Mano Gargždai



Savivaldybės užmačios: prie karjerų – dviračių takai, kempingas ir „šunų oazės“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Dariaus Damulio nuotrauka. Asociatyvi Dariaus Damulio nuotrauka.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyrius paskelbė, kokie pokyčiai laukia karjerų teritorijoje tarp Gargždų ir Dovilų.

 

Pradėta tvarkyti visa teritorija

Klaipėdos rajono gyventojai jau galėjo pastebėti teigiamus pokyčius tarp Gargždų miesto ir Dovilų miestelio įsikūrusioje 266 ha Gargždų karjerų teritorijoje. Gargždų karjeruose 2015 m. pradėti šalinti krūmai ir pažymėti medžiai − lankytojams atsivėrė karjerų vaizdas, teritorijai suteikti kontūrai. Krūmus kerta Doviluose įsikūrusi įmonė „Junelinta“, kuri laimėjo ne miško žemėje augančių želdinių (krūmų ir pažymėtų medžių) šalinimo darbų, paliekant pušis, beržus, klevus ir ąžuolus, viešojo pirkimo konkursą, pasiūliusi darbus atlikti už simbolinę kainą – 15 Eur be PVM. Darbus, kurie turėtų būti baigti šių metų pavasarį, prižiūri Gargždų ir Dovilų seniūnijos.

          

Palei Gargždus ir Dovilus jungiančias gatves (J. Basanavičiaus g., Dovilų g. ir Parko g.) nusidrieks dviračių takas

Visuomenėje seniai netyla diskusijos, kad dviratininkų mėgstamas maršrutas į karjerus keliu, vedančiu palei J. Basanavičiaus g. Kuliuose, Dovilų g. Kuliuose ir Parko g. Dovilų mstl., kuriuo vykstama nuo Gargždų miesto iki Dovilų miestelio, nėra saugus pėstiesiems ir vykstantiems dviračiais, šiuo metu jie priversti keliauti važiuojamąja dalimi. Ieškodama, kaip išspręsti šią problemą, Klaipėdos rajono savivaldybės administracija 2015 m. parengė dviračių tako palei šias gatves techninį projektą. Šiuo metu techninis projektas yra derinamas. Pagal parengtą projektą tako trasoje suprojektuotos trys dviračių poilsio aikštelės, kuriose numatyta pastatyti suoliukus, šiukšlių dėžes, dviračių stovus. Planuojamas tako plotis – 2,5 m, ties Dovilų karjeru jis susiaurės iki 2 m, ilgis – 2555 m, danga – asfaltbetonis.

Takas prasidės netoli Gargždų miesto ribos, šalia J. Basanavičiaus gatvėje esančios stovėjimo aikštelės, Kulių kaimo pabaigoje, baigsis Dovilų miestelio pakraštyje, Parko ir Gargždų gatvių sankryžos zonoje, ties esamo dviračių tako pradžia.

Takas pasipuoš išskirtiniu elementu – dėl techninių aplinkybių priimtas sprendimas ties Dovilų I karjeru įrengti kelio estakadą, kuria vykdami gyventojai ir poilsiautojai galės grožėtis nuostabia gamta ir vandens telkinio panorama.

Planuojama šiais metais pradėti dviračių tako tiesimo darbus – iš viso Klaipėdos rajono savivaldybės strateginiame veiklos plane iki 2018 m. darbams iš Savivaldybės biudžeto numatyti 474 tūkst. Eur, dar 80 tūkst. Eur skirti iš Aplinkos apsaugos programos lėšų. Galutinė dviračių tako kaina paaiškės įvykdžius viešuosius pirkimus.        

