Mano Gargždai



Pozityvi tėvystė – emociškai sveiko vaiko link

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vėžaičių bendruomenės nuotr. Vėžaičių bendruomenės nuotr.

    Visuomeninė organizacija Vėžaičių bendruomenė sėkmingai įgyvendino Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuotą projektą „Pozityvi tėvystė – emociškai sveiko vaiko link". Penkiose paskaitose dalyvavo 24 dalyviai, kurie savo klausimais, gyvenimiškomis situacijomis papildė teoriją, o darbu grupėse buvo sprendžiamos įvairios situacijos panaudojant pozityvios tėvystės nuostatas.

 

    Lektorė Indrė Gaudiešiutė paskaitų dalyviams nuo pirmo susitikimo skyrė užduotį kelis kartus per dieną sustoti ir pagalvoti, kaip kiekvienas jaučiasi, nes savo jausmų įvardijimas padeda geriau suprasti kitų šeimos narių jausmus – juos pastebėti ir suprasti, o tai kuria pozityvų, šiltą šeimos narių bendravimą.

    Dažnai tėvai netenkina vaiko poreikių, todėl kyla konfliktai šeimoje. Kad būtų išvengta tokių situacijų lektorė siūlė atkreipti dėmesį į tai, kad vaikų poreikiai yra kitokie nei suaugusių, taip pat skirtingais amžiaus tarpsniais vaikų norai kinta, visi vaikai skirtingi bei vaiko elgesys gali neatitikti tėvų lūkesčių.

    Paskaitų metu nemažai kilo klausimų, kai buvo kalbama apie bausmes, apie reagavimą į netinkamą vaikų elgesį. Pozityvios tėvystės principai siūlo taikyti ne bausmes, o iš anksto su vaiku aptartas pasekmes dėl vienokio ar kitokio netinkamo vaiko elgesio. Buvo akcentuojama, kad po bausmėmis besislepiantis smurtas prieš vaiką tik laikinai sprendžia situaciją, tačiau traumuoja vaiką, lemia jo nepasitikėjimą suaugusiais ir savimi pačiu.

    Lektorė paskaitoje apie paauglius pradžiugino klausytojus pranešusi, kad paauglystėje vaikų nebereikia auklėti, nes auklėjimas vyko iki paauglystės – iki 8–10 metų. Paauglystės laikotarpiu dažnai sudėtinga apibrėžti vaidmenis (ar suaugęs, ar dar vaikas), todėl dažnai kyla konfliktų. Lektorė patarė, kad paauglystės laikotarpiu vaikams iš tėvų reikia tik vieno – žinoti, kad pasaulyje yra bent vienas ar du žmonės, tikrai tikintys, kad vaikas yra geras.

    Po paskaitų visi sutartinai patvirtino, kad tokios paskaitos yra reikalingos ir naudingos, kiekvienas dalyvis informavo, kad rado, ką pritaikyti iš pozityvios tėvystės principų savo aplinkoje.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 353 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,