Mano Gargždai



Pernai Klaipėdos rajone nustatyta 12 naujų tuberkuliozės atvejų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Sveikatos apsaugos ministro įsakymu kasmet Lietuvoje valstybės lėšomis turi būti atliekamas tuberkulino mėginys visiems 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupėms priklausantiems vaikams iki 17 metų. Asociatyvi Pixabay nuotr. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu kasmet Lietuvoje valstybės lėšomis turi būti atliekamas tuberkulino mėginys visiems 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupėms priklausantiems vaikams iki 17 metų. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Kovo 24-ąją minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Klaipėdos rajone šia liga šiuo metu serga 29 žmonės.

Kokie tuberkuliozės požymiai ir kaip su ja kovoti?

 

Tuberkuliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Tuberkuliozė plinta oro lašeliniu būdu, tai reiškia, kad pagrindinis infekcijos šaltinis yra ligonis, sergantis tuberkulioze ir išskiriantis tuberkuliozės mikobakterijas kalbėdamas, kosėdamas, čiaudėdamas. Greta esantis sveikas žmogus gali įkvėpti tuberkuliozės bakterijas, patekusias į aplinką nuo sergančiojo. Nuo šios ligos užkrato neapsaugotas niekas, tuberkulioze užsikrėsti galima bet kur: autobuse, parduotuvėje, kitose viešose vietose. Tačiau ne kiekvienas, turėjęs kontaktą su sergančiuoju, suserga tuberkulioze. Tuberkuliozei yra būdingas labai ryškus socialinis pobūdis. Šią ligą lemia prastos gyvenimo ir mitybos sąlygos, nenormuotas darbo krūvis, žalingi įpročiai. Dėl šių priežasčių nusilpsta imunitetas ir žmogus gali susirgti. Tai plačiai paplitusi infekcinė liga pasaulyje, stipriai susijusi su socialinėmis ir ekonominėmis problemomis (skurdu, nedarbu, alkoholizmu, narkomanija, ŽIV/AIDS), nepakankama tuberkuliozės profilaktika, pavėluota diagnostika. Tai viena aktualiausių visuomenės sveikatos problemų.

 

Klaipėdos rajone šiuo metu gyvena 29 tuberkulioze sergantys žmonės: šeši – iki 40 m amžiaus ir 23 – virš 40 metų amžiaus. Ne vienerius metus nekinta tuberkulioze sergančių žmonių skaičius: 2014 metais Klaipėdos rajone iš viso sergančiųjų tuberkulioze buvo 33, 2013 metais – 34, 2012 metais – 33, 2011 metais – 36, 2010 metais – 30 žmonių.

Kasmet dalis sergančiųjų pagyja, tačiau registruojama ir naujų susirgimų. 2009 metais Klaipėdos rajone buvo užregistruota 18 naujų susirgimų, 2010 metais – 17, 2011 metais – 19, 2012 metais – 12, 2013 metais – 15, 2014 metais – 20, 2015 metais – 12. Naujai susirgusiųjų Klaipėdos rajone skaičius truputį mažėja, tačiau daryti išvados apie sergamumo mažėjimą dar negalima. Juo labiau, kad sergamumo plaučių tuberkulioze rodikliai Klaipėdos apskrityje ir Lietuvoje kasmet šiek tiek svyruoja, tačiau ženklių mažėjimo tendencijų nėra.

tuberkulioze-lentele

2015 metais Klaipėdos rajone buvo nustatyta 12 naujų tuberkuliozės atvejų. Aštuoni susirgusieji yra darbingo amžiaus asmenys: keturi – dirbantys, keturi – nedirbantys. Vienas susirgęs asmuo – pensinio amžiaus. Tuberkulioze susirgo 11 vyrų ir 1 moteris. Vienuolika gyvena kaime, vienas – miesto gyventojas.

Kasmet po keletą žmonių miršta nuo tuberkuliozės. 2009 metais Klaipėdos rajone mirė 5 sirgusieji, 2010 ir 2011 metais – po vieną, 2012 metais – du, 2013 ir 2014 metais – po tris, 2015 metais – vienas žmogus.

