Mano Gargždai



Dalijamasi patirtimi institucinės globos pertvarkos srityje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaip. r. sav. nuotr. Klaip. r. sav. nuotr.

Į Klaipėdos rajono savivaldybę susipažinti su mūsų patirtimi įgyvendinant perėjimo iš atgyvenusios globos institucijoje sistemos prie bendruomenėje teikiamų paslaugų jau buvo atvykę Klaipėdos miesto ir Šilutės rajono savivaldybių atstovai. Išgirdę apie jau įgyvendintas idėjas, kurioms šalies savivaldybės dar tik rengiasi, praėjusią savaitę atvyko ir Tauragės regiono institucinės globos pertvarkos dalyviai.

 

Susitikime dalyvavo Šilalės, Tauragės, Jurbarko ir Skuodo (Klaipėdos regionas) rajonų savivaldybių delegacijos, „Skalvijos“ vaikų globos namų atstovai, Tauragės ir Klaipėdos regionų pertvarkos procesų ekspertės Marijona Janavičienė ir Živilė Jurgutienė.

Nors šiuo metu Lietuvoje vykdomas tik pirmasis institucinės globos pertvarkos etapas – pasirengimas vykdyti pertvarką, Klaipėdos rajone institucinę globą pakeisiančios bendruomenėje teikiamos paslaugos teikiamos nuo 2015 metų pradžios. Lapių pagrindinės mokyklos globos grupė pertvarkyta į bendruomeninius vaikų globos namus. Vaikams, netekusiems tėvų globos, yra sudarytos sąlygos augti šeimai artimoje aplinkoje butuose, esančiuose Gargždų miesto daugiabučiuose namuose. Vienas iš šių butų yra nuomojamas, kitas – jau nupirktas Savivaldybės lėšomis.

Susitikimo dalyvius pasitikusios Klaipėdos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė, Lapių pagrindinės mokyklos direktorė Vilija Lukauskienė ir  Gargždų socialinių paslaugų centro direktorė Viktorija Lygnugarienė palydėjo vizito dalyvius į Gargždų mieste įsikūrusius bendruomeninius vaikų globos namus. Susitikimo dalyviai ne tik apžiūrėjo butuose įrengtus vaikų globos namus, bet ir uždavė daugybę klausimų apie šių naujų formų socialinių paslaugų sąnaudas, apie tai, kas pasikeitė vaikams gyvenant ne uždaroje globos įstaigoje, koks reikalingas darbuotojų skaičius, licencijavimo sąlygos ir pan.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė ir Lapių pagrindinės mokyklos direktorė V.Lukauskienė vizito dalyviams išsamiai pristatė kelią, kuriuo žingsnis po žingsnio buvo einama prie naujos šeimos modelį atitinkančios socialinės paslaugos įgyvendinimo. Papasakojo apie iškilusias problemas, rajono savivaldybės politikų geranorišką požiūrį ir palaikymą diegiant naują paslaugą ir ateities planus  įrengti dar ne vienus šeimos namus jų įstaigos globotiniams. Taip pat atsakė į susitikimo dalyvių klausimus apie tai, kaip stengiamasi padėti tėvų globos netekusiems vaikams integruotis į bendruomenę ir paruošti juos savarankiškam gyvenimui.

Gargždų socialinių paslaugų centro direktorė Viktorija Lygnugarienė pasidalino patirtimi ir įžvalgomis įgyvendinant globėjų ir įtėvių mokymo programą kelių savivaldybių globėjams ir įtėviams. Nuo šių metų atestuoti socialiniai darbuotojai turi pradėti rengti globėjus ir įtėvius kiekvienoje savivaldybėje.

Išvykdami susitikimo dalyviai teigė besijaučiantys kaip pabuvoję gerame seminare, pasisėmę gražių idėjų ir esantys kupini norų keisti situaciją pertvarkant vaikų globos formas savo savivaldybėse.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 389 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,