Logo
 Spausdinti šį puslapį

Moksleiviai dalinasi įspūdžiais iš susitikimo su rašytoju

Įvertinkite šį įrašą
(8 balsai)
Gintauto Našlėno nuotr. Gintauto Našlėno nuotr.

Trylika Endriejavo pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių mokinių lapkričio 23 d. vyko į Gargždų „Vaivorykštės“ gimnaziją susitikti ir pasikalbėti su knygų paaugliams rašytoju Vytautu Račicku bei stebėti spektaklį.

 

„Vaivorykštės“ gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai (vadovė – mokytoja Rasa Rusteikienė) pastatė spektaklį pagal V. Račicko romaną „Baltos durys“. Spektaklis buvo nuostabus, visą valandą nesinorėjo nuleisti akių nuo jaunųjų aktorių. Atrodė, kad mes, žiūrovai, pabuvojome romane, kaip visų įvykių liudininkai. Manau, viso vaidinimo metu, turbūt, ne tik aš, bet ir kiti žiūrovai juto tą menką drebulį, nes atrodė, kad viskas nutiko ne romane, o realybėje.

Spektakliui pasibaigus, rašytojas Vytautas Račickas pasakojo, kaip buvo parašytas romanas „Baltos durys“. Rašytoją suintrigavo dabartinio jaunimo problemos: meilė, narkotikai ir alkoholis, ir jis sukūrė, kaip pats pripažino, lietuvišką Melvino Burgesso romano „Heroinas“ versiją.

Ilgai negalėjome atsitokėti po spektaklio. Dalijomės įspūdžiais, pastebėjimais, gyrėme autorių V. Račicką, aktorius ir režisierę, kuri atliko labai didelį ir sudėtingą darbą. Mūsų pastebėjimai, vertinimai ir komentarai pasibaigus spektakliui:

„Spektaklis skirtas paaugliams, tokių spektaklių labai trūksta. Laikas žiūrint prabėgo nepastebimai, kai aktoriai nusilenkė, buvo gaila, kad viskas pasibaigė taip greitai. Atskleista meilės, paauglystės bėdų, draugų, blogų ir gerų, pasirinkimo tema. Visa tai taip artima mums paaugliams. Jauni aktoriai buvo nepakartojami, įsijautę į savo rolę, vaidino net akimis. Buvo nuostabu!“ (Guoda J.).

„Apie šį spektaklį buvau girdėjusi ir anksčiau, kad jis vertas dėmesio, o dabar ir pati galiu tai patvirtinti. Jis, galiu teigti, skirtas jaunimui, nes naudojama kalba ir atributai, kurie padaro jį įdomesnį, labiau patraukia akį. Vyrauja meilės ir narkotikų temos, kurios skatina susimąstyti. Manau, spektaklis yra įdomus ne tik jaunimo, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms“ (Gabija G.).

„Žinoma, dar patikėjome viskuo, kas vyko scenoje, ir dėl to, kad romano autorius V. Račickas nieko nemelavo ir neišgalvojo – visą medžiagą savo knygai surinko iš gatvės, landynių, reabilitacijos centrų. Tai sudėtingas darbas, tačiau atperkantis – įtikinti jaunus žmones nėra taip lengva, tačiau bendrai rašytojo, režisierės ir aktorių komandai tai padaryti pasisekė. Ačiū Jiems!“ (mokytoja Laima K.).

Dabar jau laikas mums, žiūrovams ir klausytojams, vykdyti savo pažadą – perskaityti romaną „Baltos durys“. Mums pasiseks, nes mes jį jau vykdome.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,