Mano Gargždai



Kokie reikalavimai taikomi vaikų vasaros poilsio stovykloms?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Simos Ulvikienės nuotr. Simos Ulvikienės nuotr.

Pasibaigus mokslo metams ir prasidėjus vasarai, tėvams iškyla rūpestis, kaip jų atžalos turėtų turiningai ir saugiai ją praleisti. Vienas iš pasirinkimų – vaikų vasaros poilsio stovykla. Visų pirma tėveliai turėtų pasidomėti stovykloje siūloma edukacine programa, gyvenimo sąlygomis, aplinka.

 

Vaikų poilsio stovyklų organizatoriams nereikia gauti jokių leidimų iš visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų. Vaikų poilsio stovyklų kontrolę Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos vykdys saugos kontrolės reglamente nustatyta operatyviąja tvarka, t.y. gavęs skundą arba gavęs kito kompetentingo viešojo administravimo subjekto pavedimą atlikti objekto patikrinimą.

Pagrindinius vaikų poilsio stovyklų sveikatos saugos reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN 79: 2010 „Vaikų poilsio stovykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“. Ši higienos norma taikoma poilsio stovykloms, kuriose numatytas vaikų apgyvendinimas. Dienos vaikų poilsio stovykloms šios higienos normos reikalavimai netaikomi.

Stovykloje turi būti sudaromos saugios vaikų poilsio, ugdymo ir priežiūros sąlygos. Primename, kad vaikai į stovyklą gali būti priimami tik turintys Vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a), išduotą ne anksčiau kaip prieš metus (ar jo kopiją). Stovykloje turi būti įmonės pirmosios pagalbos rinkinys,  kurį lengva būtų pasiekti stovyklos darbuotojams visą stovyklos darbo laiką.

Svarbu  stovykloje esančių patalpų įrengimas: gyvenamieji kambariai (miegamieji), tualetai, prausyklos, dušai įrengiami atskirai berniukams ir mergaitėms. Gyvenamuosiuose kambariuose (miegamuosiuose) kiekvienam vaikui turi būti numatyti baldai ar vieta juose asmeniniams daiktams, drabužiams laikyti. Kiekvienam vaikui turi būti skirta lova, pagalvė, antklodė, lovos skalbiniai ir ne mažiau kaip du rankšluosčiai. Apie tai, kad stovykloje nebus aprūpinama minėtomis priemonėmis, turi būti informuojama iš anksto. Pažymėtina, kad rankšluosčius ir lovos skalbinius į stovyklą vaikai gali atsivežti ir patys. Žygio metu vaikams nakvynę galima organizuoti ir palapinėse.

Nemažas dėmesys turi būti skiriamas sklypo, teritorijos priežiūrai, kurioje įsikūrusi stovykla. Visi stovyklos sklype/teritorijoje esantys įrenginiai turi būti patikimai sutvirtinti, tvarkingi, o vandens telkiniai, nenaudojami vaikų maudymuisi, turi būti aptverti. Žaidimų ir poilsio aikštelėse turi būti sudaryta galimybė apsaugoti vaikus nuo tiesioginių saulės spindulių ir kritulių.

Smėlis vaikų žaidimo dėžėse, jeigu jos įrengtos, turi būti keičiamas ar atnaujinamas kasmet. Vaikų žaidimo dėžių smėlis turi būti apsaugotas nuo užteršimo. Smėlyje neturi būti askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinėlių.

Stovyklose gali būti organizuojamas vaikų maudymasis. Siekiant užtikrinti saugias poilsiaujančių vaikų maudynes, maudymosi vietos, kurios nėra teisės aktų nustatyta tvarka įteisinti paplūdimiai, turi atitikti šiuos nustatytus reikalavimus: maudymosi vietų vaikams ribos turi būti pažymėtos, gylis maudymosi vietose turi būti ne didesnis kaip 0,7 metro ikimokyklinio amžiaus vaikams ir vaikams, nemokantiems plaukti, bei ne didesnis kaip 1,3 metro mokyklinio amžiaus mokantiems plaukti vaikams. Maudymosi vietose priėjimas prie vandens turi būti neslidus, neklampus, o taip pat neturi būti šalto gruntinio vandens versmių, verpetų, didelių bangų; vandens telkinio dugnas neturi būti akmenuotas, klampus, duobėtas, užterštas; vandens paviršius neturi būti apaugęs dumbliais. Prieš stovyklos atidarymą turi būti atlikti maudymosi vietos vandens mikrobiologiniai tyrimai.

Stovyklose turi būti užtikrintas šalto ir karšto vandens tiekimas. Karšto vandens turi būti maisto tvarkymo patalpose, skalbyklose, dušuose, sveikatos priežiūros patalpose. Stovykloje vaikams turi būti sudaryta galimybė bet kuriuo metu atsigerti geriamojo vandens.

Atkreipiame dėmesį, kad šiltuoju metų laiku, ypač karštomis vasaros dienomis, didėja rizika užsikrėsti žarnyno užkrečiamosiomis ligomis, todėl gyvenamuosiuose kambariuose (miegamuosiuose) svarbu nelaikyti greitai gendančių maisto produktų ir šių produktų imti į žygį.

Užtikrinti saugų vaikų poilsį stovyklose privalo ir jų darbuotojai. Visi jie gali dirbti tik pasitikrinę sveikatą, išklausę higienos įgūdžių ir pirmosios medicininės pagalbos teikimo kursus.

Pastebėjus, kad vaikų vasaros poilsio stovykloje neužtikrinamos saugios vaikų poilsio, ugdymo ir priežiūros sąlygos, apie tai prašome raštu informuoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Gargždų skyrių (Klaipėdos r. sav., Gargždai, Kvietinių g. 8, tel./faks. (8 46) 45 23 01, el. p.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 382 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,