Mano Gargždai



Reitingai: kokias pozicijas užėmė Klaipėdos rajono mokyklos?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Žurnalas „Reitingai“ tradiciškai įvertino švietimo įstaigas Lietuvoje ir surikiavo jas į reitingų lenteles. Apžvelgėme, kokia situacija yra Klaipėdos rajone.

 

Gimnazijų reitinge pakilo tik viena

Vertinant gimnazijas, šiemet buvo analizuojami tokie kriterijai kaip abiturientų kiekvieno valstybinio brandos egzamino balų vidurkis, konkretų brandos egzaminą šimtukais išlaikiusių mokinių skaičius, mokinių, išvykusių studijuoti į užsienio universitetus skaičius, moksleivių, įstojusių į valstybės finansuojamas studijų vietas, skaičius. Geriausius pasiekimus pademonstravusioms mokykloms atitinkamai skirta daugiau taškų.

Geriausia mokykla, nesirenkančia mokinių, Lietuvoje tapo Klaipėdos licėjus (81,3 tšk.), antra – Panevėžio J.Balčikonio gimnazija (77,5 tšk.), trečia – Vilniaus Š.Aleichemo ORT gimnazija (69,18 tšk.).

Žurnale „Reitingai“ pateiktame geriausių mokyklų, nesirenkančių mokinių, sąraše aukščiausiai tarp Klaipėdos rajono įstaigų puikuojasi Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija (44 vieta). Mokykla šoktelėjo net iš 75 pozicijos, kurią užėmė pernai. Ji surinko 51,68 taško.

Visos kitos Klaipėdos rajono mokyklos reitinge prarado savo pozicijas. Veiviržėnų J.Šaulio gimnazija – 179 vietoje, pernai užėmė 219 poziciją. Vertintojai mokyklai skyrė 39,68 taško.

Dar žemiau – Priekulės I.Simonaitytės gimnazija, iš 270 vietos nukritusi į 327 poziciją. Ji pagal vertintus kriterijus surinko 28,17 taško.

351 vietą reitinge užėmė Endriejavo pagrindinė mokykla, surinkusi 25,05 taško (pernai – 333 vieta).

 

Pagrindinėse mokyklose – situacija, verčianti sunerimti

Žurnalo kūrėjai, remiantis dešimtokų matematikos ir lietuvių kalbos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimų rezultatais, šiemet pirmą kartą sudarė pagrindinių mokyklų reitingą.

Situaciją pagrindinėse mokyklose jie vadina gėdinga, o kai kurias mokyklas – nevertomis mokyklų vardo. Priežastis tokia: iš 398 pagrindinių mokyklų 38-iose mokinių matematikos ir lietuvių k. pasiekimų bendras vidurkis nepasiekia net patenkinamo lygmens (t.y. 4 balų iš dešimties), o matematikoje patenkinamo lygmens nepasiekia beveik trečdalis visų pagrindinių mokyklų – net 120.

Ne geresnė situacija – ir Klaipėdos rajone. Šįkart reitingo sudarytojai dėmesį atkreipė ne į pirmuosiuose dešimtukuose esančias mokyklas, bet į žemiausius patikrinimų rezultatus turinčias.

Pagal bendrą lietuvių k. ir matematikos patikrinimų rezultatų vidurkį Klaipėdos rajono mokyklos išsirikiavo taip:

1.   Judrėnų S.Dariaus pagrindinė mokykla (6,255)

2.   Plikių I.Labutytės pagrindinė mokykla (6,135)

3.   Kretingalės pagrindinė mokykla (6)

4.   Pašlūžmio mokykla-daugiafunkcis centras (5,88)

5.   Ketvergių pagrindinė mokykla (5,7)

6.   Dituvos pagrindinė mokykla (5,2)

7.   Vėžaičių pagrindinė mokykla (4,86)

8.   Endriejavo pagrindinė mokykla (4,835)

9.   Agluonėnų pagrindinė mokykla (4,4)

10.   Drevernos pagrindinė mokykla (4)

11.   Lapių pagrindinė mokykla (3,93)

12.   Dovilų pagrindinė mokykla (3,78)

13.   Gargždų „Kranto“ pagrindinė mokykla (3,35)

 Reitingo sudarytojai įžvelgė ir kitą susirūpinimą keliantį rodiklį – netolygumus lietuvių k. ir matematikos pasiekimų patikrinimų rezultatuose. Pavyzdžiui, kai kuriose mokyklose lietuvių k. vidurkis siekia 7 balus, o matematikos – tik 4.

Autorių teigimu, tokie skirtumai verčia abejoti mokytojų kompetencija, nes jeigu vaikai nemokintini, jie esą turėtų vienodai nesimokyti ir nemokėti tiek lietuvių kalbos, tiek matematikos.