 

Kovojant su tuberkuliozės plitimu ir tuo pačiu siekiant stabilizuoti bei sumažinti sergamumą, labai svarbu yra anksti diagnozuoti ir pradėti gydyti ligą. Tuberkuliozės požymiai priklauso nuo to, kurioje kūno vietoje dauginasi ligos sukėlėjas. TB bakterija dažniausiai pažeidžia plaučius (plaučių tuberkuliozė). Plaučių tuberkuliozė pasireiškia šiais požymiais: sunkus kosulys, trunkantis 3 ar daugiau savaičių, skausmas krūtinėje, skreplių ar kraujo atkosėjimas, silpnumas ar nuovargis, svorio kritimas, apetito stoka, drebulys, karščiavimas, naktinis prakaitavimas. Pajutus šiuos negalavimus, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris atliks reikiamus tyrimus ir, esant reikalui, nukreips ftiziatro ar pulmonologo konsultacijai.

Sergantieji tuberkulioze būtinai turi gydytis. Tai ilgas procesas, trunkantis apie 6–8 mėn. Sergantis tuberkulioze žmogus turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus), priešingu atveju ligonis neišgydomas. Be to, išsivysto gydymui atsparios tuberkuliozės bakterijos. Tokių tuberkuliozės mikobakterijų sukeltą ligą išgydyti yra ypač sunku ir brangu. Taigi sergantysis turi atsižvelgti į šiuos ypatumus ir stengtis ne tik apsaugoti save, bet ir aplinkinius, artimuosius ir draugus.

Asmenys, turėję kontaktą su sergančiuoju tuberkulioze, turėtų pasitikrinti sveikatą kreipdamiesi į savo šeimos gydytoją, kuris atliks reikiamus tyrimus ir nustatys, ar nesusirgote tuberkulioze.

 

Užsikrėtimo rizika didesnė žmonėms, kurie:

• artimai bendrauja su sergančiu (kai suserga tėvai, broliai, seserys, seneliai ar asmenys, gyvenantys tuose pačiuose namuose). Tai vadinamieji „šeiminiai“ kontaktai;

• bendrauja su sergančiu darbe ar mokykloje, susitinka tame pačiame klube ir t.t. Tai tolimesni kontaktai, rizika užsikrėsti mažesnė, tačiau jie taip pat turi būti patikrinti;

• epizodinis bendravimas su sergančiu, kai susitikimas įvykęs vos keletą kartų. Užsikrėsti rizika maža, tačiau pavojinga kūdikiams ir senyvo amžiaus žmonėms. Visi vaikai, bendravę su sergančiu TB, turi būti patikrinti dėl užsikrėtimo tuberkulioze.

Padidėjusią riziką užsikrėsti turi sveikatos apsaugos darbuotojai, dirbantys su užkrėstais pacientais.

 

Visi sveiki naujagimiai skiepijami nuo tuberkuliozės BCG vakcina gimdymo skyriuose 2–3 gyvenimo parą. Šis skiepas neapsaugo nuo užsikrėtimo ir susirgimo tuberkulioze. Tačiau jis yra būtinas, nes apsaugo kūdikius nuo mirtinos tuberkuliozės formų: meningito (smegenų plėvės uždegimo), miliarinės ar generalizuotos (išplitusios) tuberkuliozės.

Siekiant užtikrinti efektyvią tuberkuliozės profilaktiką, labai svarbu yra kuo anksčiau diagnozuoti tuberkuliozės infekciją ir kuo anksčiau pradėti gydymą bei taikyti prevencines priemones. Tuberkulino mėginys vis dar lieka plačiausiai taikomu tuberkuliozės diagnostikos testu vaikams. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu kasmet Lietuvoje valstybės lėšomis turi būti atliekamas tuberkulino mėginys visiems 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupėms priklausantiems vaikams iki 17 metų amžiaus, t.y. vaikams neskiepytiems nuo tuberkuliozės, bendraujantiems su sergančiais tuberkulioze (šeimoje, kolektyve), dažnai sergantiems viršutinių kvėpavimo takų ligomis, sergantiems lėtinėmis ligomis, gydomiems kortikosteroidais, infekuotiems žmogaus imunodeficito virusu arba esant kitoms imunodeficitinėms būklėms, iš socialinės rizikos šeimų, gyvenantiems sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, vaikų globos namuose, internatuose, pensionatuose, migrantams.

Taip pat labai svarbu kiekvienam vaikui stiprinti imuninę sistemą: gerai ir sveikai maitintis, pasirinkti fizinį krūvį bei buvimą gryname ore bei laikytis tinkamo darbo ir poilsio režimo.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 790 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,