Mano Gargždai



Socialinėms bėdoms spręsti – papildomos lėšos ir raginimas dalintis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukienė siekia, kad Klaipėdos rajone daugiau dėmesio būtų skiriama socialinei, sveikatos, savanorystės sritims. Vicemerė yra įsitikinusi, kad šios temos tarpusavyje glaudžiai susijusios, o kryptingas, sutelktas visuomenės ir institucijų darbas ilgainiui gali sukurti reikšmingus pokyčius.

 

Jūsų iniciatyva Klaipėdos rajono savivaldybė aktyvius piliečius, bendruomenes, organizacijas pakvietė dalyvauti pavasario paramos akcijoje „Padovanok dovaną, kuri užauga“. Papasakokite apie šį sumanymą.

Sparnuota frazė, kad geriau duoti meškerę ir išmokyti žvejoti, nei dovanoti žuvį, tiktų šiai idėjai apibūdinti. Klaipėdos rajono savivaldybė kviečia sunkumus išgyvenančioms šeimoms padovanoti daržovių sėklų. Viliamės, kad šis sumanymas sulauks visuomenės palaikymo, o stokojantiems išdalintos daržovių sėklos leis jiems sutaupyti ir paskatins savo rankomis užsiauginti sveikų maisto produktų. Nusipirkti daržovių sėklų visam daržui ne taip ir mažai kainuoja, todėl esu įsitikinusi, kad bendruomenės parama labai pagelbės sunkiau gyvenančioms šeimoms ir įpareigos jas savo rankomis ir darbštumu užsiauginti sveikų ir naudingų maisto produktų.

Sėklas kviečiame atnešti į tą iš vienuolikos Klaipėdos rajono seniūnijų, kurioje gyvenate. Taip pat akcijai „Padovanok dovaną, kuri užauga“ skirta dėžė jau stovi Klaipėdos savivaldybės administracijos pastato antrame aukšte (Klaipėdos g. 2, Gargžduose), čia irgi galima palikti aukojamas sėklas. Džiaugiuosi, kad vos išgirdę apie šią akciją, pirmąsias sėklų pakuotes jau paaukojo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos darbuotojai. Nuoširdžiai kviečiu visus Klaipėdos rajono gyventojus prisijungti prie šio sumanymo ir pasidalinti gerumu, rūpesčiu, atjauta. Paramai tinka ir tos sėklos, kurias surinkote patys. Juk dažnas išsaugoja pamėgtos rūšies agurkų, pomidorų, žirnių, moliūgų ar kitų daržovių sėklų, todėl paremti sunkumus išgyvenančias šeimas gali ir nieko nekainuoti.

Būtų puiku, jei darželiuose, mokyklose, valstybės ir privačiose įstaigose atsirastų šiai paramos akcijai skirtos dėžės, ar iniciatyvių žmonių, kurie paragintų savo kolektyvą prisidėti prie sumanymo.

Suaukotas sėklas seniūnijų socialiniai darbuotojai išdalins tiems, kuriems labiausiai reikia, o dosniausiai aukojusius būtinai pagerbs Klaipėdos rajono savivaldybė. Rudeniop apsilankysime bent keliose šeimose, kurios daržovių užsiaugino iš padovanotų sėklų.

Manau, ši savivaldybės iniciatyva puikiai atitinka Bendruomenių metų tikslus – ugdyti pilietinę visuomenę, o taip pat prisidės ir prie Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“, raginančios sutelkti visų visuomenės narių pastangas ir padėti sunkumus išgyvenantiems žmonėms saugiai kurti savo gyvenimą, mažinti atskirtį, rūpintis beglobiais ir apleistais vaikais, šeimomis.

 

Ši paramos akcija taip pat skatina ir savanorystę bei filantropiją, kurios populiarinimui skiriate nemažai dėmesio. Kodėl savanorystės idėjos Jums tokios svarbios?

