, su nerenovuotais daugiabučiais. Rezultatai akivaizdūs, nerenovuotuose namuose 1 m² šildyti reikia 2–3 kartus daugiau energijos, o renovuotuose 50−70 procentų energijos sutaupoma.

Savivaldybės atstovai nuolatos stebi, ar atlikti per mėnesį konkretaus namo modernizavimo darbai atitinka numatytus investiciniame plane, ir  pasirašo statybos rangos darbų priėmimo ir perdavimo aktus. Taip pat dalyvauja renovuojamų daugiabučių namų savininkų  susirinkimuose ir esant reikalui juos organizuoja, konsultuoja gyventojus renovavimo klausimais, teikia informaciją apie modernizavimo galimybes, tarpininkauja savininkams sprendžiant klausimus su rangovais, techniniu prižiūrėtoju ir UAB „Gargždų būstas“.

Jau renovuoti, renovuojami ar bus renovuoti šie daugiabučiai namai: Gargždų mieste J. Janonio g. 1, Jūratės g. 3, Klaipėdos g. 8, Klaipėdos g. 18, Klaipėdos g. 22, Klaipėdos g. 24, Klaipėdos g. 28, Klaipėdos g. 32, Klaipėdos g. 38, Kvietinių g. 7, Kvietinių g. 11,  Kvietinių g. 25, Minijos g. 2,  P. Cvirkos g. 23, Taikos g. 4, Taikos g. 6, bei Vėžaičių miestelyje Gargždų g. 26 ir Gargždų g. 27.

Pagal savivaldybės siūlytą daugiabučių namų modernizavimo programą savininkai nepritarė, kad būtų renovuoti  daugiabučiai namai Gargžduose: J. Janonio g. 15, 17, 32, Klaipėdos g. 10, 16, 23, 25, 29, 30, 40, 51, 55, 59,  Melioratorių g. 12, P. Cvirkos g. 17, 22, 28, 33, Pušų g. 47, 52, S. Dariaus ir S. Girėno g. 23, Taikos g. 8, 9, 11,  bei Vėžaičiuose: Gargždų g. 39, 41.

Tačiau ir šiuo metu Daugiabučių namų savininkų bendrijos ar kitų administratorių administruojami namai savo iniciatyva gali kreiptis į Būsto energijos taupymo agentūrą dėl namo atnaujinimo. Gal pamatę kaimyninių namų pasiektus rezultatus minėtų namų savininkai apsispręs, kad reikia susitvarkyti savo namus. Jie galės patys kreiptis į Būsto energijos taupymo agentūrą, pasirengti naujus investicinius projektus ir gauti valstybės paramą namui modernizuoti tos dienos sąlygomis.

Kviečiu gyventojus dar kartą pamąstyti, padiskutuoti ir apsispręsti.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,