Mano Gargždai



Ar ankstyvesnis vaiko išleidimas į mokyklą nepadarys žalos?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

    2012 m. birželio 20 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymas Nr. V-971 „Dėl Vaiko brandumo mokytis pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įvertinimo tvarkos aprašo tvirtinimo pakeitimo" (Valstybės žinios, 2012-06-19, Nr. 68-3497). Dokumentu įtvirtinta tvarka numato, kad psichologui įvertinus vaiko brandumą, tėvų pageidavimu, vaikas į priešmokyklinę grupę gali būti priimtas ir anksčiau, nei jam sueina šešeri metai, o į mokyklą – anksčiau, nei jam sueina septyneri metai. Taip pat dokumente nurodoma, kad psichologui įvertinus vaiko brandumą ir nustačius, kad vaikas nėra brandus mokytis pagal priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programą, ugdymas pagal minėtas programas nėra teikiamas.

 

    Kadangi kiekvieno vaiko raida yra unikali ir individuali, labai svarbu ją įvertinti ir atsakyti į klausimus, ar ankstyvesnis vaiko išleidimas į mokyklą nepadarys jam žalos ir, ar vaikas jau yra pakankamai brandus kokybiškai naujai mokyklinei veiklai. Tai lemia vaiko sėkmę mokykloje.
    Kartais tėvams sunku patiems priimti tinkamą sprendimą, trūksta specialių žinių, neretai ir objektyvumo, įvertinant jų vaiko gebėjimus. Dažniausiai įvardijami tokie motyvai kaip: „vaikas jau moka skaityti, rašyti, skaičiuoti", „sesuo ir brolis turi eiti į vieną klasę", „tėvai pradėjo lankyti mokyklą anksčiau", „reikia taupyti laiką" ir kt.
    Psichologai skatina tėvus į vaiko ugdymą žiūrėti atsakingai ir įsisąmoninti, kad vaiko mokėjimas skaityti ar skaičiuoti nėra vienintelis lemiamas brandumo mokyklai kriterijus. Svarbus ne tik protinis, bet ir emocinis ir socialinis brandumas (pvz., kokios bus reakcijos į mokytojo pastabas, ar geba sukaupti ir ilgesnį laiką išlaikyti dėmesį, ar sugeba bendrauti, komunikuoti su bendraamžiais, vyresniais vaikais, suaugusiais, ar vykdo suaugusiųjų reikalavimus, ar laikosi taisyklių ir kt.). Neatkreipus į tai dėmesio, vaikas gali pajusti skirtumą tarp savęs bei kitų vaikų ir nedideli nemalonumai gali virsti rimtomis bėdomis – vaikas gali tapti nerimastingu, greitai nuvargti, pradėti bijoti, nepasitikėti savimi, nebenorėti eiti į mokyklą.
    Jeigu tėvai pageidauja, kad jų vaikas lankytų priešmokyklinę grupę ar pirmąją klasę anksčiau, jis turi būti tam subrendęs, o jo brandumą įvertina psichologas specialia metodika. Metodika matuoja vaiko pažintinius gebėjimus, socialines ir emocines funkcijas, taip pat vaiko elgesio ypatumus, atskleidžia stipriąsias ir silpnąsias vaiko puses. Vaiko ugdymas pagal pradinio/priešmokyklinio ugdymo programą rekomenduojamas anksčiau tik tada, jei vaikas turi išskirtinius tokio amžiaus vaikams gebėjimus ir pralenkia bendraamžius pagal savo intelektinę brandą, be to jo socialinė bei emocinė branda turi atitikti tam tikrus kriterijus. Atkreiptinas dėmesys, kad įvertinimą atlieka kompetentingi specialistai, kurie yra specialiai parengti dirbti su vaikais, neturi šališkumo ar išankstinio nusistatymo vaiko atžvilgiu.
    Brandumo įvertinimą atlieka psichologai, dirbantys pedagoginėse psichologinėse tarnybose ar švietimo įstaigose. Tėveliai turėtų pasidomėti, ar jų ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo įstaigoje yra kompetentingas psichologas, kuris galėtų atlikti vaiko brandumo mokyklai įvertinimą. Jeigu tokio specialisto nėra, tėvai gali kreiptis į pedagogines psichologines tarnybas. Įvertinimas atliekamas nuo gegužės 1 d. iki rugpjūčio 31 d., vertinimui privalu iš anksto užsiregistruoti. Reikėtų žinoti, kad tenka keletą dienų palaukti išvados-rekomendacijos, todėl užsiregistruoti reikėtų iki rugpjūčio mėnesio vidurio. Užsiregistravus, tėvai bus supažindinti, kokius reikės pateikti dokumentus ir kaip padrąsinti vaiką susitikimui su psichologu. Brandumo vertinimas trunka apie 45 minutes. Psichologas, atlikęs įvertinimą, parengia išvadą-rekomendaciją, tėvai (globėjai) supažindinami su vaiko gebėjimais, galiomis, galimais sunkumais.
    Atkreiptinas tėvelių dėmesys, kad nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. įteisintas privalomas priešmokyklinis ugdymas t. y. priešmokyklinis ugdymas bus privalomas visiems vaikams, kuriems tais kalendoriniais metais sueis 6-eri metai.
    Vaikų, kurie lanko Klaipėdos rajono ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo įstaigas, brandumo įvertinimas atliekamas Klaipėdos r. pedagoginėje psichologinėje tarnyboje P. Cvirkos g. 19, Gargždai, registracija tel. (8 46) 453 945. Vaikams, kurie lanko Gargždų lopšelius/darželius „Ąžuoliukas" bei „Gintarėlis", įvertinimą atlieka šias įstaigas aptarnaujanti psichologė.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 221 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,