Esu įsitikinusi, kad savanorystė – tai būdas gyventi prasmingiau. Pagalba stokojančiam – iš kartos į kartą perduodamos vertybės, kurias būtina puoselėti. Sugebėjimas dalytis, parodyti, kad žmogus, kuriam reikia pagalbos yra svarbus, sugebėjimas būti naudingu – esminiai dalykai, pripildantys žmogaus gyvenimą. Manau, kad atjauta, pagalba į bėdą patekusiam, vienišam, paliktam, sunkumus išgyvenančiam žmogui bus pagrindinė ateities bendruomenių misija. Tikiu, kad bendruomenės noriai dirbs tam, kad savanorystė populiarėtų ir augtų tikra, nesumeluota bendrystės dvasia.

Klaipėdos rajono savivaldybė neabejotinai palaikys veiklias, tikslų šia kryptimi siekiančias bendruomenes tiek biudžeto lėšomis, tiek bendradarbiavimu.

 

Pavasarį daug laiko skyrėte vizitams į seniūnijas, tarėtės, kaip padėti socialinės rizikos šeimoms. Ar sulaukiate gerų žinių apie pokyčius šeimose?

Socialiniai darbuotojai kasdien dirba su šiomis šeimomis, džiugu karts nuo karto išgirsti, kad keičiasi kai kurių šeimų gyvenimo būdas. Bent trijų šeimų nariai per pastarąjį mėnesį atsisakė alkoholio, su seniūnijų darbuotojų pagalba ėmėsi tvarkytis buitį. Šią savaitę mane ypač pradžiugino viena šeima Judrėnuose, kurioje teko lankytis. Mama nustojo vartoti alkoholį, atnaujino namus – persidažė ir persitapetavo sienas, ruošiasi sodinti daržoves. Dabar jai labiausiai trūksta skalbimo mašinos, nes senoji sugedo. Galbūt kuris nors skaitytojas keičia seną veikiančią skalbyklę nauja ir galėtų padovanoti nebereikalingą daiktą šiai šeimai? Tereiktų susisiekti su Judrėnų seniūnijos socialine darbuotoja ir mašiną išsivežtume.

 

Ar savivaldoje priėmėte naujų sprendimų, kurie gali pakeisti socialinės rizikos šeimų kasdienybę?

Kaip tik šį mėnesį darsyk tarėmės, kaip spręsti vizitų seniūnijose metu įvardytas problemas: tėvystės įgūdžių stoką, nesaikingo alkoholio vartojimo problemas, socialinių darbuotojų darbo su šeimomis įgūdžių stoką. Buvo nuspręsta šioms problemoms spręsti panaudoti didesnę dalį Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos rezervo lėšų – apie 24 tūkst. eurų.

Šios lėšos bus panaudotos seminarams tėvystės įgūdžių ugdymui ir stiprinimui socialinės rizikos šeimose rengti, šeimų konsultavimui, psichinės sveikatos stiprinimui,  seminarams ir paskaitoms, kuriose bus teikiama naudinga informacija ir pagalba visoms Klaipėdos rajono šeimoms, auginančioms vaikus. Planuojama, kad paskaitos ir seminarai, kuriuos ves populiarūs ir kompetetingi lektoriai bus transliuojamos ir tiesiogiai – bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono savivaldybės  J.Lankučio viešąja biblioteka, pasitelkiant projektą „Biblioteka be sienų“.

Iš šių lėšų taip pat bus rengiami seminarai socialinių darbuotojų bei psichologų kompetencijų stiprinimui, parengta specializuota pagalbos programa žmonėms, patiriantiems smurtą ir prievartą. Taigi, mokymams, paskaitoms, seminarams, praktiniams užsiėmimams, ugdymui, individualioms konsultacijoms bus skirta daugiau dėmesio ir lėšų negu kada nors anksčiau. Tikiu, kad sutelktai ir sistemingai dirbant šioje srityje galima pasiekti kryptingų rezultatų.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 492 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,