Mano Gargždai



Klaipėdos rajono pedagoginė psichologinė tarnyba: „Padėkime vaikui kartu“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotrauka. Asociatyvi Pixabay nuotrauka.

Klaipėdos rajono pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojai įsitikinę, kad laiku suteikta psichologinė ir specialioji pedagoginė pagalba – labai svarbi. Į įstaigą galima kreiptis ne tik dėl mokinių gebėjimų įvertinimo, korekcinės pagalbos, bet ir dėl psichologinio konsultavimo, taip pat ištikus skaudiems ar kriziniams įvykiams.

 

Dirba  9 psichologai

Klaipėdos rajono pedagoginė psichologinė tarnyba (toliau – PPT) Klaipėdos rajone veikia nuo 2004 m.  Čia teikiamos nemokamos psichologinės, spec. pedagoginės paslaugos Klaipėdos rajono vaikams ir moksleiviams nuo gimimo iki 18 metų (turintiems specialiųjų poreikių – iki 21m., jei mokosi) bei jų ugdytojams.

Pedagoginė psichologinė tarnyba vertina asmens specialiuosius ugdymosi poreikius, psichologines problemas, skiria specialųjį ugdymą ir teikia specialiąją pedagoginę psichologinę pagalbą. Tarnyboje dirba: psichologai, logopedas, specialusis pedagogas. 2015–2016 mokslo metais PPT papildomai skirti 5 psichologo  etatai  darbui rajono ikimokyklinėse įstaigose bei Šiūparių pagrindinėje mokykloje, Drevernos pagrindinėje mokykloje, Kvietinių mokykloje-darželyje, Slengių mokykloje-daugiafunkciame centre. PPT specialistų gretos padidėjo, šiuo metu čia  dirba  9 psichologai. 

 

Ankstyvasis vaikų amžius – imliausias

Psichologinės ir specialiosios   pagalbos poreikis rajone yra didelis, todėl tėveliai bei pedagogai jau turėjo galimybę vaiko lankomojoje įstaigoje pasinaudoti psichologo paslaugomis. Ankstyvasis vaikų amžius yra imliausias intervencijai, permainoms bei korekcijai. Laiku suteikiant psichologinę ir spec. pedagoginę pagalbą,  galima sumažinti sunkumų priežastis bei pasekmes.

Dažnai tėveliai ar pedagogai į tarnybą kreipiasi dėl mokinių gebėjimų įvertinimo, korekcinės pagalbos, psichologinio konsultavimo, ištikus skaudiems, kriziniams įvykiams.

Nuo 2015–2016 mokslo metų pradžios Klaipėdos rajone mokosi 490 mokinių, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių (iš jų 222 turi specifinius mokymosi sutrikimus, 156 kompleksinius sutrikimus, 86 intelekto sutrikimus, 210 emocijų, elgesio sutrikimų ir kt.) bei 1270 mokinių, turinčių kalbos ir kalbėjimo sutrikimų. Specialiųjų ugdymosi poreikių  turintiems vaikams, jų tėvams ir pedagogams reikalinga spec. pedagogo, logopedo, psichologo, soc. pedagogo, kineziterapeuto, surdopedagogo, tiflopedagogo, mokytojo padėjėjo pagalba. Tačiau ne visi specialistai dirba mūsų rajone.

 

Vertina gebėjimus

Kilus neaiškumams dėl mokinio gebėjimų, ugdymo įstaigos Vaiko gerovės komisija skiria stebėjimo laikotarpį, rekomenduoja taikyti specialius darbo būdus, metodus. Tik praėjus šiems etapams ir nepastebėjus teigiamų ugdymosi pokyčių, vaikai/moksleiviai vertinami kompleksiškai Klaipėdos r. pedagoginėje psichologinėje tarnyboje. Asmenų gebėjimų vertinimai vyksta trimis etapais:

● pirminis susipažinimas su asmens dokumentacija, anamneze, esama situacija;

● asmens gebėjimų vertinimas, kurį atlieka spec. pedagogas, logopedas, psichologas; 

● tėvams ir/arba pedagogams yra pateikiami vertinimo rezultatai, teikiamos rekomendacijos tolimesniam ugdymui.

Svarbu akcentuoti, jog specialiojo ugdymo paskyrimas nereiškia vaiko nuvertinimo, „nurašymo“. Jį reikėtų priimti kaip papildomą pagalbą mokiniui. Todėl labai svarbu, kad visi asmenys (pats vaikas, tėvai, pedagogai, specialistai) būtų ne pasyvūs, o aktyvūs dalyviai teikiant pagalbą ir ugdant vaiką.

Nėra ir negali būti galutinės vaiko įvertinimo išvados. Vaiko specialieji ugdymosi poreikiai turi būti tikslinami, nes jie kinta vaikui augant, dėl atitinkamo ugdymo įtakos ir pan.  Kuo jaunesnis vaikas vertinamas ir kuo anksčiau skiriamas jo poreikius atitinkantis ugdymas, tuo geresnių pokyčių galima tikėtis.

 

Specialistai pasiruošę padėti

Norime priminti, kad vaikų brandumo mokyklai lygio vertinimai atliekami nuo gegužės 1 d. iki rugpjūčio 28 d. Vaikų brandumo mokyklai įvertinimo metodika vertinimus atlieka tik PPT psichologės. Metodika skirta 5–6 m. vaikų pažintinių gebėjimų, socialinių emocinių funkcijų bei vaiko elgesio ypatumų vertinimui, priimant sprendimą dėl vaiko brandumo lankyti priešmokyklinę grupę ar mokyklą anksčiau nei jam atitinkamais kalendoriniais metais sueis šešeri ar septyneri metai. Vertinimui svarbu nukreipti tik tuos vaikus, kurių gebėjimai visose srityse (bendravimo, savarankiškumo, mokymosi, dėmesio išlaikymo ir kt.) yra ženkliai aukštesni nei jų bendraamžių.

 

Nemažai informacijos apie sutrikimus, rekomendacijų apie darbą su vienokių ar kitokių problemų bei sutrikimų turinčiais vaikais galite rasti mūsų internetinėje svetainėje www.klrppt.lt

Specialistai pasiruošę išgirsti Jūsų problemas ir padėti ieškoti bendrų sprendimo būdų.

Laukiame Jūsų  adresu: P. Cvirkos g. 19, Gargždai, tel./faks. 8 (46) 453 945.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 241 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,