Mano Gargždai



Dėl vietos „Bangos“ skulptūrai – karštos diskusijos (apklausa)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Ilgą laiką skulptūrą buvo planuojama statyti rekonstruotame skvere prie „Minijos“ kino teatro. Redakcijos nuotr. Ilgą laiką skulptūrą buvo planuojama statyti rekonstruotame skvere prie „Minijos“ kino teatro. Redakcijos nuotr.

Balandžio mėnesį suprojektuota ir beveik paruošta statymui skulptūra „Banga“, skirta 50-ies metų jubiliejų švenčiančiam futbolo klubui, liko be vietos. Lapkričio 3-iosios rytą į Savivaldybę rinkosi darbo grupės nariai, kuriems buvo patikėta svarstyti dėl tinkamos vietos šiai simbolinei skulptoriaus Algirdo Boso sukurtai veržlumą simbolizuojančiai bangai.

 

Nesilaikyta tvarkos

Primename, kad idėją statyti šią skulptūrą kilo jubiliejų švenčiančiai futbolo bendruomenei. Viešai apie sumanymą skvere prie „Minijos“ kino teatro pastatyti šią skulptūrą prabilta balandžio mėnesį Savivaldos ir verslo forume. Birželio pabaigoje Taryba skyrė lėšų šios idėjos įgyvendinimui. 10 tūkst. eurų buvo surinkta iš rėmėjų, tiek pat prisidėjo Savivaldybė.

Spalio viduryje nuspręsta, kad tema dėl vietos dar nebuvo viešai svarstyta, todėl Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas sudarė darbo grupę, kurios pirmininku paskyrė  merą Vaclovą Dačkauską.

Darbo grupės narius ketvirtadienį vykusiame posėdyje V.Dačkauskas informavo, kad 2006 m. birželio 20 d. buvo priimtas Tarybos sprendimas „Dėl žymių žmonių istorinių vietų ir įvykių įamžinimo“. Jame yra nurodyta, kad „prašymas įamžinti skulptūrą turi būti pateikiamas mero vardu tris mėnesius prieš įamžinant.“ Jo teigimu, jokio prašymo pateikta nebuvo. Taip pat šiame dokumente nurodyta, kad sprendimą dėl skulptūros vietos parinkimo priima Savivaldybės taryba, o šiuo atveju toks sprendimas taip pat nebuvo priimtas.

Meras teigė, kad pirmą kartą apie skulptūrą buvo išgirsta Savivaldos ir verslo forume, bet, jo manymu, buvo pateiktas preliminarus siūlymas dėl vietos.

 

Autorius perkėlimui prieštarauja

Posėdyje dalyvavęs skulptūros autorius Algirdas Bosas išsakė savo poziciją. Vietos perkėlimui jis kategoriškai prieštarauja, nes skulptūra buvo pritaikyta ir suprojektuota skverui prie „Minijos“ kino teatro.

Skulptorius prisiminė, kad vykusiame forume visi labai šiltai priėmė idėją, o meras spaudė ranką, pasidžiaugdamas, kad turėsime gražų akcentą miesto centre.

A.Bosas pastebėjo, kad skulptūra skirta „Bangos“ 50-mečio progai, bet ji nevaizduoja futbolininko. Jos tema plati – simbolizuoja veržlumą, sutampa ir su miesto polėkiais. Menininko įsitikinimu, visi miestai pradeda tvarkytis nuo centro, jis pateikė Telšių, Kretingos pavyzdžius.

Skulptūros autorius vaizdžiai prilygino siūlymą skulptūrą perkelti į kitą vietą: „Tas pats kas sportininkui nupjautų koją ir sakytų: „Įmušk įvartį“.

„Jeigu mes gerą daiktą pastatome užkabory, tai rodo mūsų bendrą supratimą“, – posėdyje sakė A.Bosas ir kvietė atsižvelgti į specialistų nuomonę.

 

Skulptūra „Banga“ ir vietų alternatyvos. Kairėje – prie kino teatro, dešinėje – prie stadiono. Redakcijos archyvo nuotr.

 

„Kur stovės skulptūra šimtmečiui?“

V.Dačkauskas pateikė savo argumentą – esą „Bangos“ skulptūra užims Lietuvos šimtmečiui skirtos skulptūros vietą.

„Aš matau kaip politikas, kad šioje vietoje (prie kino teatro – aut.past.) turėtų būti skulptūra Lietuvos valstybės šimtmečiui, kadangi čia istorinė vieta. Kur labiau tiktų skulptūra Lietuvos šimtmečiui: čia ar prie stadiono?“ – darbo grupės posėdyje klausė meras.

Savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas pripažino, kad dėl tokios susidariusios situacijos jaučiasi kaltas.

 „Nežinojau skulptūrų priėmimo taisyklių, būčiau anksčiau inicijavęs (darbo grupę – aut. past.)“, – sakė jis ir siūlė „nelaužyti rankų“, o geranoriškai susitarti.

