Mano Gargždai



Gargždiškių žurnalas laužo stereotipus apie kūną

Įvertinkite šį įrašą
(11 balsai)
Gargždiškiai Toma Mačiulskytė ir Robertas Liutikas praėjusių metų rudenį pristatė naują elektroninį žurnalą „Kūnas Mag“. Gargždiškiai Toma Mačiulskytė ir Robertas Liutikas praėjusių metų rudenį pristatė naują elektroninį žurnalą „Kūnas Mag“.

Seksualios figūros, treniruoti kūnai, „fotošopo“ išdailinti veidai ir kasdienės „svarbios“ naujienos apie pramogų pasaulio atstovus... „Užteks!“ – nugludintais kūnais persmelkta šiuolaikinė žiniasklaida gargždiškius Tomą Mačiulskytę (27 m.) ir Robertą Liutiką (26 m.) paskatino imtis veiksmų. Praėjusį rudenį visiems blizgesio išvargintiems žmonėms jie pristatė naujausią savo kūrinį – elektroninį žurnalą apie tikrus kūnus „Kūnas Mag“. Jau išleisti du šio žurnalo numeriai, o trečiasis skaitytojus pradžiugins kovą. Bet apie viską nuo pradžių...

 

Žurnalo leidybai – bendros pajėgos

Jaunieji žurnalo leidėjai pasakojo, kad impulsą sukurti bendrą produktą padiktavo turima skirtinga patirtis.

„Mes supratome, kad dviese galime padaryti labai daug dalykų. Aš galiu rašyti, kalbinti, redaguoti – viską iš žurnalistinės pusės. Robertas gali kurti dizainą, maketuoti bei rūpintis žurnalo įvaizdžiu“, – pokalbį pradėjo Klaipėdos universitete lietuvių filologiją ir režisūrą baigusi ir dabar Vilniaus universitete analitinės žurnalistikos specialybės magistro studijas tęsianti T. Mačiulskytė.

Ilgą laiką grafinio dizaino subtilybėmis besidomintis ir patirties šioje srityje sukaupęs R.Liutikas prieš gerą pusmetį draugei pasiūlė: „Darykime savo žurnalą!“. Poros teigimu, mintys dėliojosi greitai ir tą pačią dieną buvo išgvildenta leidinio koncepcija – nutarta, kad tai bus žurnalas apie kitokį kūną. Anot pašnekovų, tematiką padiktavo bendri pomėgiai.

„Aš paauglystėje šokau breiką, Tomą domino teatras, pantomima“, – apie „kūnišką“ užklasinę veiklą pasakojo gargždiškiai. Jų teigimu, kelionių užsienyje metu jų lagaminus nuolat pripildydavo įvairiausi žurnalai, atvirutės.

„Jaučiame potraukį estetiniams dalykams, gražioms nuotraukoms“, – idėją patiems įsitraukti į kūrybinį procesą reziumavo pašnekovai.

 

Siekia skatinti toleranciją

Žurnalo leidėjai atviravo, kad „Kūnas Mag“ pagrindinė misija – daugiau kalbėti apie kūną ir kalbėti kitaip, nei tai daroma kituose žurnaluose. Elektroninis leidinys, anot autorių, skirtas veikliam žmogui, pavargusiam nuo gausybės pramogų ir greito vartojimo naujienų.

„Nevaizduoti to tobulo kūno, „glamūrinių“ nuotraukų, gražių, lieknų merginų, pasportavusių berniukų. Nenorėjome nušlifuotų vaizdų“, – žurnalo esminius principus dėstė T. Mačiulskytė.

Pasak „Kūnas Mag“ kūrėjų, jie siekia vaizduoti natūralų, netobulą žmogų ir tą netobulumą pateikti kaip įprastą žmogaus duotybę. Taip pat norima atskleisti nuomonių įvairovę, skatinti pliuralizmą ir toleranciją.

Leidinio autoriai pasakojo, kad pirmiausia yra sugalvojama žurnalo numerio tema (pavyzdžiui, Nr. 1 – apie nuogą kūną, Nr. 2 – apie spalvotą kūną, Nr. 3 bus apie tatuiruotą kūną). Tada ieškoma pašnekovų, padėsiančių atskleisti temą.

 

Žurnalo numeriai gausūs interviu, nuotraukų. 

 

„Neturime tikslo kalbinti Lietuvos pramogų žvaigždyno, nors tai galbūt ir padėtų greičiau užsiauginti didesnius skaitomumo reitingus. Kiekvienas pašnekovas yra įdomus, unikalus tam tikroje srityje, bet dažnai nežinomas plačiai visuomenei“, – atviravo žurnalo redaktorė T. Mačiulskytė.

Kalbindami skirtingus žmones, autoriai siekia atskleisti itin skirtingą kiekvieno požiūrį į savo kūną: „Vieni su juo pykstasi ir yra nepatenkinti kažkuo, kiti myli arba norėtų mylėti, bet kažkas nepavyksta, kiti sportuoja, ir investuoja į savo kūną“.

Kaip pavyzdį jie pateikė naujausio, kovą pasirodysiančio numerio, pašnekovus, kurie pasakos apie savo požiūrį į tatuiruotes: vieni joms skiria ypatingą reikšmę, kitiems – jos visiškai nesvarbūs piešiniai.

 

Žurnalas = laisvalaikis ir galimybės

Pašnekovai vienareikšmiškai teigė, kad žurnalo leidybos procesas – tarsi geras laisvalaikio būdas: „Atrodo, nereikia jokių kelionių, tu čia tiek įdomių nuotykių prisigaudai!“.

