Mano Gargždai



Elzbieta Paulikienė švenčia devyniasdešimtmetį

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos r. savivaldybės nuotr. Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

Antradienį mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, Dauparų−Kvietinių seniūnijos seniūnė Judita Čekuolienė ir Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskiene pasveikino Šatrių gyventoją Elzbietą Paulikienę, švenčiančią 90-ties metų jubiliejų.

 

Elzbieta gimė Vaitelių kaime ūkininko šeimoje, kurioje augo su dar dviem seserimis ir septyniais broliais, iš kurių du mirė jauni.

Brolis Mykolas mokėsi kunigų seminarijoje, 1939  emigravo į Ameriką, vėliau gyveno Afrikoje,  Zimbabvėje, buvo  misionierius. Brolis Alfonsas taip pat emigravo į Ameriką, tebegyvena sulaukęs 95-erių, dirbo kelių statybos inžinieriumi.

Brolis Feliksas buvo partizanas, politinis kalinys. Du broliai, sesuo ir tėvai buvo ištremti į Irkutską.

Elzbieta baigė penkias klases, tėvai daugiau neturėjo galimybės leisti į mokslus. Ištekėjusi už kaimynų sūnaus kalvio Kazimiero Pauliko Elzbieta susilaukė ir užaugino dvi dukras – Rymantiną ir Virginiją ir sūnų Kazimierą. Tėvo paliktus kalvystės įrankius ir kai kuriuos dirbinius ir dabar dukra Rymantina kartu su šeima tebesaugo gimtojoje sodyboje.

Į darbą eidavo į kolūkį tik vasaros darbams. Buvo namų šeimininkė, darydavo skanius sūrius.

Abu su vyru labai tikėjo ir laukė nepriklausomos Lietuvos. Vyras Kazimieras mirė vos jos sulaukęs – 1990-ųjų birželį. Ezbieta iki šiol ja džiaugiasi gražiuose dukros ir jos vaikų puoselėjamuose namuose senoje, bet atnaujintoje ir gėlėse skendinčioje sodyboje, lankoma 7 anūkų ir 11-kos proanūkių bei kitų giminaičių, kurie atvyksta švęsti jubiliejaus ir iš užsienio.

Užaugusiai katalikų šeimoje Elžbietai visada svarbus buvo ir yra tikėjimas. Kol dar galėjo vaikščioti, bažnyčioje priklausė Marijos legionui. Dabar meldžiasi namuose. Kieme – gražus tradicinis medinis kryžius.

„Aš dažniausiai sapnuoju Lietuvos istorijos vaizdus, Lietuvos kunigaikščius“, − juokdamasi pasakojo Elzbieta, gerai prisimenanti ne tik sapnus, bet ir visą gyvenimą.

Gili ir pasiaukojama meilė Tėvynei – visos giminės savastis ir tradicija. Elzbietos prosenelis – caro karininkas, nesutikęs bausti sukilėlių, už tai pakartas. Tėvo pusbrolis − Mykolas Vaitkus, 1883 m. Gargžduose gimęs ir 1973 m. Providense, JAV, palaidotas žinomas rašytojas, kunigas, žurnalistas ir redaktorius.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 325 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,