Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gimnazistės pamąstymai apie šventes: „Laikas ir pasidžiaugti, ir pagalvoti“

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Štai ir vėl praėjo Kūčios, Kalėdos... Artėja ir naujų metų pradžia. Šventė po šventės, bet ar jos vis dar turi tą išskirtinę prasmę?

 

Anksčiau žmonės Kūčias švęsdavo prie 12 patiekalų stalo. Jiems ši šventė pirmiausia reiškė šiltą susibūrimą su artimaisiais ir, be abejo, – kūdikėlio Jėzaus gimimo laukimą. Neapsieita ir be burtų – traukiamas šiaudas ar lašinamas vaškas turėjo nulemti kiekvieno smalsuolio ateitį. Be to, buvo tikima, kad Kūčių naktį gyvuliai pradeda šnekėti žmonių kalba... Ko tik žmonės neprigalvodavo! Po tokios stebuklų nakties atsibudę visi lėkdavo į bažnyčią švęsti Kristaus gimimo. Tą dieną būdavo dainuojamos kalėdinės dainos, puošiama eglutė. Žmonės linksmindavosi, bendraudavo su artimaisiais. Šiltos šventės, be jokių pagražinimų.

Na, o dabar grįžkime į dabartį. Pirmiausia – Kūčios. Tikriausiai dabar kiekvienam jos reiškia susilaikymą nuo mėsos (pasninką) ir, žinoma, tokį patį šiltą vakarą su šeima kaip ir senovėje. Burtai nebėra tokie populiarūs, tačiau, jei tarp artimųjų pasitaiko bent vienas garbingo amžiaus žmogus, manau, jog jis nepatingi ir pasidalina ta stebuklinga būrimo patirtimi ir su savo atžalomis. Visgi šiais laikais žmonės labiau tiki mokslu ir ne visada leidžia sau patikėti stebuklais, taigi burtai – jau kiek išblėsusi tradicija.

Praėjus Kūčioms į duris pasibeldžia Kalėdos. Štai čia galime įžvelgti ryškų kontrastą tarp praeities ir dabarties. Dabar per Kalėdas ne dažnas einame pasimelsti ar puošti eglutės. Na taip, jei kalbant apie eglutę, tai kitaip negu anksčiau, ji būna puošiama likus netgi kelioms savaitėms ar bent jau dienoms iki Kalėdų. Taigi, o kas yra Kalėdos? Naujajai kartai Kristaus gimimas skamba iš tiesų gana keistai. Jie Kalėdas įsivaizduoja labiau kaip Kalėdų senelio apsilankymą, dovanų gavimą, įvairiausius karnavalus. Krikščionybės tradicijos, deja, neretai užima paskutinę vietą Kalėdų šventime.

O kokios gi yra dovanos? Tikrai jų yra įvairių, tačiau dabar žmonės – tikri materialistai. Didelis dėmesys kreipiamas į gautos dovanos vertę, o ne į jos nuoširdumą. Tiesiog kiekvienas sąžiningai paklauskime savęs – norėtume gauti atmestinai nupirktą brangų laikrodį, telefoną, kompiuterį ar sveikinimą, į kurį buvo investuoti keli centai, tačiau tai pareikalavo daug darbo ir laiko? Žinoma, kad visi nori brangių technologijų. Dabar daikto vertė reiškia labai daug ir to negalime paneigti.

Visgi, taip norėtųsi, kad pakeistume tą giliai įaugusį šiuolaikinį mąstymą... Pagalvokite, ar šventės – tai tik tuštinamų kišenių laikas? Gal reikėtų pasidžiaugti tikrosiomis vertybėmis? Šiltas, jaukus vakaras su šeima, gražių žodžių, sveikinimų išsakymas, vaikų klegesys namuose, tačiau ne dėl naujų žaislų, o dėl to, kad visi esame kartu – laimingi veidai, džiaugsmo ir meilės kupinos širdys. Manyčiau, verta susimąstyti apie tai. Juk pinigai laimės neatneš! Taigi, kad ir kokios šventės Jus aplankys šiais metais – linkiu, kad jos būtų pačios geriausios bei jaukiausios, tegul atėję Nauji metai būna dosnūs ir dvasinėmis vertybėmis.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,