Nors žurnalas skaitytojus pasiekia kartą per ketvirtį, jo numeriai gausūs interviu, nuotraukų.  Apie pusantro šimto puslapių žurnalo leidyba neabejotinai atima nemažai laiko.

„Mums nėra akimirkų, kad nebūtų ką veikti. Atrodo, įsijungi filmą ir niekur „nepaleidi“ žurnalo temos. Visada ieškai vietų, temų, inspiracijų“, – sakė už žurnalo vizualiąją dalį ir idėjas atsakingas R. Liutikas.

T. Mačiulskytė atviravo, kad žurnalas atvėrė ir plačias galimybes su pašnekovais bendrauti visiškai neįprasta tema: „Kiekvienas turime savo kūną: ir tu, ir aš, ir seneliai... Tačiau mes niekada nesikalbame su žmonėmis apie tai, nes tai yra per daug intymu, neįprasta paklausti: „Kaip tu jautiesi su savo kūnu?“. Kai tu turi tokį žurnalą, tarsi įgyji teisę klausinėti tokių dalykų“.

 

Komanda – būrys savanorių

Jaunieji žurnalo leidėjai atskleidė, kad nors pagrindinis darbas, kuriant „Kūnas Mag“, tenka būtent jiems, prie šio proceso prisideda ir būrys savanorių: gargždiškė psichologė Gabija Čeledinaitė talkina rašydama, Gedas Nakrošis – fotografuoja, Evaldas Liutikas  – administruoja internetinį tinklalapį, prėjusiame numeryje pasirodė gargždiškės, šiuo metu gyvenačios Kanadoje, K. Pranaitytės nuotraukos.

Itin didelis fotografės Alvitos Daukantaitės indėlis – ji fotografuoja, retušuoja nuotraukas.

Anot autorių, nesiekiama į komandą prisikviesti profesionalų. Tačiau žurnalo kūrėjai bendraudami su kompetetingais žiniasklaidos profesionalais, susilaukia malonių komplimentų, jog jų stilius unikalus ir naujas. T. Mačiulskytės ir R. Liutiko teigimu, iš tiesų, kai eksperimentuoji, gimsta kitokie rezultatai: „Stengiamės padaryti kitaip, bandome rasti įdomesnį fotografijų kampą, nevaizduoti „glamūriškai“.“

Gargždiškiai atviravo, kad fotografuojant nėra lengva kažką padaryti kitaip – reikia rasti ribą tarp per didelio seksualumo ir mados fotografijos šablono.

Nors kol kas visi dirba iš idėjos, autoriai teigė, kad nėra aišku, kiek ilgai visa tai tęsis. Ateityje bus siekiama pereiti prie darbinių santykių, atlygio už darbus. Tiesa, kol žurnalo leidyba dar nėra įsibėgėjusi, o pajamų iš reklamos negaunama, visa tai padaryti nėra paprasta.

 

Svajonė – popierinis žurnalas

Elektroninis žurnalas neabejotinai turi savų pranašumų prieš spaudą. Vienas tokių – jį gali skaityti žmonės visame pasaulyje. Autoriai teigė, kad po pirmo žurnalo numerio antrasis sulaukė dvigubai daugiau skaitytojų, o leidinys buvo „atsiverstas“ visuose pasaulio žemynuose.

Visgi poros siekis – išleisti ir popierinį žurnalą: „Mūsų aistra žurnalui prasidėjo nuo popieriaus. Sieksime, kad tai įgautų ir fizinį kūną. Juk taip smagu patinkančią nuotrauką išsiplėšti ir pasikabinti“.

Tiesa, leidėjai tikina, kad elektroninio žurnalo nebus atsisakyta. Priešingai, ateities vizija išleisti ir tikrą elektroninį žurnalą, kurį būtų galima patogiai skaityti visuose įrenginiuose.

Jų teigimu, Lietuvoje yra labai mažai tikrų elektroninių žurnalų – interaktyvių programėlių, kuriose galima patogiai peržiūrėti nuotraukas, perskaityti tekstus, pažiūrėti vaizdo medžiagą. Ir „Kūnas Mag“, anot leidėjų, yra labiau spausdinto žurnalo replika elektroninėje erdvėje.

 

Temos neišsisems

Daugelį, kaip sakė ir patys pašnekovai, domina, kiek daug galima rašyti apie kūną, ar neišsisems temų resursai.

Anot T.Mačiulskytės, kūnas yra žmogus ir kiek yra žmonių, tiek – temų.

 „Gali rašyti apie rankas, sportą, sveikatą , kūno sintetinimą...“, – galimas temas vardijo žurnalistė.

Žurnalas skaitytojus pasiekia kas tris mėnesius, ir, nors kūrėjai norėtų leisti jį dažniau, atviravo, kad tam nepakanka tiek finansinių, tiek žmogiškųjų resursų.

„Daugelis skuba ir viską nori gauti dabar. Žurnalu siekiame sulėtinti gyvenimo tempą, kad žmonės lauktų. Mūsų skaitytojas yra užimtas, tačiau sugeba rasti laiko kurį nors mėnesio sekmadienį ramiai ir lėtai pasimėgaudamas skaityti“, – kalbėjo R. Liutikas.

 „Kūnas Mag“ savo skaitytojus kaskart pasiekia subrandintas, kupinas įkvepiančių istorijų.

Naujausias žurnalo numeris, kurio tema – tatuiruotės, pasirodys kovo mėnesį.

 

Žurnalą skaitykite ČIA:

 

 

Asmeninio archyvo ir „Kūnas Mag" nuotr.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 417 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,