Mano Gargždai



Karklėje išdygs parkomatai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mėgstantiesiems poilsiauti Karklėje teks atverti pinigines. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Mėgstantiesiems poilsiauti Karklėje teks atverti pinigines. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

    Praėjusį ketvirtadienį į posėdį susirinkusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba negailėjo dėmesio Karklei. Buvo patvirtintas privažiavimo prie jūros kranto Karklės kaime Pajūrio regioninio parko teritorijoje tvarkos aprašas. Be to, gyvenvietėje nutarta apmokestinti automobilių stovėjimą – bus įrengti parkomatai.

 

    1 valanda – 0,30 Eur
    Mėgstantiesiems poilsiauti Karklėje teks atverti pinigines. Rinkliava, kaip teigiama sprendimo projekto aiškinamajame rašte, esą siekiama pagerinti rajono ekologinę būklę, sumažinti automobilių srautus, surinkti lėšų, kurios bus naudojamos mokamoms vietoms automobiliams statyti Klaipėdos rajone įrengti ir eksploatuoti, rinkliavai administruoti, viešojo transporto nuostoliams dengti ir viešajai transporto infrastruktūrai vystyti bei prižiūrėti.
    Politikai nubalsavo, kad automobilių stovėjimas bus apmokestintas aikštelėse Karklėje prie Pajūrio regioninio parko, prie Placio gatvės, prie Olando Kepurės, taip pat kelio atkarpoje iki „Žvejo" sodybos. Tiesa, pastaroji vieta kai kuriems Tarybos nariams sukėlė abejonių, jie stebėjosi, kad apmokestinamas žvyrkelio pakraštys.
    Už automobilių statymą minėtose vietose mokėti reikės nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 15 d. Politikai nusprendė, kad rinkliava bus renkama nuo 10 iki 20 val.
    „Nuo 10 val. padarius apmokestinimą, liktų galimybė arti gyvenantiems žmonėms atvažiuoti iš ryto, kol nėra prasidėjęs beprotnamis, ir ramiai pabūti prie jūros", – kalbėjo netoliese gyvenantis Tarybos narys Egidijus Skarbalius, mat sprendimo projekte buvo numatyta rinkliavą rinkti nuo 8 iki 22 val.
    Transporto priemonės stovėjimas 1 valandą kainuos 0,30 Eur (sumokant iš karto). Sumokant vėliau ar išvykus iš nustatytos mokėjimo vietos, iki kitos dienos 24 val., nepriklausomai nuo tą dieną stovėto laiko – 5 Eur.

 

    Nuomotis pigiau
    Keturių parkomatų nuoma, įdiegimas ir išlaikymas Karklės kaimo automobilių stovėjimo aikštelėse metams sudarytų apie 7 tūkst. Eur. Tiek pat – 7 tūkst. Eur – kainuotų metinės parkomatų administravimo išlaidos. Vienkartinė investicija įsigyjant parkomatus atsieitų apie 35 tūkst. Eur.
    Pajamos iš vietinės rinkliavos už 200 stovėjimo vietų automobiliams minėtu laikotarpiu siektų apie 15 tūkst. Eur per metus.
    Užmačios apmokestinti automobilių stovėjimą Karklėje kėlė politikų abejones. Vieni stebėjosi, kodėl tai daroma, jei nebus jokios finansinės naudos, kiti pabrėžė, kad vietovės infrastruktūra nėra sutvarkyta, trūksta aikštelių, o kelias yra itin pavojingas.
    Tačiau rajono meras Vaclovas Dačkauskas nurodė, kad šiais metais Karklės kelio tvarkymui skirta 300 tūkst. Eur tikslinė dotacija, o per artimiausius kelerius metus planuojama vykdyti kelio rekonstrukciją – valstybė ketina investuoti 4,2 mln. Eur, už kuriuos būtų įrengti dviračių takai, daugiau aikštelių.

 

    Prie jūros kranto – su leidimu
    Taip pat posėdyje patvirtintas ir privažiavimo prie jūros kranto Karklės kaime Pajūrio regioninio parko teritorijoje tvarkos aprašas. Juo nustatyta transporto priemonių privažiavimo prie jūros kranto minėtoje vietoje bendroji tvarka, leidimų rūšys, jų išdavimo, naudojimo ir galiojimo tvarka.
    Kaip nurodoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte, per metus direkcija išduoda daugiau kaip 300 sutikimų asmenims, turintiems teisę išplaukti į Baltijos jūros priekrantę.
    Vykusių Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdžių metu pasigirdo siūlymų svarstyti ir šių leidimų apmokestinimą.
    Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Bakaitienė posėdyje informavo, kad minėtoje vietoje svarstoma gerinti infrastruktūrą – įrengti slipą (įrenginį, skirtą laivams pakelti ir nuleisti – aut.pastaba) ir užkardą, tad, pasak jos, apie apmokestinimą reikėtų galvoti vėliau.
    Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Sigito Karbausko, žvejai yra nusiteikę mokėti rinkliavą, tačiau trūksta teisinės bazės, kaip mokestį įvesti.
    „LR rinkliavų įstatymas numato išsamų rinkliavų sąrašą, kurias gali nustatyti savivaldybių tarybos. Tokia rinkliava, kaip privažiavimas prie jūros kranto, tikrai įstatyme nėra numatyta. Kaip minėjo direktorius, komisija turbūt metus svarstė šį klausimą ir priėjo prie išvados, kad racionaliausias šiuo metu būdas, kaip būtų galima gauti tam tikrų lėšų infrastruktūros tvarkymui ir pan., yra automobilių vietų apmokestinimas", – dėstė Savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas Vaidotas Jasas.
    Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius pridūrė, kad metų viduryje būtų sudėtinga šį klausimą spręsti. Be to, jis patikino, kad Aplinkos ministerija yra skyrusi 40 tūkst. Eur projektavimui ir slipo įrengimui.
    „Tikimės per šiuos metus įrengti. Mūsų techninėje užduotyje yra numatyta įrengti pakeliamą užtvarą, vaizdo kamerą, apšvietimą. Kai žinosime technines galimybes, būtų galima spręsti apmokestinimą", – sakė D.Nicius.
    Po diskusijų aprašas buvo patvirtintas, o Administracijai pavesta išnagrinėti Tarybos narių siūlymus dėl leidimų apmokestinimo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 263 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,