Mano Gargždai



Šventiniu laikotarpiu nereikėtų pamiršti ir savo augintinių

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Šarūno Nenartavičiaus veterinarijos vaistinėje ir klinikoje dirba profesionalūs veterinarijos gydytojai. S.Ulvikienės nuotr. Šarūno Nenartavičiaus veterinarijos vaistinėje ir klinikoje dirba profesionalūs veterinarijos gydytojai. S.Ulvikienės nuotr.

Kvietinių gatvėje Gargžduose veikianti Šarūno Nenartavičiaus veterinarijos vaistinė ir klinika nori priminti gyvūnų laikytojams, kad šventiniu laikotarpiu, kai daugelis užsiėmę rūpesčiais, nereikėtų pamiršti ir savo augintinių. Kalėdos ir Naujųjų metų šventė – nuostabus metas, tačiau ne visada jis toks ir Jūsų augintiniams. Todėl reikėtų imtis tam tikrų papildomų atsargumo priemonių.

 

Kiekvienas laikantis namuose augintinį yra susidūręs su iškrėstomis išdaigomis – nuversta eglute, nuo jos numestais žaisliukais ar nutrauktomis žibančiomis girliandomis. Dažnas naminis gyvūnėlis paragauja eglės spyglių ar šventinių dekoracijų. Šiuo laiku gyvūnų tyko ir daugiau pavojų, į kuriuos taip pat reikėtų atkreipti dėmesį.

Gyvūnai gali susidomėti įvairiais naujais daiktais, patekusiais į namus, bet šeimininkai, pažįstantys savo augintinius, gali geriausiai žinoti, kas labiausiai patrauktų jų augintinių dėmesį. Pavyzdžiui, reta katė gali ramiai praeiti pro kabančias girliandas, kaspinus, virveles, su jomis nepažaidusi. Kai kuriuos gyvūnus itin domina traškantys maišeliai, folija, dovanų pakavimo popierius, blizgučiai, stiklo papuošalai, žvakės, purškiamas dirbtinis sniegas.

Šiuos daiktus gyvūnai drasko, plėšo, neretai bando ėsti. Graužikai, triušiai, taip pat žaismingi jauni šuniukai ir kačiukai, kuriems niežulį kelia dygstantys dantys, gali nukentėti ir nuo elektros iškrovos, pažeidę girliandų ar kitų įjungtų elektros laidų izoliaciją, todėl reikėtų laidus paslėpti gyvūnams mažiau prieinamoje vietoje.

Renkantis papuošimus eglutei, geriau pasirinkti nedūžtančius žaisliukus ir dekoracijas, nekabinti labai smulkių žaisliukų, kuriuos augintiniai galėtų lengvai praryti. Katės mėgsta kramsnoti kambarinių gėlių lapus, jos gali suėsti ir nuodingų augalų, kurie kaip Kalėdų puošmena, šventiniu laikotarpiu atsiranda namuose. Dėl to gyvūnams gali prasidėti vėmimas, viduriavimas, apetito stoka ar kilti dar rimtesnių pasekmių.

Norime atkreipti dėmesį į augintinių lepinimą visai jiems netinkančiais ar net žalingais maisto produktais. Ypač kenksmingas ir net nuodingas gyvūnams (ypač šunims) produktas – šokoladas. Apsiėdimas juo gyvūnams gali sukelti diarėją (viduriavimą), vėmimą ir net gali baigtis gyvūno gaišimu.

Panašius požymius gali sukelti ir alkoholis, avokadai, kurie ypač pavojingi graužikams ir paukščiams. Netinkami gyvūnams produktai – svogūnai, česnakai, daug druskos ar cukraus turintys patiekalai, dirginantys virškinimo traktą ir neigiamai veikiantys skysčių pusiausvyrą, kraujo sudėtį, galintys sutrikdyti organizmo veiklą.

Šunys dažnai šeriami kaulais, galinčiais sukelti skausmingą tuštinimąsi. Ypač pavojingi trapūs paukštienos kaulai, kurie, skildami į aštrias atplaišas, gali pažeisti gyvūno gerklas ar virškinamąjį traktą. Taigi, svarbu prižiūrėti, kad gyvūnas neprisiėstų tokių „skanėstų“.

Naujametiniai fejerverkai, balionų sprogdinimai, šampano butelių kamščių pokšėjimas paprastai nesukelia didelio išgąsčio ar streso tik treniruotiems medžiokliniams šunims ir klausos sutrikimų turintiems gyvūnams. Didesnė dalis augintinių (ypač šunys) puola slėptis, isteriškai laksto po namus, loja, staugia, lekuoja, dreba ar be perstojo žiovauja.

„Nors šuo turi kailį, nereikia manyti, kad jis yra nejautrus temperatūrų pokyčiams. Reikia atsiminti, kad daugelis šunelių gyvena namuose, kambario temperatūroje, pripratę ir adaptavęsi prie to. Staigus temperatūros pokytis, minusinė temperatūra tam tikrą laiką gali neturėti jokios įtakos, bet kartais, kai gyvūnas per ilgai pavaikšto, pabėga, gali atsirasti įvairių ligų, pradedant kvėpavimo takų, baigiant šlapimo pūslės peršalimu, pėdučių suskeldėjimu, sąnarių skausmu“, – informavo Š. Nenartavičius.

Reikėtų pasirūpinti ir lauke laikomais šunimis, įrengiant tinkamo dydžio, sandarias ir šiltas būdas. Šeimininkai turėtų pagalvoti ir apie vietą, kur pastatyti šunų „namelius“. Svarbu, kad šuo ne tik matytų ir šeimininkui praneštų apie atvykusius į kiemą svečius, bet kad keturkojį saugotų užuovėja.

Informuojame, kad Š. Nenartavičiaus veterinarijos vaistinėje galite rasti didelį pasirinkimą veterinarinių vaistų, vitaminų, mineralų, pašarų, papildų.

Nuolat atsinaujinančioje veterinarijos klinikoje veterinarijos specialistai dirba terapijos, chirurgijos, dermatologijos, oftalmologijos, neurologijos, onkologijos, traumatologijos, veterinarijos profilaktikos, stomatologijos, laboratorijos diagnostikos srityse.

 

Š. Nenartavičiaus veterinarijos vaistinė ir klinika – Simos Ulvikienės nuotraukose:

 

Reklama

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 361 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,