Mano Gargždai



Įspūdžiai iš Bolonijos vaikų knygų mugės

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Balandžio 4-7 dienomis 53-ojoje Bolonijos vaikų knygų mugėje lankėsi Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje atstovė gargždiškė  Lina Bimbirytė. Asmeninio archyvo nuotr. Balandžio 4-7 dienomis 53-ojoje Bolonijos vaikų knygų mugėje lankėsi Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje atstovė gargždiškė Lina Bimbirytė. Asmeninio archyvo nuotr.

Jau daugiau kaip pusę šimtmečio kiekvieną pavasarį į Boloniją (Italija) susirenka vaikų knygų specialistai iš viso pasaulio. Bolonijos vaikų knygų mugė yra svarbiausias metų renginys vaikų knygų leidėjams, autoriams, vertėjams, literatūros agentams – visiems, kurie nori pasidalinti vaikų knygų leidybos, multimedijos ir animacijos pasaulio naujienomis.

 

Balandžio 4-7 dienomis 53-ojoje Bolonijos vaikų knygų mugėje lankėsi Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje atstovė gargždiškė Lina Bimbirytė.

Šiemet mugė sukvietė 25-is tūkstančius lankytojų ir 1200-us leidėjų iš 98-ių šalių. Skaičiai įspūdingi, turint omenyje jog ši mugė yra skirta vien tik vaikų literatūros specialistams.

 

Vaikai į knygų mugę neįleidžiami

Mugė nėra atvira plačiajai visuomenei. Šešiose didžiulėse salėse, apimančiose 24 000 kv. m. (plotu dvigubai didesnėje nei Vilniaus knygų mugė), kėdžių ir staliukų pamatysi antratiek kiek ir knygų, mat čia susitikę įvairiausio plauko vaikų knygų specialistai derasi dėl autorių teisių, vertimų, iliustravimo, technologinių naujovių bei kitų leidybinių klausimų.

Išsibarsčiusiuose mugės kampuose nuolat vyksta paskaitos, diskusijos, seminarai, susitikimai.

Įdomu yra tai, kad į Bolonijos vaikų knygų mugę vaikai iki 18 metų neįleidžiami. Knygų taip pat nėra paprasta nusipirkti. Yra vos vienas knygynas, kuriame gali įsigyti geriausių pastarųjų metų vaikų knygų iš viso pasaulio.

Bolonijos knygų mugėje yra teikiami prestižiniai apdovanojimai. Kiekvienais metais mugės organizatoriai išrenka ir apdovanoja gražiausias vaikų knygas, vertingiausias programėles, leidėjus, iliustruotojus.

Mugės metu yra skelbiamas didžiausias pasaulyje vaikų literatūros apdovanojimas – Švedijos vyriausybės įsteigta Astridos Lindgren atminimo premija (ALMA). Šiemet ši premija paskirta Amerikos bei Didžiosios Britanijos rašytojai Meg Rosoff. Garbingąjai Astridos Lindgren premijai gauti jau ketvirtąjį kartą šiemet buvo nominuotas Kęstutis Kasparavičius.

Kas antrus metus mugėje yra paskelbiamas Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros organizacijos (IBBY) įsteigtas Hanso Kristiano Anderseno medalio apdovanojimas. Šiemet mažuoju nobeliu vadinamą premiją laimėjo iliustruotoja Rotraut Susanne Berner (Vokietija) ir rašytojas Cao Wenxuan (Kinija).

 

Iliustruotojų Meka

Bolonijos vaikų knygų mugėje labai daug dėmesio yra skiriama iliustratoriams. Apsilankius mugėje tampa akivaizdu, kad kokybiškai, estetiškai iliustruota vaikų knyga užima labai svarbią vietą pasaulinėje vaikų knygų rinkoje. Kalbėjimas universalia, visam pasauliui suprantama kalba – per iliustraciją, yra vertinamas viso pasaulio vaikų knygų specialistų. Ne veltui ši mugė žiniasklaidoje dažnai vadinama iliustruotojų Meka.

Geriausi pasaulio vaikų knygų iliustratoriai kasmet yra pagerbiami specialiose mugės parodose. Šiemet jų buvo surengtos net 9-ios. Į pagrindinę konkursinių darbų parodą („The Art and the Masterpieces“) buvo atrinkta Stasio Eidrigevičiaus iliustracija iš H. K. Anderseno knygos „Sniego karalienė“. Ankstesniais metais net 13 kartų į šią parodą buvo atrinktos Kęstučio Kasparavičiaus iliustracijos.

Vos įžengus į mugę patenki į įspūdingą plakatais, bukletais ir vizitinių kortelių dėžutėmis nukabinėtą margą koridorių. Tai jaunųjų iliustratorių erdvė, kurioje kiekvienas kaip tik išmano bando atkreipti į save leidėjų dėmesį.

Atskirame mugės paviljone pristatytos naujausios skaitmeninės technologijos: edukacinės programėlės, interaktyvios elektroninės knygos (ypač daug elektroninių knygų variacijų su papildyta realybe) bei įvairiausia skaitmeninė technika vaikams: nuo elektroninių pieštukų-vertėjų iki įvairiausias užduotis atliekančių robotų.

Gretimoje salėje įspūdingus stendus įsirengusios didžiausių animacijos prekinių ženklų, pavyzdžiui, Star Wars, Angry Birds licencijavimo agentūros kvietė įsigyti įvairias licencijas savo veiklai vykdyti.

 

Lietuva Bolonijos vaikų knygų mugėje

Lietuvai atstovaujančiame Lietuvos kultūros instituto stende buvo pristatomos per 60 vertingiausių pastarųjų metų knygų vaikams. Specialiai mugės lankytojams buvo paruoštas 2011-2016 metų gražiausių Lietuvos knygų vaikams katalogas anglų kalba.

Lietuvos kultūros institutas mugėje pakvietė dalyvauti iliustruotoją Ingą Dagilę, kurios knyga „Drambliai eina į svečius“ šiemet buvo išrinkta geriausia 2015 metų knyga mažiausiems skaitytojams. Pernai pakviesta iliustruotoja Aušra Kiudulaitė šiemet tapo mugės organizuojamo „Tyliosios knygos konkurso“ („Silent Book Contest“) finaliste.

Pagrindinis šių metų Lietuvos dalyvavimo Bolonijos vaikų knygų mugėje akcentas buvo Kęstučio Kasparavičiaus retrospektyvinės parodos „Dirigentas su teptuku“ atidarymas Meno ir istorijos bibliotekoje. Parodoje buvo pristatytos per 100 iliustracijų ir knygų apimančių 30 dailininko kūrybos metų. Parodą surengė Lietuvos kultūros institutas bendradarbiaudamas su Lietuvos kultūros atašė Italijoje Julija Reklaite. Kęstutis Kasparavičius jau ne kartą yra pagerbtas Bolonijos knygų mugėje: 1994 buvo įvertintas garbingu UNICEF diplomu „Illustrator of the Year“, 2003 apdovanotas „Award for Excellence“.

Apsilankius Bolonijos knygų mugėje galima susipažinti su tolimiausių šalių vaikų knygomis, pamatyti pasaulines vaikų knygų rinkos tendencijas, technologines naujienas bei susipažinti su lietuvių vaikų literatūros padėtimi pasaulinėje leidybos rinkoje.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 275 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,