Mano Gargždai



Apsispręsta dėl ES tiesioginių išmokų nuo 2017 metų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Lietuva, besirengdama 2017 ir vėlesnių metų paramos teikimui, turėjo galimybę peržiūrėti kai kuriuos sprendimus, susijusius su tiesioginių išmokų schemų įgyvendinimu. Tokią galimybę numato ES tiesioginių išmokų paramą reglamentuojantys ES teisės aktai.

 

Paramos schemos dėl kurių buvo būtina apsispręsti:

Išmokos už pirmuosius hektarus taikymas

Ministerija nuosekliai laikosi pozicijos, kad išmokos už pirmuosius 30 ha – tai parama smulkiesiems ūkiams. Tačiau paramos lėšos nukreiptos būtent patiems žemdirbiams, todėl prieš priimant sprendimą, apklausos būdu gauta savivaldybių ir jų žemdirbių nuomonė. Rezultatai parodė, kad didžioji dauguma palaiko šios schemos taikymą ir mano, kad ji yra naudinga. Taigi, apsispręsta toliau taikyti perskirstymo išmokos (išmokos už pirmuosius hektarus) schemą ir jai įgyvendinti 2017 metams skirti 15 proc. visos ES tiesioginėms išmokoms skirtos metinės sumos.

 

Dalies ES tiesioginėms išmokoms skirtos paramos skyrimas išmokai už vietoves, kuriose esama gamtinių kliūčių

Pasinaudojus ES teisės aktuose numatyta galimybe nuo 2017 m. išmokai už vietoves, kuriose esama gamtinių kliūčių, skirti iki 5 proc. visos ES tiesioginėms išmokoms skirtos metinės nacionalinės viršutinės ribos, būtų lėmę, kad tiesioginių išmokų paramos schemoms būtų tekę mažiau lėšų ir dėl to pareiškėjams būtų skirtos mažesnės išmokos, o mažesnės paramos sklaida būtų palietusi didesnį ratą pareiškėjų. Žemdirbius atstovaujančios organizacijos taip pat nesiūlė tiesioginėms išmokoms skirtas lėšas nukreipti išmokai už vietoves, kuriose esama gamtinių kliūčių, todėl apsispręsta išlaikyti 2014 m. priimtą sprendimą ir šiai schemai lėšų neperskirti.

 

Lėšų numatymas išmokai jauniesiems ūkininkams (ES tiesioginių išmokų schema)

Ši išmoka, kaip ir Jaunųjų ūkininkų įsikūrimui skirta Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonė, teigiamai įtakoja žemės ūkio sektoriaus veikėjų amžiaus struktūrą, kadangi suteikia papildomų galimybių jaunimui sėkmingai ūkininkauti, todėl nuspręsta išlaikyti 2016 m. paramos lygį išmokai jauniesiems ūkininkams ir šiai išmokai skirti 1,25 proc. visos ES tiesioginėms išmokoms skirtos metinės didžiausios sumos.

 

Savanoriškosios susietosios paramos skyrimas

Atsižvelgiant, į socialinių partnerių siūlymus, taip pat įvertinus ES susietąja parama remtinų sektorių konkurencingumą bendroje ES rinkoje bei kitų ES valstybių narių žemės ūkio sektorių rėmimo tendencijas, peržiūrėjus susietosios paramos skyrimą bendru sutarimu apsispręsta nuo 2017 metų paramą už gyvulius išlaikyti nepakitusią ir skirti už: mėsinius galvijus, mėsines avis, pieninių veislių bulius, pienines ožkas, pienines karves. Augalininkystės sektoriuje paramą skirti už: daržovių auginimą uždarajame ir atvirajame grunte, taip pat už vaisių, uogų, baltyminių augalų, cukrinių runkelių, bulvių sėklai ir javų (plotų, apsėtų sertifikuota sėkla) auginimą. Schemai įgyvendinti skirti 15 proc. visos ES tiesioginėms išmokoms skirtos metinės didžiausios sumos.

 

„Žalinimo“ schemos taikymas (EASV)

Siekiant išlaikyti stabilumą, jokių esminių pokyčių ar naujų ekologiniu atžvilgiu svarbių vietovių (EASV) išskyrimui taikomų elementų nuo 2017 metų taikyti nenumatyta.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 346 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,