Logo
 Spausdinti šį puslapį

O kokios jūsų skaitymo patirčių spalvos?

Įvertinkite šį įrašą
(8 balsai)
Vienas iš projekto renginių – susitikimas su Andriumi Tapinu. , Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos nuotr. Vienas iš projekto renginių – susitikimas su Andriumi Tapinu. , Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos nuotr.

Dabartiniame mūsų gyvenime daug įvairiausių patirčių – tuo tikrai negalime skųstis. Tik kartais apgailestaujame, kad kažkas dominuoja ryškiau, o kažkas nepelnytai blankiau. Ypač be reikalo yra užmirštas ar net ignoruojamas skaitymas.

 

Dėl pastaraisiais metais sparčiai vykstančios kompiuterizacijos, dėl pakitusio požiūrio į kultūros reikalingumą prastėja vaikų ir jaunuolių rašybos gimtąja kalba, akademiniai bei socialiniai  įgūdžiai – elektroninės žiniasklaidos priemonės neskatina vaikų kalbėti, mąstyti, skurdina lingvistinį tobulėjimą. Remiantis 2012 m. leidyklos „Alma littera“ vykdytos apklausos duomenimis, 52 proc. suaugusiųjų per savaitę visiškai neskiria laiko skaitymui, o visiškai neskaitančių vaikų –  35 proc. Vaikai, nematydami suaugusiųjų su knyga rankose, nerasdami, su kuo aptarti skaitymą, ir patys renkasi kitokius laisvalaikio leidimo būdus. Žinoma, kad skaitančių vaikų geresni kalbos įgūdžiai, sparčiau vystosi jų protiniai gebėjimai, lavėja kūrybiškumas.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos bibliotekos vedėja Barbora Dotienė su bendraminčių komanda Kultūros rėmimo fondui parašė projektą „Skaitymo patirčių spalvos“ ir laimėjo finansavimą. Veiklų, kurios bus intensyviai vykdomos visus 2016 metus, tikslas – bendradarbiaujant suaugusiųjų ir vaikų komandai, taikyti veiksmingus būdus, priemones, formas skaitymui skatinti.

Projekto rėmėjai ir partneriai – UAB „PRINT-IT“, naujienų portalas „Mano Gargždai“, Gargždų kultūros centras, Klaipėdos rajono J. Lankučio viešoji biblioteka, Klaipėdos rajono mokyklos.

Numatyti renginiai: „Pašnekesys apie knygą „Skaitau, vadinasi, augu“. Dalyviai – tėvai, vaikai, mokytojai, vaikų rašytojas Vytautas V. Landsbergis;  Paskaita apie skaitymo svarbą vaikystėje. Lektorė – iniciatyvos „Visa Lietuva skaito vaikams“ ambasadorė Loreta Sungailienė. Renginys skirtas pedagogams, tėvams; Pašnekesių apie skaitymą ciklas „Kaip skaitymas padeda man būti sėkmingesniam“ (Susitikimai su Robertu Petrausku, Andriumi Tapinu (jau įvyko), Gintare Adomaityte); Žemaitijos regiono mokyklų 5–12 klasių mokinių Pasakoriaus šventė-konkursas (susitikimas su etnografe Gražina Kadžyte); Virtualaus  skaitytojo dienoraščio „Dalinuosi“ (jau yra publikuojama naujienų portale „Mano Gargždai“ ) ir vaizdingų citatų iš perskaitytų kūrinių banko  įsteigimas, pristatymas rajono bendruomenei;  Kūrinys virsta vaizdu (Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos neformaliojo švietimo dramos studijos „Ištaško“ spektaklis – V. Račicko kūrinio „Baltos durys“ inscenizacija „Nėra baltų durų“ (premjera balandžio 8 d. 18 val. Gargždų kultūros centre);  Knygų skirtukų „Prasmingiausios mintys iš perskaitytų kūrinių“ kūrimas ir leidyba, pristatymas bendruomenei;  Parodos „Iš arti“ rengimas ir pristatymas rajono bendruomenei Gargždų kultūros centre ir virtualaus parodos varianto pristatymas svetainėje „Mano Gargždai“.

Vykdomas projektas, įtraukiant pripažintus profesionalius Lietuvos kultūros ir meno kūrėjus, yra labai reikšmingas motyvuojant vaikus ir jaunimą skaityti, siekiant ugdyti kūrybišką, tobulėti siekiančią, pilietiškai mąstančią ir išsilavinusią asmenybę. Puiki proga ir mums paryškinti savo skaitymo patirčių spalvas!

 

 

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,