 

Bendruomenė – už skverą prie kino teatro

Darbo grupės posėdyje dalyvavęs Gargždų bendruomenės narys Vytautas Čeledinas prisiminė, kad su Kvietinių g. techniniu projektu bendruomenė „pravargo ketverius metus“. Bendruomenės įsitikinimu, skverai yra verti meno, akcento.

„Kaip smagu, kad A.Bosas sukūrė daiktą tai vietai. Nesvarbu, ar „Bangai“, ar laikraščiui, ar Minijos bangai. Negalime šitaip daryti, neturėtų būti sumaišties. Jeigu darom miestui, darom, kaip geriau“, – poziciją išsakė visuomenininkas.

Jo siūlymu, skulptūra šimtmečiui puikiai tiktų kitoje istorinėje vietoje – aikštėje priešais Gargždų knygyną, kuri taip pat jau yra suprojektuota.

Nuomonę, kur pageidautų šios skulptūros, išreiškė ir futbolo bendruomenės atstovai. Futbolo klubo „Banga“ žaidėjai, treneriai ir sirgalių klubas „Banfanų tigrai“ kreipėsi į Administracijos direktorių su prašymu skulptūrą statyti ten, kur ir buvo numatyta – prie „Minijos“ kino teatro. Tam surinktos kelios dešimtys parašų.

 

Skulptūros autorius Algirdas Bosas (antras iš kairės) siūlė skulptūrą bent laikinai pastatyti skvere prie kino teatro. Klaipėdos r.sav. nuotr.

 

Siūlė pastatyti bent laikinai

Darbo grupės narės R.Cirtautaitė, A.Šakinienė, L.Liutikienė, V.Riaukienė teigė, kad privalu laikytis nustatytų taisyklių, reikalavimų. Šiuo atveju tvarkos ir eiliškumo esą nebuvo laikytasi, dėl to tik reikia atsiprašyti autoriaus, kuris tapo situacijos įkaitu.

A.Šakinienės teigimu, žvelgiant į užsienio šalies pavyzdžius, su sportu susijusios skulptūros stovi prie sporto centrų, stadionų, todėl ji pasisakė už vietą prie Gargždų miesto stadiono.

A.Bosas pasiūlė skulptūrą bent laikinai, iki kol atsiras šimtmečiui skirta skulptūra, pastatyti skvere prie kino teatro.

 

Akivaizdi politinė konfrontacija

Posėdyje savo nuomonę išsakė ir Tarybos narys Dainius Šatkus.

„Balandžio mėnesį Tarybos posėdyje visi vienbalsiai kėlėme rankas dėl pritarimo šiai skulptūrai. Dokumentas su aiškinamuoju raštu buvo pridėtas, su schema, kurioje vietoje bus skulptūra“, – sakė opozicijos atstovas D.Šatkus.

V.Dačkauskas kontrargumentavo, kad tada buvo svarstomas tik lėšų skyrimas, o vieta esą buvo nurodyta preliminari, keičiama, Taryba pritarė, bet galutinio sprendimo nebuvo.

D.Šatkus apgailestavo, kad rėmėjai skyrė dovaną miestui, o pozicijos keičiasi paskutinę sekundę.

 Politikas paaiškino, kad dėl vietos miesto centre buvo parinkta ir atitinkama skulptūros simbolika. Jeigu būtų buvę nuspręsta skulptūrą statyti prie stadiono, esą jos forma gerokai skirtųsi nuo dabartinės.

Romualdas Petkevičius, kuris yra ir VšĮ „Gargždų futbolas“ dalininkas, piktinosi esą dalininkai nediskutavo dėl skulptūros, tik labdaros ir paramos fondas „Gargždų rėmėjas“, o futbolą Gargžduose valdo viena politinė jėga.

„Negali labdaros ir paramos fondas vadovauti Tarybai“, – požiūrį išsakė ir meras.

VšĮ „Gargždų futbolas“ direktorius Rimantas Mikalauskas paaiškino, kad prieš metus laiko visi buvo viešai kviečiami reikšti idėjas, kaip paminėti futbolo klubo 50-metį, tad sumanymus siūlė visi norintys.

Galiausiai meras įpareigojo Savivaldybės administraciją parengti sprendimo projektą dėl vietos skulptūrai „Banga“ parinkimo. Viena alternatyva – prie kino teatro, kita – prie stadiono. Sprendimą dėl vietos priims Taryba  lapkričio 24 d. vyksiančiame posėdyje.

 

 

1 komentaras

  • Kas sugalvojo Bangos skulptūrą statyti prie stadiono? VIETA NETINKAMA. Runkeliai tikri.

    Skulptūrą valstybės šimtmečiui reikia statyt prie ligoninės vietoj kalnelių, o ne prie turizmo centro.

    Pranešti Išmanantis Penktadienis, 2016 lapkričio 04 11:26 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 459 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,