Mano Gargždai



Sendvariškių viltys subliuško: kultūros centro kol kas negaus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pasak kultūros darbuotojo, kapelos „Martvežiai“, be kurios neapsieina renginiai Sendvario seniūnijoje, vadovo J.Kavaliausko (centre), sendvariškiai nori būti lygiaverčiai kultūros vartotojai, kaip ir kiti rajono gyventojai. S.Ulvikienės nuotr. Pasak kultūros darbuotojo, kapelos „Martvežiai“, be kurios neapsieina renginiai Sendvario seniūnijoje, vadovo J.Kavaliausko (centre), sendvariškiai nori būti lygiaverčiai kultūros vartotojai, kaip ir kiti rajono gyventojai. S.Ulvikienės nuotr.

Sendvario seniūnijos gyventojai ketvirtadienį vykusio Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdžio laukė su nerimu. Tarp daugybės kitų klausimų vėl buvo diskutuojama, ar seniūnijoje reikia įsteigti kultūros centrą.

 

Siūlė žengti pirmąjį žingsnį

Sendvario seniūnijos gyventojų noras turėti savo kultūros centrą sklando jau ne vienerius metus. Prie šios temos grįžta ir ketvirtadienį vykusiame Tarybos posėdyje – aptartas Savivaldybės administracijos direktoriaus sudarytos darbo grupės sprendimas teikti Tarybai dvi alternatyvas: pirma – dėl kultūros centro steigimo, antra – dėl Gargždų kultūros centro Slengių skyriaus steigimo.

Beje, ir šios alternatyvos ne visiems priimtinos. Jakų bendruomenė pageidauja, kad kultūros centras būtų steigiamas Jakuose, kai bus išspręstas planuojamų renovuoti pastatų klausimas.

Politikų nuomonės taip pat buvo skirtingos. Tarybos narys Egidijus Skarbalius siūlė palaikyti mintį dėl kultūros centro steigimo. Anot jo, Sendvario seniūnija – viena didžiausių ir nuolat auganti, o gyventojų poreikiai nepatenkinami.

Kitokį pasiūlymą pateikė Tarybos narys Jonas Dromantas. Jis pasidalino idėja palikti vieną administracinį kultūros centrą Gargžduose, o kitus padaryti filialais. Kaip bebūtų, jis sutiko, kad seniūnijoje kultūros įstaiga yra labai reikalinga.

Tuo neabejojo ir nemažas būrys kitų Tarybos narių, tačiau jiems kilo klausimų, kaip būtų vykdoma veikla, kokių paslaugų poreikis jaučiamas, kaip būtų išspręstas patalpų klausimas. Dar kiti sprendimo priėmimą siūlė atidėti.

„Gargžduose gyvena 15 tūkst. gyventojų. Ir čia mes turime nesutvarkytą infrastruktūrą, neišasfaltuotas senąsias gatves, o pinigų biudžete yra tiek, kiek jau yra. Taigi siūlau į šį klausimą pažiūrėti atsargiai, panagrinėti, paanalizuoti“, – kalbėjo Tarybos narė Regina Kernagienė.

Jai nepritarė E.Skarbalius, pabrėžęs, kad sprendimo priėmimo atidėjimas – pats geriausias būdas klausimą sužlugdyti.

Lemiamą žingsnį pagaliau siūlė žengti ir Tarybos narys Vaclovas Macijauskas, pridūręs, kad vėliau bus galima išspręsti klausimus dėl etatų ir pinigų.

„Prašau visų Tarybos narių pagalvoti, ar kultūros centras yra pastatas ar tai yra žmonės, kuriuos reikia surinkti, surikiuoti. Šiandien nesvarbu, kur tas centras būtų. Gal net jį pastatysime po 5 ar 10 metų. Siūlau, kad šiandien ta pradžia steigimo būtų“, – nuomonę dėstė V.Macijauskas.

 

Nori lygybės

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis nurodė, kad viskas nėra taip paprasta. Anot jo, kultūros centras, kaip ir bet kuri biudžetinė įstaiga, turi turėti savo administraciją, darbuotojus, patalpas ir priemones. Be to, kadangi gyventojų skaičius didelis, nemaža tikimybė, kad bus kuriami įvairūs kolektyvai, kuriems reikės repeticijų, renginių vietos ir t.t.

„Klausimas yra pakankamai rimtas, platus. Nemanau, kad vien tik su programiniu finansavimu galima išspręsti jį“, – sakė G.Bareikis.

Į diskusiją įsitraukęs Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas pasiūlė Tarybai priimti protokolinį sprendimą, kuriuo Administracijai būtų pavesta išanalizuoti, kaip patobulinti kultūros paslaugų teikimą Sendvario seniūnijoje.

Galimybė pasisakyti buvo suteikta ir posėdyje dalyvavusiam Sendvario seniūnijos kultūros darbuotojui Jonui Kavaliauskui.

„Yra didelis potencialas žmonių, kurie nori būti lygiaverčiai kultūros vartotojai, kaip ir visame Klaipėdos rajone. Mes nieko išskirtinio nereikalaujame – kad būtų kultūros centras, kaip ir kitose didelėse rajono seniūnijose, – kalbėjo J.Kavaliauskas, pridūręs, kad būtina atsižvelgti į žmones – jaunas šeimas, vaikus, kurie nori gyventi europietiškai, gauti elementarias sąlygas, dalyvauti įvairioje veikloje. – O dėl pastatų, aš manau, viskas logiškai, nuosekliai išsispręs. Variantų tikrai yra“.

Jakų bendruomenės tarybos narė, Sendvario seniūnijos jungtinės kaimų bendruomenės tarybos pirmininkė Lijana Simonaitytė-Sinušienė pabrėžė, kad posėdyje vėl kalbama apie raštus ir atsirašinėjimus: „Tikėtina, kad kitame Tarybos posėdyje bus dar vienas raštas... Mes siūlome ir prašome vienintelio dalyko – balsuokime už tai, kad būtų kultūros centras Sendvario seniūnijoje“.

Po ilgų diskusijų buvo pasiūlytos dvi balsavimo alternatyvos: arba iki balandžio mėnesio Tarybos posėdžio pavesti Administracijos direktoriui pateikti siūlymus dėl kultūros paslaugų Sendvario seniūnijoje tobulinimo, arba įpareigoti Savivaldybės administraciją parengti dokumentus dėl kultūros centro steigimo.

Deja, sendvariškių pageidavimai ir išsakytos viltys liko neišgirstos – politikai nubalsavo už pirmąjį variantą, tad kol kas lemiamas žingsnis, steigiant kultūros centrą Sendvario seniūnijoje, žengtas nebus.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 562 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,