         

Dovilų I karjero pakrantė bus tvarkoma kiekvienais metais

Galime džiaugtis, kad Savivaldybės biudžeto lėšomis 2015 metais sutvarkyta pakrantė šalia Dovilų I karjero – dalyje Dovilų I karjero pakrančių išvalytos nendrės, atvežta smėlio, pagamintos persirengimo kabinos, kurios bus pastatytos prasidėjus šiltajam sezonui, įrengti stendai. Siekiant išlaikyti šios vietovės patrauklumą numatoma ją tvarkyti nuolat. Šiuo metu biudžete suplanuotos lėšos, kurios bus skiriamos artimiausius trejus metus. Šį pavasarį įvykdžius viešuosius pirkimus paaiškės, ar bus galimybė įgyvendinti seniai brandinamą idėją šiame vandens telkinyje įrengti lieptelį, kuris galėtų eiti iki Dovilų I karjere esančios salelės. Taip būtų sukurtas naujas patrauklus mažosios architektūros elementas, puošiantis poilsiavietę.

      

Vandens pramogos Skaidriajame karjere

Klaipėdos rajono savivaldybės administracija įvykdė vandens pramogų ir kitų poilsio paslaugų teikimo konkursą. Konkurso laimėtojas Skaidriojo karjero pietvakarinėje dalyje (Dovilų seniūnijoje) pradės teikti šiuo metu visame pasaulyje sparčiai populiarėjančias vandenlenčių, vandens slidžių, snieglenčių paslaugas. Siekiama, kad naujas investuotojas suteiktų kuo daugiau paslaugų tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Taip atvykstantiems svečiams ir gyventojams bus užtikrintos geresnės rekreacijos ar laisvalaikio praleidimo paslaugos. Laimėjusi įmonė turės ne tik teikti paslaugas, bet ir prižiūrėti teritoriją – teritorija nebus aptverta, joje bus užtikrinamas lankytojų laisvas judėjimas.

     

Planai įrengti kempingą

Savivaldybės planuose ir kempingas Skaidriojo karjero pietinėje dalyje. Šiuo metu ruošiamasi rinkos tyrimui. Naujas kempingas prisidės prie atvykstamojo ir vietinio turizmo skatinimo bei sukurs palankesnes sąlygas lankytojų rekreacijai ir poilsiui.

Kempingą planuojama įrengti Lietuvoje šiuo metu vis labiau populiarėjančiu viešosios ir privačios partnerystės būdu – vedant derybas su privačiu investuotoju.

    

Nerūkymo zonos

Šalia Skaidriojo bei Dovilų I karjerų maudyklų bei vaikų žaidimų aikštelės siūloma įrengti nerūkymo zonas.  Pastebima, kad maudytis į karjerus dažniausiai atvykstama su šeimomis, paplūdimiuose daug mažų vaikų, todėl tikimės, kad visuomenė palaikys nerūkymo zonų įrengimo idėją.  Nerūkymo vietos jau yra įrengtos Gargžduose prie Savivaldybės pastato ir centrinėje miesto aikštėje, Klaipėdos gatvės dalyje ir aikštėje šalia kultūros centro, taip pat centriniame miesto stadione, Gargždų miesto parko šiaurinėje dalyje, apimant ir vaikų žaidimo aikštelę, ir Priekulės Turgaus aikštėje. Pradžioje visuomenė turėjo priprasti prie naujovių, tačiau vėliau įvertino teigiamas šio Savivaldybės tarybos sprendimo puses. Dabar šiose vietose ant šaligatvių mėtosi mažiau cigarečių nuorūkų, praeiviai džiaugiasi, kad šiose vietose nėra priversti kvėpuoti tabako dūmais.

Klaipėdos rajono savivaldybė kviečia gyventojus pareikšti savo nuomonę dėl nerūkymo zonų paplūdimiuose/poilsiavietėse prie Dovilų I ir Skaidriojo karjerų. Gyventojai gali balsuoti už nerūkymo zonų nustatymą, prieš jas ar siūlyti naujas vietas, kurios taip pat turėtų būti paskelbtos kaip nerūkymo. Jeigu Taryba pritars – šiose vietose bus pastatyti specialūs įspėjamieji ženklai, o jų nepaisantys gyventojai ar svečiai gali būti įspėjami arba baudžiami baudomis. Apklausa skelbiama Klaipėdos rajono savivaldybės tinklalapio skiltyje E. apklausos.

