Logo
 Spausdinti šį puslapį

Už šiukšles mokėsime kitaip

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Komunalinių atliekų tvarkymo sistemoje laukia pokyčiai. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Komunalinių atliekų tvarkymo sistemoje laukia pokyčiai. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

    Klaipėdos rajono komunalinių atliekų tvarkymo sistemoje – permainos. Rugpjūčio pabaigoje vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje priimti svarbūs pakeitimai, kurie įsigalios prasidėjus naujiems metams.

 

    Rūšiuoti pigiau
    Rugpjūčio 25-ąją rajono politikai patvirtino Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės rinkliavos nuostatus, vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo metodiką, taip pat komunalinių atliekų tvarkymo taisykles. Visi pakeitimai įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 d.
    Permainoms ryžtasi siekiant įgyvendinti Valstybinį atliekų tvarkymo 2014-2020 metų planą, kuriame numatyta, kad išlaidos už komunalinių atliekų tvarkymą negali viršyti 1 procento disponuojamų namų ūkio pajamų. Taigi užsimota įvesti dvinarę rinkliavą, sudarytą iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų. T. y. nustatytas metinis bendras tarifas ir kintamas. Pastarasis bus apskaičiuojamas pagal išvežtų konteinerių skaičių. Tikimasi, kad tai paskatins Klaipėdos rajono gyventojus labiau rūšiuoti susidarančias atliekas. Nenoras tai daryti kainuos brangiau.
    „Žmogui sudaryta galimybė pasirinkti. Jeigu jis rūšiuos atliekas, jam didinamas šių išvežimų skaičius. Tada jis turi teisę susimažinti mišrių komunalinių atliekų išvežimo skaičių ir susimažinti mokestį už komunalinių atliekų tvarkymą. Tai yra skatinimas rūšiuoti, ko mes visi labai siekiame, ir auklėjamoji priemonė", – posėdyje informavo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Bakaitienė.

 

    Pokyčiai – ir norintiems lengvatų
    Vos ėmus svarstyti šį klausimą, pasigirdo Tarybos narių siūlymų sprendimo priėmimą atidėti, nes projektas po pristatymo buvo keistas bent kelis kartus.
    „Nelėkim strimgalviais dėl vieno svarbiausių rajono gyventojams klausimo, kuris palies virš 20 tūkst. namų ūkių. Kelsit rankas už tai, kaip žmonės gyvens nuo sausio 1 d. Gal paanalizuokime nuoširdžiau", – ragino Tarybos narė Audronė Balnionienė.
    Tačiau politikai nutarė nieko nelaukti ir patvirtino naujoves.
    Be to, posėdyje buvo panaikintas vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą lengvatų taikymo tvarkos aprašas. To priežastis ta, kad pakeitus aukščiau minėtus nuostatus metinė vietinė rinkliava negalės viršyti 1 procento mokėtojų disponuojamų metinių namų ūkio pajamų. Tiesa, Tarybos nariai pastebėjo, kad bus sunku sužiūrėti, ar rinkliava viršija minėtą 1 proc., nes gyventojai esą ne visas pajamas deklaruoja.

   

informacija
    Individualaus naudojimo mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteineriai Gargždų ir Priekulės mieste bus tuštinami pagal grafiką ne rečiau kaip 1 kartą per savaitę, kaimo vietovėje – ne rečiau kaip 2 kartus per mėnesį.
    Individualaus naudojimo pakuočių atliekų surinkimo konteineriai tuštinami pagal grafiką ne rečiau kaip:
    - skirti stiklinių pakuočių ir stiklo atliekoms surinkti – ne rečiau kaip 1 kartą per 1 mėnesį;
    - skirti plastiko, popieriaus ir metalo pakuočių atliekoms surinkti – ne rečiau kaip 2 kartus per mėnesį.
    Visas Klaipėdos rajono savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisykles galite rasti ČIA, nuostatus – ČIA.

 

KLAIPĖDOS RAJONO SAVIVALDYBĖS VIETINĖS RINKLIAVOS UŽ KOMUNALINIŲ ATLIEKŲ SURINKIMĄ IŠ ATLIEKŲ TURĖTOJŲ IR ATLIEKŲ TVARKYMĄ DYDŽIAI

siuksles-2

* Nekilnojamojo turto objektų savininkams ar Įgaliotiems asmenims, deklaruojantiems komunalinių atliekų kiekį, mokėtina Vietinės rinkliavos kintama dalis gali būti apskaičiuojama remiantis nuostatų 65 punktu. Kintama vienos tonos komunalinių atliekų sutvarkymo kainos dalis – 29 Eur/tona.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,