Mano Gargždai



Peršalimas – nekviestas svečias

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Bėga nosis ir peršti gerklę, skauda raumenis ir kamuoja šoktelėjusi temperatūra? Pasisveikinkite su nekviestu svečiu – peršalimu.

 

Peršalimas – yra viena dažniausių ligų, kuri dar vadinama užkrečiama viršutinių kvėpavimo takų infekcija, kurią sukelia įvairios bakterijos ir virusai, kurių yra per 100 rūšių ir daugelis jų gyvena mūsų nosiaryklėje ir ryklėje. Ūmią viršutinių kvėpavimo takų infekciją sukelia virusai ir tik apie 10 proc. bakterijos.

Peršalimas kiekvienais metais sudaro apie 52 proc. bendroje populiacijoje pasitaikančių ligų ir apie 75 proc. visų vaikų ligų. Suaugusieji šia liga serga vidutiniškai 2–4 kartus per metus; ikimokyklinio amžiaus vaikai – apie šešis kartus per metus, ypač šaltuoju metų laiku. Susirgti peršalimu galima ne tik persišaldžius, bet ir užsikrėsti nuo kito, jau sergančio žmogaus per mažus lašelius atsirandančius jam čiaudint ar kosint. Tokie lašeliai ore pasklinda 3-5 metrų atstumu ir išlieka ore net iki 2 valandų. Taip pat galima užsikrėsti per sergančiojo rankas, daiktus, kuriuos jis lietė. Todėl virusui nukeliauti nuo vieno iki kito žmogaus labai lengva, būtent todėl peršalimo ligos plinta labai sparčiai.

Neretai peršalimas, dėl simptomų panašumo yra maišomas su gripu, todėl labai svarbu žinoti jų simptomus, kad būtų galima laiku skirti tinkamą gydymą. Dažniausiai peršalus jaučiami tokie simptomai kaip ryklės skausmas ir paraudimas, akių niežėjimas ir sloga, sausas kosulys, galvos skausmas, pykinimas, čiaudulys bei bendras silpnumas.

Svarbu žinoti, kad peršalus temperatūra nekinta arba būna nereikšmingai didesnė. Tai ir yra esminis skirtumas tarp peršalimo ir gripo. Susirgus gripu visi simptomai išliks tokie pat kaip peršalus, tik prie viso to prisidės aukšta temperatūra ir šaltkrėtis. Gripas yra labai pavojinga liga, kurios laiku ir tinkamai negydant, gali atsirasti labai rimtų sveikatos sutrikimų ir komplikacijų.

Pajutus  peršalimo simptomus, reikėtų nedelsti ir imtis priemonių kurios padėtų išgyti. Taip pat svarbu žinoti, kad būdo, kaip išgydyti peršalimą nėra, bet yra gydymas kuris  palengvina ligos simptomus. Peršalus labai svarbu: gausus skysčių vartojimas (svarbu atkreipti dėmesį, kad skysčiai nebūtų per daug karšti), lovos režimas, nosies higiena ir gerklės skalavimas. Taip pat peršalimo ligoms gydyti efektyvi priemonė yra medus. Jame yra tokių medžiagų, kurios ne tik lengvina peršalimo simptomus, bet ir gydo.

Taip pat vienas įdomus liaudies medicinos patarimas kaip kovoti su peršalimu – perpjauto svogūno laikymas kambaryje. Svogūnas, paliktas patalpoje kurioje Jūs miegate, gali sustabdyti peršalimo vystymąsi pačioje ligos pradžioje, vos pasireiškus pirmiesiems jo simptomams.

Tik pajutę peršalimo simptomus, sustokite, pailsėkite ir nedelsdami juos gydykite, o išgiję stenkitės sustiprinti imuninę sistemą, kad ateityje peršalimas vėl nepasikartotų.

Peršalimo ligos nebus baisios, jei organizmas pakankamai gaus vitamino A, kurio yra gausu žuvų taukuose, kepenyse, špinatuose, morkose. Taip pat svarbus vitaminas E, kurio yra daug tokiose produktuose kaip migdolai, saulėgrąžų sėklos, avokadai ir kviečiai, ir, žinoma, C vitaminas, kurio daug turi citrina, juodieji serbentai, šaltalankio uogos, spanguolės ir kt.

Peršalimo ligų taip pat galima išvengti, laikantis bendrųjų profilaktikos reikalavimų: vengti kontakto su sergančiaisiais, kosint ar čiaudint laikytis higienos reikalavimų, plauti rankas, nepervargti ir laikytis sveikos mitybos ir miego režimo.  Taip pat labai svarbu žinoti, kad viena efektyviausių priemonių, apsauganti nuo  gripo ir jo sukeliamų komplikacijų yra skiepai. 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 175 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,