Logo
 Spausdinti šį puslapį

176 sklypų savininkams – kantrybės išbandymas

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Už Geležinkelio Pylimo gatvės Laugalių link suprojektuoto 176 gyvenamųjų namų kvartalo sklypų savininkai pažadų klausosi jau daugiau nei šešerius metus. S.Ulvikienės nuotr. Už Geležinkelio Pylimo gatvės Laugalių link suprojektuoto 176 gyvenamųjų namų kvartalo sklypų savininkai pažadų klausosi jau daugiau nei šešerius metus. S.Ulvikienės nuotr.

Nepavydėtina situacija. Turbūt taip būtų per švelnu apibūdinti Gargždų miesto 176 gyvenamųjų namų kvartalo sklypų savininkų padėtį. Savivaldybė, įsipareigojusi sukurti ten būtiną infrastruktūrą – nutiesti kelius ir elektrą, to padaryti nesugeba jau daugiau nei šešerius metus. Daugelis sklypų savininkų yra tapę situacijos įkaitais – Savivaldybės prašymu savo turėtus sklypus geranoriškai sutiko išmainyti į „legendinio“ kvartalo žemės plotą. Kas kaltas, kad situacija yra apverktina?

 

Pavargo nuo pažadų

„Norime statyti namus sklypuose, kuriuos paskyrė Savivaldybė už sklypus, kurie buvo miesto centre, tačiau negalime net privažiuoti“, – apgailėtiną padėtį apibūdino viena iš sklypų savininkių Vitalija Jonaitytė.

Moteris portalui mano-gargzdai.lt atsiųstame laiške dėsto: „2015 metų pradžioje buvo domėtasi dėl 176 gyvenamųjų namų kvartalo Gargžduose infrastruktūros vystymo. Sklypų savininkai toliau gauna tik pažadus, kad projektas, kuris buvo parengtas 2014 metais (o iš tiesų pažadai dalinami nuo 2007 metų), 2016 metais tik eina į pabaigą. Kalbėjomės su vyr. specialistu p. Romualdu Barysu, kuris yra atsakingas už projekto tikslingą vystymą, bet taip pat gaunami tik pažadai“.

Savivaldybė sutartį dėl šio kvartalo gatvių ir inžinerinių tinklų techninio projekto bei šio projekto vykdymo priežiūros su UAB „Plentprojektas“ pasirašė dar 2009 m. rugsėjo 20 d. Tų pačių metų pabaigoje parengtas projektas buvo „priduotas" tuometiniam Administracijos direktoriui Česlovui Banevičiui, kuris ne tik suskubo pasirašyti priėmimo-perdavimo aktą, bet ir apmokėti už „atliktą“ darbą 13 tūkst. eurų. Vėlesni įvykiai atskleidė, kad projektas turi trūkumų: niekaip nesugebama gauti teigiamų ekspertizės išvadų, taigi – ir statybos leidimo.

 

Akmenys – į buvusio Administracijos direktoriaus daržą

Praėjusiame Tarybos posėdyje klausimą dėl nesibaigiančio projektavimo proceso vėl į viešumą iškėlė Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Algirdas Liaudanskis.

Politikas pastebėjo, kad apmokėti už darbus esą paskubėta, mat vienas sutarties punktų leidžia apmokėjimą atlikti per 30 darbo dienų, per kurias galima atlikti techninio projekto ekspertizę ir priduoti Nuolatinei statybos komisijai pritarimui gauti.

Tarybai pateiktame rašte atskleidžiama, kad pirmas projekto variantas parengtas ir perduotas ekspertizei atlikti buvo tik po metų, kai Administracijos direktorius pasirašė atliktų darbų priėmimo-perdavimo aktą ir sumokėjo visus pinigus už projektavimą.

„Kyla klausimas – ką priėmė 2009 12 24 Administracijos direktorius ir už ką sumokėjo pinigus, jei visus metus projektas buvo koreguojamas?“ – kritiką žėrė Kontrolės komiteto primininkas A.Liaudanskis.

Praėjusią savaitę Tarybos posėdyje dalyvavęs Administracijos direktoriaus pavaduotojas Č.Banevičius aiškinosi, kad pinigai buvo sumokėti iš anksto pagal sutartį, o už sutarties vykdymą buvo atsakingas darbuotojas, kuris priėmė projektą, pateikė jį derinimui.

Č.Banevičiaus teigimu, projektavimo darbus užtęsė ir kelerius metus trukusios derybos dėl magistralinių vandentiekio tinklų išpirkimo su UAB „MARS Lietuva“, elektros tinklų suderinimą koreguodavo pasikeitę įstatymai.

 „Šiai dienai projektas yra priduotas atlikti ekspertizę“, – informavo jis.

Valdininko teigimu, ne kartą buvo svarstoma dėl sutarties nutraukimo, tačiau esą vis buvo viliamasi, kad darbai bus atlikti, nes naujo konkurso skelbimas vėl užtruktų ir projekto įgyvendinimo terminas dar nusikeltų keleriems metams.

„Kompanija niekada nebuvo pabėgusi, visada vykdo įsipareigojimus, aišku, būta ir jų klaidų. Kompanija tada pasiūlė mažiausią kainą, bet jie veikia iki šiol“, – posėdyje dėstė Č.Banevičius.

A.Liaudanskis replikavo, kad versle tokia sutartis, kurioje numatyta sumokėti pinigus už projektavimą, negavus teigiamos ekspertizės išvadų, niekada nebūtų pasirašyta.

