Logo
 Spausdinti šį puslapį

Visada geriausiai įkvepia pavyzdys

Įvertinkite šį įrašą
(11 balsai)
Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos nuotr. Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos nuotr.

   Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje vykdomo skaitymo skatinimo projekto „Skaitymo patirčių spalvos“ viena iš veiklų – bendradarbiavimas su tėvais.

 

   Mokiniai ėmė interviu iš savo tėvelių apie jų įdomiausią perskaitytą knygą, fiksavo mintis, kodėl vis dėlto verta skaityti? Rinko patarimus, kokias knygas būtina perskaityti. Vaikų atlikti darbai publikuojami gimnazijoje išleistame stende, skirtame skaitymo skatinimui.

   Ne kartą lietuvių kalbos mokytojai išgirsta tėvų klausimą, kaip reikia padėti vaikui „susidraugauti“ su knyga? Vienareikšmiško patarimo nėra: juk ir toje pačioje šeimoje augantys vaikai yra skirtingi. Viena aišku, skaityti raginti, skatinti būtina. Nei tėvai, nei mokytojai negali pasiduoti ir tik laukti, kad kada nors šis ar anas jaunuolis ims skaityti (labai dažnai taip ir nutinka, tik, kad laukti ne visada užtenka kantrybės)... Šiais laikais, rūpinantis asmenybės vystymusi, tobulėjimu, gyvenant konkurencingoje aplinkoje, norint išvengti finansinių, teisinių ar kitokių nemalonumų, skaityti privalu!

  Apibendrinusi skaitymo skatinimo patirčių informaciją, parengiau lankstinuką tėvams. Jame akcentuojama, jog vaiką iš pradžių reikia tik pratinti skaityti, ir nelabai svarbu ką: ar laikraštį, ar žinutes, ar reklamines skrajutes... Pirmiausia reikia išmokti skaityti taisyklingai, atidžiai, gebant įsigilinti į teksto turinį, o tik paskui mėgautis grožinio teksto mintimis ar žodynu. Reikia džiaugtis ir pagirti vaiką, kai jis nors trumputį tekstą perskaito, o jei dar ir geba papasakoti, apibūdinti...

     Pradėję nuo elementarių, bet reikšmingų įgūdžių lavinimo, mes pasieksime norimą rezultatą. Be abejo, daugybė psichologų, mokslininkų tyrinėtojų teigia, didžiausia teigiamo vaiko elgesio paskata – rodomas tinkamas pavyzdys.

 

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos nuotraukos:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,