Mano Gargždai



Šv. Huberto dieną – medžioklės šaukiniai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotrauka. Asociatyvi Pixabay nuotrauka.

Šiandien, lapkričio 3-ąją, šv. Huberto dieną, nuskambėję lietuviški medžioklės šaukiniai, kuriuos yra sukūręs kompozitorius Kazys Daugėla, primins, kad daugelyje Europos šalių prasideda didysis medžioklės sezonas.

 

Šv. Hubertas laikomas medžioklės globėju, simbolizuojančiu ne tik šimtametes jos tradicijas, bet ir gamtą tausojančią medžioklę. Mūsų šalyje medžiotojų globos dėka padaugėjo tauriųjų elnių, danielių, briedžių, stirnų.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas tradiciniu medžiotojų pasisveikinimu „Medžioklei valio!“ sveikina visus šalies medžiotojus ir linki puoselėti gamtai palankią medžioklės kultūrą.

Lietuvoje vadinamąsias Hubertines, kaip medžiotojų dieną, pažymimą daugelyje Europos šalių, pradėta aktyviai minėti tik pastarąjį dešimtmetį. Viena populiariausių minėjimo vietų – šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia Vilniuje. Joje šiandien 19 val. bus aukojamos šiai progai skirtos šv. mišios. Išskirtinis lietuviškų Hubertinių bruožas – medžiotojų vaišės vietos bendruomenėms.

Dabar šalyje yra apie 31 tūkst. žmonių, turinčių leidimus laikyti medžioklinius ginklus, vadinasi, ir teisę medžioti. Tarp jų – apie 300 moterų.

Dauguma medžiotojų priklauso Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijai. Ši draugija aktyviai remia iniciatyvą lapkričio 3-ąją paskelbti Europos medžiotojų diena.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 288 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,