 

Taryba davė paskutinį šansą

Po daugiau nei šešerius metus trunkančių projektavimo darbų Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai ryžosi užspęsti projektuotojus į kampą.

Kovo 31-ąją vykusiame posėdyje Tarybos narys A.Liaudanskis pasiūlė protokolinį sprendimą, kuriuo UAB „Plentprojektas“ būtų suteiktas paskutinis šansas gauti statybos leidimą iki šių metų balandžio 30 d. „Negavus 176 gyvenamųjų namų kvartalo projekto teigiamų ekspertizės išvadų, Nuolatinės statybos komisijos patvirtinimo, vienašališkai būtų nutraukta nebaigta vykdyti projektavimo darbų su UAB „Plentprojektas“ sutartis, kreipiamasi į teismą dėl sutartyje numatytų delspinigių (0,03 proc. už kiekvieną uždelstą dieną) prisiteisimo ir sumokėtų pinigų už pažadėtą, bet neatliktą darbą grąžinimo. Taip pat pasiūlyta tokiu atveju kreiptis į atitinkamas institucijas dėl UAB „Plentprojektas“ projektavimo darbų licencijos panaikinimo“, – siūlė A.Liaudanskis.

Visgi bendromis Č.Banevičiaus ir mero Vaclovo Dačkausko pastangomis buvo išsiderėta sprendimą koreguoti ir terminą pratęsti bent iki liepos 1 d.

Vienbalsiu Tarybos narių sprendimų šis protokolinis sprendimas iškelti ultimatumą projektuotojams buvo priimtas.

 

  Kovo 31-ąją vykusiame posėdyje protokolinį sprendimą pasiūlė Tarybos narys A.Liaudanskis. S.Ulvikienės nuotr.

 

Rengiamas jau septintas projekto variantas

Naujienų portalas mano-gargzdai.lt pasiteiravo ir projektą rengiančios įmonės UAB „Plentprojektas“ pozicijos šiuo klausimu.

Paaiškėjo, kad projektas iš tiesų dar nėra atiduotas ekspertizei, kaip patikino Č.Banevičius.

 „Dar ekspertizė nenupirkta Savivaldybės, o mes (projektą – aut.past.) galim atiduoti. Užsakovas turi ja pasirūpinti ir mes turime atiduoti projektą. Čia ne dėl mūsų kaltės, o pačio užsakovo nesusitarimas“, – kitokią situaciją atskleidė projektą rengiančios įmonės vadovė Audronė Sirtautienė.

Pasiteiravus, kodėl tiek ilgai nepavyksta gauti statybos leidimo, direktorė atskleidė, kad nuolat keičiasi sąlygos, jau rengiamas 7-as projekto variantas.

 „Mes buvome viską padarę, buvo atiduota į „Infostatybą“ ir tada Savivaldybė nesusitarė dėl vandentiekio, dvejus ar trejus metus derėjosi. Šiaip turėjome mes nutraukti sutartį ir viskas turėjo tuo baigtis. Turėjo skelbti naują konkursą arba projekto korektūrą pirkti. Mes dabar dirbame visą laiką už „ačiū“, mes „sponsoriaujam“ Gargždus – Klaipėdos rajono savivaldybę, čia gal jau 7-as variantas“, – pasipiktinimo neslėpė A.Sirtautienė.

Pašnekovės teigimu, visą laiką viskas sustoja Savivaldybės lygmenyje: „Sprendimų nėra, tada mes atiduodame į ekspertizę arba einame derinti į tinklų turėtojus. Tada jie sako: „O! Tiek laiko praėję! Viskas pasikeitę, naujos sąlygos“, reiškia – naujas projektas“.

Pasiteiravus, ar sklypų savininkai gali tikėtis, kad projektas bus galutinai parengtas iki Tarybos numatyto termino – liepos 1 d., A.Sirtautienė patikino, kad tikėtis galima, tačiau menkiausios pastabos gali viską sužlugdyti.

„Mes viską darome, bet aš nesu garantuota, kaip bus su ekspertize, kaip suderins už tinklų eksploatavimą atsakingos institucijos ir kaip „praeis“ „Infostatybą“. Kad ir mažiausia pastabėlė viską sustabdys. Kažkam turbūt norisi, kad to objekto nebūtų, – sakė UAB „Plentprojektas“ vadovė. – Dirbam, dirbam, dirbam, ir jau 7-as projektas, nuo 2009 m. iki dabar. Jūs įsivaizduojate, kiek pasikeitė STR (Statybos techninio reglamento – aut.past.) normatyvų, visokių reikalavimų. Kaskart viskas „eina“ iš naujo. Jau buvo tik trys minutės iki statybos leidimo, bet nusprendė, kad ne. Jeigu patys nenori, ką padarysi“.

Pašnekovės teigimu, ekspertizė truks apie mėnesį, o jeigu bus pastabų, tai vėl teks viską daryti iš naujo.

„Mes tikrai nesame brokdariai, dirbame visoje Lietuvoje, visur padarome. Ir yra didesnių projektų negu šis“, – atskleidė įmonės direktorė.

Paklausus, per kiek laiko įmanoma parengti analogišką projektą ir gauti statybos leidimą, vadovė patikino, kad tai galima padaryti ir per pusmetį. Pasak A.Sirtautienės, UAB „Plentprojektas“ yra parengusi ir gavusi statybos leidimą ne vienam sudėtingesniam projektui, pavyzdžiui, laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijos, ir tai neužtruko ilgiau nei metus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,