Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ekologiškai ūkininkaujantys dalinosi patirtimi Agluonėnuose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Liepos 12 dieną Agluonėnuose, Antano Lučinsko ekologiniame ūkyje, įvyko lauko diena „Inovatyvių technologijų taikymas ekologiniame ūkyje“.

 

Nuo ryto Jono ir Nijolės Čepų kaimo turizmo sodyboje renginio atidarymo laukė daugiau nei šimtas ūkininkų su šeimomis bei įvairių su žemės ūkiu susijusių firmų atstovų.

Renginio iniciatoriams ir ognaziatoriams – Lietuvos ekologinių ūkių asociacijai ir uždarąjai akcinei bendrovei „Ekoakademija“ – idėja kilo anksti pavasarį, sužinojus, kad šiais metais Kėdainiuose nevyks kasmetinis renginys „Agrovizija“. Lietuvoje vieno ar kito ūkininko iniciatyva organizuojamos nedidelės ekologinio ūkininkavimo lauko dienos, kuriose susirenka dirbantys kaimyniniuose ūkiuose pasidalinti patirtimi bei bėdomis.

Ekologiniame sektoriuje bėdų iš tiesų esama daug, ūkininkai per klaidas patys bando ieškoti būdų geresniam ir kokybiškesniam derliui gauti. Todėl būtina susirinkti, dalintis patirtimi ir savo akimis įsitikinti kaip viena ar kita auginimo technologija veikia praktiškai gamybiniuose plotuose.

 Šiais metais ūkyje buvo demonstruojami aštuonių pasėlių bandymai: pupų, žirnių, lubinų, daugiamečių žolių, liucernų, sojų ir kukurūzų mišinio, vasarinių kvietrugių ir miežių. Renginyje, šalia renginio organizatorių UAB Ekoakademija demonstruojamų bakterinių preparatų poveikio augalams, savo produktus pristatė UAB Scandagra, UAB Agroconsult bei UAB Ecohumus.

 Didžiausią įspūdį ūkininkams paliko bendras UAB Ekoakademija produktų ir UAB Scandagra nanotrąšų technologijų taikymas ankštiniams augalams.

Po laukų apžiūros renginio dalyviai pietaudami kaimo turizmo sodyboje dalinosi patirtimi ir jau kūrė planus kitų metų renginiui. Tik patys ūkininkai gali pasakyti, ką būtų įdomu išbandyti, pamatyti ir vėliau pritaikyti arba ne savo ūkiuose. Tokie demonstraciniai bandymai yra skirti ne tik pasireklamuoti ir parodyti, kaip viskas gerai. Kartais demonstruojamos ir klaidos, įspėjant, kad tokia technologija ūkiui gali nemažai kainuoti.

Sulaukus tokio būrio svečių iš visos Lietuvos, negi nepasigirsi savo krašto grožiu? Po pietų dauguma renginio dalyvių pasuko link Drevernos. Čia, dalyvaudami kultūrinėje programoje „Į žvejus eisiu“, svečiai turėjo unikalią galimybę pramokti šišioniškių kalbos. Vėliau apžiūrėję laivadirbio J.Gižo muziejaus ekspoziciją, plaukiojo laivu po marias bei vaišinosi šviežiai rūkyta žuvimi ir žuviene.

Organizatoriai tikisi, kad šių metų bandymas surengti tokio masto ekologinę lauko dieną pirmas, bet ne paskutinis ir iniciatyva peraugs į ilgalaikį kasmetinį renginį.

 

Lauko dienos „Inovatyvių technologijų taikymas ekologiniame ūkyje“ akimirkos  organizatorių nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,