Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gimnazisto rekomenduojama knyga – „Skirgaila“

Įvertinkite šį įrašą
(9 balsai)
Knygos viršelis. Knygos viršelis.

Tęsiame rubriką „Dalinuosi“. Įžvalgomis apie programinę grožinę literatūrą dalinasi dar vienas „Vaivorykštės“ gimnazistas – Elijus Klapatauskas.

 

Po ilgo apsvarstymo, norėčiau rekomenduoti garsaus Lietuvos prozininko, dramaturgo V.Krėvės – Mickevičiaus kūrinį „Skirgaila“. Ši drama mane sužavėjo tuo, kad išanalizavus kūrinį, galima įžvelgti daug įvairių vertybių: suprasti to meto (viduramžių) Lietuvos kultūrą, religiją, žmonių ryžtą atsispirti krikštui, gyventojų tarpusavio santykius, požiūrį į kitataučius, žmonių teises, vyriškumo sampratą bei mūsų valstybės kultūrinį atsilikimą nuo kitų Europos šalių.

Skaitant šį dramos kūrinį buvo įdomu pajausti, kaip reaguoja ir ką mano krikščioniškų valstybių atstovai atvykę į vienintelę tuo metu Europoje išlikusią pagonišką valstybę. Vokiečių ordino aukštesnio luomo žmonės, atsidūrę Lietuvoj, į mūsų tautiečius žiūrėjo kaip į neišsilavinusius, piktus ir gana keistus žmones. Lietuviai pilyje dėl politinių priežasčių labai nemėgo kryžiuočių, nepasitikėjo jais ir vengė bendrauti. Tai leidžia suformuoti požiūrį į viduramžių Lietuvos santykius su kaimyninėmis valstybėmis.

Perskaitęs knygą „Skirgaila“, įžvelgiau didžiausias ir labiausiai išskirtines žmonių vertybes – patriotizmą, ryžtą išlaikyti tradicijas, norą ginti savo religiją ir papročius.

Knygos pagrindiniai veikėjai – protagonistas valdovas Skirgaila ir jam patariantis draugas Skurdulis – siekė nepasiduoti kitataučių įtakai prijungti Lietuvos žemes prie krikščioniškojo pasaulio. Skirgaila griežtai atsisako pasikrikštyti ir net būti karūnuotas, nes puikiai supranta, kokia nešlovinga ateitis lauks tėvynės. Kunigaikštis linki žmonėms gero, tačiau nenutuokia, kaip tai padaryti, o savo veiksmais, griaudamas nusistovėjusias gyvenimo normas, atneša žmonėms ir sau daug kančių, todėl dramoje jis yra vaizduojamas labiau kaip tragiškasis herojus.

Taip pat veikalo skaitytojai, analizuodami šį kūrinį, galės įžvelgti, kokia viduramžių metu buvo susiklosčiusi lytinė nelygybė tarp vyrų ir moterų. Graži, išsilavinusi kūrinio veikėja Ona Duonutė tragedijoje svarbiuose politiniuose pokalbiuose yra dažnai atstumiama. Skirgaila niekada nenori pripažinti moters nuomonės, kad ir kokia pagrįsta ir teisinga ji būtų. Lydos kunigaikštytė prievarta yra verčiama tapti Skirgailos žmona. Kūrinio veikėjos paveikslu norima pasakyti: moteris reikalinga tik dėl politinės naudos, tačiau ši dramatiškai lyriška moteris nepasidavė. Vėliau dramoje Ona Duonutė parodė savo tikrąjį charakterį ir užsispyrimą. Aktualu šių dienų skaitytojams suprasti, kokią nelygybę turėdavo iškęsti viduramžių žmonės, kad pradėtų vertinti savo dabartinę žodžio laisvę.

Taigi, mano nuomone, šiek tiek istorija besidomintiems žmonėms ši knyga yra labai naudinga. Dėl įdomių ir charizmatiškų charakterių kūrinys yra patrauklus, supažindina mus su valstybės istorija, perteikia tais laikais aukštintas vertybes, sunkumus, su kuriais susidūrė mūsų protėviai, parodo žmonių ryžtą išsaugoti savo tėvynės papročius ir šalies ateitį.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,