   

Planuose – šunų vedžiojimo aikštelė

Klaipėdos rajono savivaldybėje veikia Gargždų karjerų teritorijos vystymo darbo grupė, kurios posėdžiuose ne kartą nagrinėta „šunų oazės“ netoli Dovilų karjero idėja. Darbo grupėje dalyvaujantys rajono politikai palaikė šią iniciatyvą, nes Klaipėdos rajone trūksta šunų vedžiojimo aikštelių ir nėra nei vienos šunų maudyklos.

Šunų vedžiojimo aikštelę bei maudyklą planuojama įrengti prie nedidelio vandens telkinio, šalia kelio, einančio iš Dovilų mstl. į Gargždus (Gargždų g.). Šiuo metu minėtoje teritorijoje pastatyta šiukšlių dėžė šunų ekskrementams surinkti, suoliukas ir stendas. Ieškoma galimybių tęsti darbus įrengiant uždarą šunų vedžiojimo (dresavimo) aikštelę, kuri tenkintų tiek augintinių šeimininkų, tiek pačių augintinių poreikius.

Šioje teritorijoje įrengus tokią aikštelę šunų mylėtojai su savo augintiniais galėtų aktyviai praleisti laisvalaikį, gal kiltų poreikis organizuoti šunų augintojų šventes ar atsirastų iniciatorių teikti šunų dresavimo paslaugas. Tai būtų išskirtinis projektas, nes rajone šiuo metu nėra augintiniams pritaikytų maudymosi vietų.

Primename, kad pagal Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus2013 m. birželio 21 d. įsakymu Nr. AV-1111 patvirtintas Gyvūnų laikymo Klaipėdos rajone taisykles vedžioti gyvūnus ir leisti gyvūnams laisvai bėgioti viešose vietose (gatvėse, parkuose, prie gyvenamųjų namų), mokyklų, sveikatos priežiūros įstaigų, ikimokyklinių įstaigų teritorijose, sporto ir vaikų žaidimo aikštelėse, paplūdimiuose, parkuose ir skveruose, sporto aikštynuose, stadionuose, ir kitose viešose vietose, išskyrus įrengtas gyvūnų vedžiojimo aikšteles, yra draudžiama.

    

Dėl viešosios tvarkos pažeidimų

Nors daugelis Skaidriojo ir Dovilų I karjerų lankytojų džiaugiasi nuolat puoselėjama ir gražinama aplinka, atsiranda ir tokių, kurių įsitikinimu, aplinką turi tvarkyti kiti. Tokie žmonės, nemąstydami apie aplinkai daromą žalą, veža ir į pakrūmes pila šiukšles, niokoja gamtą, keičiantis sezonams atsikrato senomis padangomis ar kitais sukauptais nereikalingais daiktais. Taip pat negalime pamiršti, kad vandens telkiniuose ar šalia jų nevalia plauti transporto priemonių, palikti statybinių medžiagų. Karjerų teritorijos lankomiausiose vietose yra pastatytos šiukšliadėžės, konteineriai, − jeigu poilsiaujate atokesnėje vietoje, prašome patiems susirinkti šiukšles ir išvežti jas iki artimiausio konteinerio.

Didelį darbą tvarkydamos šią plačią teritoriją atlieka Gargždų ir Dovilų seniūnijos, tačiau prašome ir pačių gyventojų, lankytojų būti aktyvių ir sąmoningų, susirinkti šiukšles, pastebėtus šiurkščius viešosios tvarkos pažeidimus prašome užfiksuoti ir aprašius aplinkybes (datą, laiką, vietą, automobilio numerį ar pan.) siųsti Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui, el. p.  arba .

Taip pat galite kreiptis tiesiai į policiją, kuri užtikrina viešąją tvarką visą parą (bendrasis pagalbos telefonas 112).

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 247 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,