Žurnalo „Reitingai“ kūrėjai manantiems, kad patikrinimo užduotys yra per sudėtingos, pateikia keletą uždavinių. Pavyzdžiui, dešimtokų buvo prašoma nurodyti, kiek valandų turi trys savaitės, parašyti, kiek nuo 115 yra 40 proc., skaičių 456,789 suapvalinti šimtųjų tikslumu.

 

Reitingo sudarytojams trūksta kompetencijos?

Naujienų portalas mano-gargzdai.lt pasiteiravo Dovilų pagrindinės mokyklos direktoriaus Arūno Grimalio, kodėl moksleivių 2015 metų pagrindinio ugdymo pasiekimų rezultatai yra tokie žemi, o bendras vidurkis Dovilų mokykloje tesiekė 3,78 balo.

Jo teigimu, straipsnio autoriui, reitingų sudarytojui Gintarui Sarafinui trūksta kompetencijos, nes mokyklos vertinamos tik pagal vieną kriterijų ir nėra atsižvelgiama į tai, kad klasėse yra specialiųjų poreikių turinčių vaikų. Jiems taip pat privalu laikyti šį patikrinimą. Direktorius paaiškino, kad iš 7 vaikų Dovilų pagrindinėje mokykloje, 5, laikę patikrinimą, buvo specialiųjų poreikių.

 „Jeigu kompetencijos žurnalistai neturi, vertina tik pagal vieną kriterijų ir nežino bendros situacijos, tai geriau jiems pasislėpti po lapais. Jeigu jis (G.Sarafinas – aut. past.) nežino, kad nėra Lietuvoje pagalbinių mokyklų, tai jam dar reikėtų paskaityti Švietimo įstatymą, prieš atliekant reitingą“, – pasipiktinimo neslėpė A.Grimalis.

Jam pritarė ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Nijolė Gotlibienė: „Mes negalime tais reitingais remtis, reikia pirma žinoti socialinį-ekonominį kontekstą ir tik tada daryti kažkokias išvadas“.

 

Kodėl tokie žemi pasiekimų rezultatai?

N.Gotlibienės nuomone, žemesnius pagrindinių mokyklų dešimtokų pasiekimų patikrinimo rezultatus lemia ir tai, kad „labiau motyvuoti mokiniai, baigę pagrindinės ugdymo programos pirmąją dalį, t.y. 8 klases, išeina į gimnazijas“. Kaip pavyzdį ji pateikė „Kranto“ pagrindinę mokyklą, iš kurios praėjusiais metais į „Vaivorykštės“ gimnaziją išėjo 46-i 8 klases baigę mokiniai.

Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos manymu, lietuvių k. ir matematikos rezultatų netolygumus lemia tai, kad lietuvių k. egzaminas yra sudarytas iš dviejų dalių – žodžiu ir raštu, o matematikos – tik vienos.

„Ten, kur vaikai laiko žodžiu, yra pakankamai geri rezultatai, tai padidina bendrą vidurkį“, – paaiškino ji.

Pašnekovė taip pat samprotavo, kad galbūt matematikos programos yra per daug sudėtingos.

„Gal reikėtų peržiūrėti matematikos programas, galbūt mokome tokių dalykų, kurių visai nereikia mokyti“, – svarstė N.Gotlibienė.

 

Klaipėdos rajonas – 24-tas

Siekiant palyginti švietimo rezultatus skirtinguose Lietuvos regionuose, žurnale „Reitingai“ buvo sudaryta ir savivaldybių reitingų lentelė. Čia buvo vertinami įvairių sričių brandos egzaminų įvertinimai kiekvienos savivaldybės švietimo įstaigose, išvestas bendras vidurkis, susumuoti balai.

Klaipėdos rajonas tarp 60 Lietuvos savivaldybių užima 24-ą poziciją. 2015 m. reitinge buvo 16-tas. Pernai Klaipėdos rajone egzaminus laikė 225 abiturientai, visų valstybinių brandos egzaminų įvertinimo vidurkis – 48,6 balo. Pagal pateiktą lentelę matyti, kad geriausiai (86-100 balų įvertinimus gavo) buvo laikyti chemijos (25 proc.), anglų kalbos (16,9 proc.) ir rusų kalbos egzaminai (16,7 proc.). Mažiausiai aukštų balų gauta iš geografijos, biologijos, matematikos disciplinų.

Pirmoje vietoje – Vilniaus miesto, antroje – Kauno miesto, trečioje – Šiaulių miesto savivaldybės. Paskutinėse – Ignalinos rajono, Pagėgių ir Rietavo savivaldybės.

1 komentaras

  • Nesitikėjau, kad Gargždų „Kranto“ pagrindinė mokykla nusiris iki tokio lygio, GĖDA, gerai kad turiu laiko pamąstyti kur reiks ateity vesti vaikus!!!

    Pranešti XxX Penktadienis, 2016 gegužės 13 09:49 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 313 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,