Logo
 Spausdinti šį puslapį

Iki Jūros šventės liko savaitė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

    Jūros šventės dienomis Klaipėda taps pramogų, geros nuotaikos, muzikos ir linksmybių rivjera. Ta proga į senamiestį sugrįžta trys didžiausi senojo Klaipėdos kariliono varpai.

 

    Ypatingą atmosferą Europos senamiesčiuose sukuria kas valandą skambantys bažnyčių, varpinių ir laikrodžių varpai. Dabar Klaipėdos senamiestis – be bažnyčių bokštų, tačiau šią tuštumą gali užpildyti senojo Klaipėdos kariliono varpai, šventės dienomis įkurdinti senamiestyje, buvusių bažnyčių vietose. O didžiausias iš jų, vardu Kristupas, papuoštas įspūdingu Klaipėdos herbu ir užrašu „Kristups bylo Klaipėdai" – pačioje senamiesčio širdyje, Piliavietės ir Teatro aikštės papėdėje, greta Karskronos aikštės. Jis kas valandą galėtų skelbti laiką linksmybėms ir poilsiui, šventei ir susitelkimui. Prakalbinti kone toną sveriantį varpą kviečiame visus Jūros šventės svečius. Jie galėtų skelbti Jūros šventės valandas ištariant simbolinius žodžius „Kristups bylo Klaipėdai" , sako VšĮ „Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys.

    Klaipėdos karilionas buvo sumontuotas 1987 m. lapkričio 13 d. Atidarymo iškilmėse prof. Vytautas Jakelaitis džiaugėsi: „Kristup, sveiks! Tavęs laukėm ne kaip svečio, o kaip namo pareinančio. Tu nulietas iš mūsų minčių ir darbo užmojo, darbščiomis rankomis į bokštą įlinguotas – prabilk savo tauriu balsu Klaipėdai ir pašauk prabilti savo keturiasdešimt septynis brolius. Mes ateisim čionai prie tavęs, kai tik pašauksi, nes tu esi aukštai virš kasdienybės prastumos pakilęs. Ateisim ir tada, kai tu tylėsi ir savo garso galią kaupsi, mūsų godų klausydamas. Dabar jau tu su mumis, Kristup, ir jau per amžius būsi šitokiam Klaipėdos gražume. Atėjo atidarymo šventė, idėja virto muzika" (Albinas Stubra. Skamba Klaipėdos varpai. 1987-11-14).

    Taip, kaip prieš 29 metus, taip ir šiandien – Kristupas su dviem savo mažesniaisiais broliais sugrįžo į Klaipėdos senamiestį tam, kad vėl bylotų miestiečiams ir miesto svečiams. VšĮ „Klaipėdos šventės" idėją prikelti varpus naujam gyvenimui palaikė ir įspūdingomis instaliacijomis pavertė bendrovė „Vakarų laivų gamykla". Laivų statytojai parengė ne tik varpų laikiklių techninius brėžinius, bet ir pagamino juos, sprendė, kokią išvaizdą jiems suteikti, atvežė ir įkurdino senamiestyje.

    VŠĮ „Klaipėdos šventės" vadovų idėja ir iniciatyva prikelti naujam gyvenimui kariliono varpus, pasirodė labai įdomi ir patraukli,tad būdami didžiausi Klaipėdos darbdaviai,neatsiejama miesto ir uosto dalis,su entuziazmu ir didžiule atsakomybe ėmėmės gal ir ne visai sau įprasto darbo-suprojektuoti ir pagaminti varpų konstrukcijas.Tai didžiulio kūrybiško ir novatoriško VLG įmonių grupės kolektyvo dovana Klaipėdos miestui, miestiečiams ir jame besilankantiems svečiams", – pristatydamas vieną gražiausių Jūros šventės akcentų sakė AB „Vakarų laivų gamykla" generalinis direktorius Arnoldas Šileika.

    Lietuvių etnologas Mindaugas Bartninkas knygoje „Liaudies meteorologija" rašė, jog „Jau seniai galvota, kaip dirbtiniu būdu išsklaidyti grėsmingus audros (perkūnijos) debesis arba gauti reikalingą žemei gaivinti lietų. Kai kur vakarų Europos šalyse manyta, jog to galima pasiekti skambinant varpais. Kai kur senose varpinėse Pietų Prancūzijoje liko užrašai: „Kviečiu gyvuosius, apraudu mirusius, išblaškau audras".
    Tikimės, jog varpai išblaškys lietaus debesis ir atneš Jūros šventei garą orą. Įspūdingi savo išvaizda jie savaime taps lankytojų traukos objektais, o simbolinis skambinimas – jaudinančiu ritualu. Taigi, Kristups bylo Klaipėdai – iki Jūros šventės liko 7 dienos!

 

Apie varpus skaičiais:
Nr.1 Svoris – 900 kg, skersmuo apačioje 111 cm, aukštis – 93 cm;
Nr.2 Svoris – 760 kg, skersmuo apačioje 103,5 cm, aukštis – 88 cm;
Nr.3 Svoris – 600 kg, skersmuo apačioje 99,5 cm, aukštis – 86 cm.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,